“FIRINCILAR SATTIKLARI HER EKMEKTEN ZARAR EDİYOR”

EKONOMİ (İHA) - İhlas Haber Ajansı | 22.11.2021 - 17:35, Güncelleme: 22.11.2021 - 17:35
 

“FIRINCILAR SATTIKLARI HER EKMEKTEN ZARAR EDİYOR”

İYİ Parti İl Ekonomi Politikaları Başkanı Şenol Özkaya, “Son bir ay içinde başta un olmak üzere tüm girdilerin aşırı bir şekilde yükselmesi ile fırıncı ürettiği her ekmekten zarar ediyor” açıklamasında bulundu.
Fırıncıların, odadan fiyat almalarına karşılık yeni listeleri bir türlü yürürlüğe girmemesinden dolayı çıkmaza girdiklerini dile getirdiğini belirten İYİ Partili Şenol Özkaya, “Doğudaki bazı illerde fırınlar kapasitelerini düşürerek daha az ekmek üretimi yapmaya başladılar. Gelir seviyesi daha düşük olan kesimin ana tüketim kaynağı olan ekmeğin alınabilmesi için fiyatı uygun olmak zorunda. Diğer taraftan ise bu ekmeği üreten fırıncı esnafı çıkmaza girdi.” dedi. “FIRINCI ESNAFI DA BU ZARARA DAYANAMAZ” Fırıncı esnaflar ile görüşerek, ekmeğin maliyeti hakkında bir çalışma yaptığını kaydeden Özkaya, şu ifadelere yer verdi; “Örneğin 50 kg bir çuval undan 210 gr 270 adet ekmek çıkmaktadır. Bir çuval un son iki ayda 175 TLden 300 TL çıkmıştır. Un fiyatlarının bu derece artmasının sebebi sezonda kilosu 2,65 TL olan buğday fiyatı, bugünlerde yeteri miktarda buğdayın olmaması, tamamıyla ithal buğday gelmesi ve artan döviz kurları ile buğdayın kg fiyatı 4,50 TL civarında un fabrikalarına maliyeti var. Bu fiyatlar her geçen gün artmaktadır, yani un fiyatlarının ne olacağı nerede duracağı belli değil gibi görünüyor. Fırıncının bir çuval undan oluşan ekmeğin kaba taslak maliyetine bakarsak, yakacak gideri 40 TL, maya 15 TL, işçilik 100 TL, taşıma 15 TL, elektrik ve su 5 TL, poşet 5 TL, kira 20 TL, un 300 TL, maliyet toplamı 500 TL civarı. Bir ekmeğin maliyeti 1,85 TL ve bunun üzerine vergi ve amortisman maliyetini eklersek maliyeti 2 TLnin üzerinde. Bu maliyet döviz kurları etkisi ile devamlı artacak. Fırıncı esnafı da bu zarara ne kadar dayanır, tabi ki dayanamaz. Acilen fırıncı esnafına yeni fiyat verilmeli ya da maliyetini indirecek teşvikler ve destekler verilmelidir. Bizler, iyi tarım politikaları ile tarımın akademik ve uzman kadroları ile acilen tarım seferberliği yapacağız” 
İYİ Parti İl Ekonomi Politikaları Başkanı Şenol Özkaya, “Son bir ay içinde başta un olmak üzere tüm girdilerin aşırı bir şekilde yükselmesi ile fırıncı ürettiği her ekmekten zarar ediyor” açıklamasında bulundu.

Fırıncıların, odadan fiyat almalarına karşılık yeni listeleri bir türlü yürürlüğe girmemesinden dolayı çıkmaza girdiklerini dile getirdiğini belirten İYİ Partili Şenol Özkaya, “Doğudaki bazı illerde fırınlar kapasitelerini düşürerek daha az ekmek üretimi yapmaya başladılar. Gelir seviyesi daha düşük olan kesimin ana tüketim kaynağı olan ekmeğin alınabilmesi için fiyatı uygun olmak zorunda. Diğer taraftan ise bu ekmeği üreten fırıncı esnafı çıkmaza girdi.” dedi.

“FIRINCI ESNAFI DA BU ZARARA DAYANAMAZ”

Fırıncı esnaflar ile görüşerek, ekmeğin maliyeti hakkında bir çalışma yaptığını kaydeden Özkaya, şu ifadelere yer verdi; “Örneğin 50 kg bir çuval undan 210 gr 270 adet ekmek çıkmaktadır. Bir çuval un son iki ayda 175 TLden 300 TL çıkmıştır. Un fiyatlarının bu derece artmasının sebebi sezonda kilosu 2,65 TL olan buğday fiyatı, bugünlerde yeteri miktarda buğdayın olmaması, tamamıyla ithal buğday gelmesi ve artan döviz kurları ile buğdayın kg fiyatı 4,50 TL civarında un fabrikalarına maliyeti var. Bu fiyatlar her geçen gün artmaktadır, yani un fiyatlarının ne olacağı nerede duracağı belli değil gibi görünüyor. Fırıncının bir çuval undan oluşan ekmeğin kaba taslak maliyetine bakarsak, yakacak gideri 40 TL, maya 15 TL, işçilik 100 TL, taşıma 15 TL, elektrik ve su 5 TL, poşet 5 TL, kira 20 TL, un 300 TL, maliyet toplamı 500 TL civarı. Bir ekmeğin maliyeti 1,85 TL ve bunun üzerine vergi ve amortisman maliyetini eklersek maliyeti 2 TLnin üzerinde. Bu maliyet döviz kurları etkisi ile devamlı artacak. Fırıncı esnafı da bu zarara ne kadar dayanır, tabi ki dayanamaz. Acilen fırıncı esnafına yeni fiyat verilmeli ya da maliyetini indirecek teşvikler ve destekler verilmelidir. Bizler, iyi tarım politikaları ile tarımın akademik ve uzman kadroları ile acilen tarım seferberliği yapacağız” 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve manisadenge.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.