'Kahve keyfi' de artık lüks!

EKONOMİ (İHA) - İhlas Haber Ajansı | 08.10.2021 - 12:41, Güncelleme: 08.10.2021 - 12:41
 

'Kahve keyfi' de artık lüks!

Önemli kahve üreticisi ülkelerde yaşanan olumsuz hava koşulları ve üretimin düşmesi nedeniyle, Türkiye’de de kahve fiyatları ikiye katlandı. Bu yılın mayıs-ağustos döneminde kilosu 45 lira olan Türk kahvesi, 100 liradan satılmaya başlandı.
Başta Brezilya olmak üzere dünyanın önde gelen kahve üreticisi ülkelerde yaşanan don ve olumsuz iklim koşulları Türkiye’deki kahve fiyatlarını etkiledi. Bu durum aynı zamanda kahve çekirdeğinin ithalat maliyetini de arttırdı. Kahve fiyatlarındaki artış hem kahve satıcılarına hem de vatandaşların cebine yansıdı. 2021 yılı ağustos ayında 45 liraya satılan kahvenin kilosu artık 100 liradan satılmaya başlandı. “KİMSE FAHİŞ FİYAT PEŞİNDE DEĞİL” Fiyat artışlarının en büyük sebebinin Brezilya’da yaşanan don olayları ve bölgede yağmurun beklenenden az yağması olduğunu vurgulayan Hünkar Kuruyemiş İşletmecisi Çağlayan Mısırlıoğlu, “Kurban Bayramı’nda kahve 45 liraydı bayramdan sonra kahve fiyatları 50-55-60 derken 2 buçuk ayda 100 lira oldu. Brezilya’da normalde tropikal iklim varmış ama bu yıl iklim değişikliği nedeniyle don ve olumsuz hava şartları oluşmuş. Allah’ın hikmetidir tabii ama fiyatın bu kadar yansımaması lazım bence. Fiyatların bu kadar artmasının sebebi, nakliyeciler ve toptancılarla da alakalı. Toptancılarda pahalı aldığı için bize de pahalı satıyor. Yoksa kimse durduk yere fahiş fiyat peşinde değil” şeklinde konuştu. KAHVE ARTIK LÜKS BİR KEYİF OLDU Kahve fiyatlarında yaşanan artış ile satışlarda büyük bir düşüş yaşandığını belirten Mısırlıoğlu, “Satışımızda azaldı. Haftada 50 kilo kahve satıyorsak şimdi 30 liralık kahve satıyoruz. İnsanlar hep benimsemişler 10 liralık kahve alıyorlar. Şimdi 10 liralık alırken, “yanlış vermişsiniz kahvemizi” diyorlar. Bu sefer normalde 10 lira alan 20 liralık, 20 liraya alan 40 liraya almaya başladı. 3 fincan içen 2 fincan içmeye başladı. Kahve artık lüks bir keyif oldu. Kafelerde zaten 15-20 liraya satılıyordu şimdi artık bir fincanı 30 liraya içerler herhalde. Kafede oturup 5 kişi kahve içse 100 liradan fazla hesap öder.” dedi. “KAHVE İÇMEYİ AZALTMAYI DÜŞÜNÜYORUM” Kahve satın almak için alışverişe çıkan Gonca Demir ise "Kahve tüketmeyi çok seviyorum. Günde üç fincan Türk kahvesi içiyorum. Ancak şu an fiyatlar çok arttı. O yüzden kahve içmeyi azaltmayı düşünüyorum. Şu an 500 gram Türk Kahvesi’ne 50 lira ödedim" diye konuştu.
Önemli kahve üreticisi ülkelerde yaşanan olumsuz hava koşulları ve üretimin düşmesi nedeniyle, Türkiye’de de kahve fiyatları ikiye katlandı. Bu yılın mayıs-ağustos döneminde kilosu 45 lira olan Türk kahvesi, 100 liradan satılmaya başlandı.

Başta Brezilya olmak üzere dünyanın önde gelen kahve üreticisi ülkelerde yaşanan don ve olumsuz iklim koşulları Türkiye’deki kahve fiyatlarını etkiledi. Bu durum aynı zamanda kahve çekirdeğinin ithalat maliyetini de arttırdı. Kahve fiyatlarındaki artış hem kahve satıcılarına hem de vatandaşların cebine yansıdı. 2021 yılı ağustos ayında 45 liraya satılan kahvenin kilosu artık 100 liradan satılmaya başlandı.

KİMSE FAHİŞ FİYAT PEŞİNDE DEĞİL”

Fiyat artışlarının en büyük sebebinin Brezilya’da yaşanan don olayları ve bölgede yağmurun beklenenden az yağması olduğunu vurgulayan Hünkar Kuruyemiş İşletmecisi Çağlayan Mısırlıoğlu, “Kurban Bayramı’nda kahve 45 liraydı bayramdan sonra kahve fiyatları 50-55-60 derken 2 buçuk ayda 100 lira oldu. Brezilya’da normalde tropikal iklim varmış ama bu yıl iklim değişikliği nedeniyle don ve olumsuz hava şartları oluşmuş. Allah’ın hikmetidir tabii ama fiyatın bu kadar yansımaması lazım bence. Fiyatların bu kadar artmasının sebebi, nakliyeciler ve toptancılarla da alakalı. Toptancılarda pahalı aldığı için bize de pahalı satıyor. Yoksa kimse durduk yere fahiş fiyat peşinde değil” şeklinde konuştu.

KAHVE ARTIK LÜKS BİR KEYİF OLDU

Kahve fiyatlarında yaşanan artış ile satışlarda büyük bir düşüş yaşandığını belirten Mısırlıoğlu, “Satışımızda azaldı. Haftada 50 kilo kahve satıyorsak şimdi 30 liralık kahve satıyoruz. İnsanlar hep benimsemişler 10 liralık kahve alıyorlar. Şimdi 10 liralık alırken, “yanlış vermişsiniz kahvemizi” diyorlar. Bu sefer normalde 10 lira alan 20 liralık, 20 liraya alan 40 liraya almaya başladı. 3 fincan içen 2 fincan içmeye başladı. Kahve artık lüks bir keyif oldu. Kafelerde zaten 15-20 liraya satılıyordu şimdi artık bir fincanı 30 liraya içerler herhalde. Kafede oturup 5 kişi kahve içse 100 liradan fazla hesap öder.” dedi.

KAHVE İÇMEYİ AZALTMAYI DÜŞÜNÜYORUM”

Kahve satın almak için alışverişe çıkan Gonca Demir ise "Kahve tüketmeyi çok seviyorum. Günde üç fincan Türk kahvesi içiyorum. Ancak şu an fiyatlar çok arttı. O yüzden kahve içmeyi azaltmayı düşünüyorum. Şu an 500 gram Türk Kahvesi’ne 50 lira ödedim" diye konuştu.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (1 )

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve manisadenge.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
biri
(09.10.2021 21:27 - #3731)
Haber görselinde kullanılan "Kahve keyfi'de artık lüks! ifadesindeki de ayrı olmalıydı.
Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve manisadenge.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
(0) (0)
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.