CHP'Lİ BAŞEVİRGEN: ADALET BİLE PARAYLA

EKONOMİ (İHA) - İhlas Haber Ajansı | 01.02.2023 - 13:04, Güncelleme: 01.02.2023 - 13:04
 

CHP'Lİ BAŞEVİRGEN: ADALET BİLE PARAYLA

CHP Manisa Milletvekili Bekir Başevirgen, 2023 yılı için yüzde 122,93 olarak yürürlüğe konulan Yeniden Değerleme Oranı (YDO) çerçevesinde, yargı harçlarında fahiş artışlar yapılmasının adalete erişim ve hak aramayı imkansız hale getireceğini söyleyerek, "Adalete erişim hakkı en temel insan hakkıdır. İktidar, yapılan yargı harcı zamlarıyla mağdurlara adeta 'paran yoksa adalette yok' diyor." dedi.
CHP Manisa Milletvekili Bekir Başevirgen, Yeniden Değerleme Oranı (YDO) ile ilgili açıklamalarda bulundu. CHP’li Başevirgen, yargı harçlarındaki fahiş artışlara da tepki gösterdi. "ADALET, BİR İMTİYAZA DÖNÜŞTÜ"  Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Yeniden Değerleme oranındaki (YDO) yüzde 50 indirim veya sıfırlama yetkisini kullanmadığını ve yargı harçlarının yeniden değerleme oranında zamlandığını söyleyen Başevirgen, "Yargı harcı zamlarıyla zaten tartışılan adalet, neredeyse sadece parası olanların kullanabileceği bir imtiyaza dönüştü. İstinaf, temyiz, kira, alacak, çalışma hayatı, iş, ticaret hayatı vb. tüm davalar için yatırılması zorunlu harçlarda yüzde 123'e varan artışlar, haksızlığa uğrayan ve adalet arayanların önünde en önemli maddi engel haline geldi. Yürürlüğe konulan 'Harçlar Kanunu Genel Tebliği' ile pek çok kamu hizmetinin bedeli olağanüstü düzeyde artırılırken, ülkemizde zaten bağımsızlığı ve tarafsızlığı sorgulanan yargı hizmetleri ise geniş kesimler için neredeyse erişilemez bir noktaya ilerledi." dedi.  “VATANDAŞLAR HAKKINI ARAMAKTAN VAZGEÇECEK"  Sosyal bir hukuk devletinde bu kadar yüksek harçlar olmaması gerektiğini söyleyen Başevirgen, "Fahiş zamlı yeni harçlara göre, ilk derece mahkemesine sadece dilekçe verme harcı 180 TL'ye, itiraz için istinafa başvuru harcı ve idari kararlara karşı bölge idare mahkemesine başvuru harcı 492 TL'ye, Danıştay ve Yargıtay'a temyiz başvurusu harcı 886,80 TL'ye, ticari davalarda, başvuru ve tescil harç tutarı yüzde 123 zamla 8.688 TL'ye çıktı. AYM'ye bireysel başvuru davalarının yargı harcı ise 664 TL'den 1.480 TL'ye yükseldi. Ülkemizin içinde bulunduğu ekonomik kriz düşünüldüğünde zaten yüksek olan harçların fahiş oranda artması vatandaşların adalete erişim hakkı önünde ciddi bir engel teşkil oluşturacak. Bu %122'lik zam geri alınmadığı ya da daha düşük bir orana inmediği takdirde vatandaşlar hakkını aramaktan vazgeçecek ve adalet yerini bulmayacaktır." diye konuştu.
CHP Manisa Milletvekili Bekir Başevirgen, 2023 yılı için yüzde 122,93 olarak yürürlüğe konulan Yeniden Değerleme Oranı (YDO) çerçevesinde, yargı harçlarında fahiş artışlar yapılmasının adalete erişim ve hak aramayı imkansız hale getireceğini söyleyerek, "Adalete erişim hakkı en temel insan hakkıdır. İktidar, yapılan yargı harcı zamlarıyla mağdurlara adeta 'paran yoksa adalette yok' diyor." dedi.

CHP Manisa Milletvekili Bekir Başevirgen, Yeniden Değerleme Oranı (YDO) ile ilgili açıklamalarda bulundu. CHP’li Başevirgen, yargı harçlarındaki fahiş artışlara da tepki gösterdi.

"ADALET, BİR İMTİYAZA DÖNÜŞTÜ"

 Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Yeniden Değerleme oranındaki (YDO) yüzde 50 indirim veya sıfırlama yetkisini kullanmadığını ve yargı harçlarının yeniden değerleme oranında zamlandığını söyleyen Başevirgen, "Yargı harcı zamlarıyla zaten tartışılan adalet, neredeyse sadece parası olanların kullanabileceği bir imtiyaza dönüştü. İstinaf, temyiz, kira, alacak, çalışma hayatı, iş, ticaret hayatı vb. tüm davalar için yatırılması zorunlu harçlarda yüzde 123'e varan artışlar, haksızlığa uğrayan ve adalet arayanların önünde en önemli maddi engel haline geldi. Yürürlüğe konulan 'Harçlar Kanunu Genel Tebliği' ile pek çok kamu hizmetinin bedeli olağanüstü düzeyde artırılırken, ülkemizde zaten bağımsızlığı ve tarafsızlığı sorgulanan yargı hizmetleri ise geniş kesimler için neredeyse erişilemez bir noktaya ilerledi." dedi.

 “VATANDAŞLAR HAKKINI ARAMAKTAN VAZGEÇECEK"

 Sosyal bir hukuk devletinde bu kadar yüksek harçlar olmaması gerektiğini söyleyen Başevirgen, "Fahiş zamlı yeni harçlara göre, ilk derece mahkemesine sadece dilekçe verme harcı 180 TL'ye, itiraz için istinafa başvuru harcı ve idari kararlara karşı bölge idare mahkemesine başvuru harcı 492 TL'ye, Danıştay ve Yargıtay'a temyiz başvurusu harcı 886,80 TL'ye, ticari davalarda, başvuru ve tescil harç tutarı yüzde 123 zamla 8.688 TL'ye çıktı. AYM'ye bireysel başvuru davalarının yargı harcı ise 664 TL'den 1.480 TL'ye yükseldi. Ülkemizin içinde bulunduğu ekonomik kriz düşünüldüğünde zaten yüksek olan harçların fahiş oranda artması vatandaşların adalete erişim hakkı önünde ciddi bir engel teşkil oluşturacak. Bu %122'lik zam geri alınmadığı ya da daha düşük bir orana inmediği takdirde vatandaşlar hakkını aramaktan vazgeçecek ve adalet yerini bulmayacaktır." diye konuştu.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve manisadenge.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.