Süte Yüzde 47 Oranında Büyük Zam

EKONOMİ (İHA) - İhlas Haber Ajansı | 30.11.2021 - 12:14, Güncelleme: 30.11.2021 - 12:14
 

Süte Yüzde 47 Oranında Büyük Zam

Ulusal Süt Konseyi’nin tavsiyesiyle belirlenen yeni çiğ süt fiyatına zam geldi. Litre fiyatı üzerinden yaklaşık %47 oranında artarak yeni çiğ süt litre fiyatı 4 lira 70 kuruş olarak belirlendi. Gelen zammın yüksekliğinden dolayı 2020 çiğ süt fiyatının ne olduğu merak konusu oldu. İşte detaylar…
Ulusal Süt Konseyi yapılan yönetim kurulu toplantısının ardından soğutulmuş çiğ süt fiyatının 4 lira 70 kuruş olmasını belirledi. Tavsiye satış fiyatı olarak verilen miktar yönetim kurulunca onaylandı. Daha önce alınan kararda çiğ sütün litresinin 3 lira 20 kuruş’dan satılması kararlaştırılmıştı. 16 Haziran’da gerçekleşen yönetim kurulu toplantısında, belirlenen tavsiye satış fiyatının 1 Temmuz ve 31 Aralık tarihleri arasında geçerli olması bekleniyordu. Ancak yapılan açıklamaya göre belirlenen fiyatın ardından üretim maliyetinin artışı sebebiyle kurul tekrar toplandı ve sütün 4 lira 70 kuruştan satılmasına karar verildi. SÜT ZAMMI NE ZAMAN GEÇERLİ OLACAK? Yaklaşık yüzde 47 oranında verilen zam kararı 8 Aralık 2021 tarihi itibariyle geçerli olacak. Bu tarihten sonra soğutulmuş çiğ sütün tavsiye satış fiyatı 4 lira 70 kuruş olarak devam edecek. Yapılan açıklamaya göre 64 sayılı Çiğ İnek Sütünün Sınıflandırılmasına İlişkin Tebliği ile karar verilmiş A Sınıfı çiğ süte ait protein ve yağ değerleri baz alınacaktır. Baz alınan yağ ve protein oranlarındaki her bir dizyem (0,1'lik değişim) için +/- 7 Kuruş fark uygulanacak. Ayrıca yapılan açıklamaya ek olarak Ulusal Süt Konseyi’nin çiğ süt üretim maliyeti için olası herhangi bir değişimde kurulun yeniden toplanabileceğine de dikkat çekti. SÜT ÜRETİCİLERİ KARARDAN MEMNUN Geçtiğimiz haftalarda Türkiye Ziraat Odaları Birliği bünyesinde toplanan süt üreticileri çiğ sütün litre fiyatının 4 lira 95 kuruş olmasını istediklerini açıklamıştı. Süt Üreticileri Merkez Birliği, Damızlık Sığır Yetiştiricileri Merkez Birliği, Tarım Kooperatifleri Merkez Birliği, Hayvancılık Kooperatifleri Merkez Birliği, Et ve Damızlık Sığır Yetiştiricileri Derneği gibi toplulukların bir araya geldiği toplantıda üreticiler, üretim maliyetlerinden şikayetçi oldu ve litre fiyatının 4,95 lira oranında artması gerektiğini söyledi. İstedikleri fiyat gelmemiş olsa da yüzde 47 oranındaki zamla gelen 4,70 liralık fiyat üreticilerin yüzünü güldürdü ancak tüketiciler süt zammına oldukça tepkili.
Ulusal Süt Konseyi’nin tavsiyesiyle belirlenen yeni çiğ süt fiyatına zam geldi. Litre fiyatı üzerinden yaklaşık %47 oranında artarak yeni çiğ süt litre fiyatı 4 lira 70 kuruş olarak belirlendi. Gelen zammın yüksekliğinden dolayı 2020 çiğ süt fiyatının ne olduğu merak konusu oldu. İşte detaylar…

Ulusal Süt Konseyi yapılan yönetim kurulu toplantısının ardından soğutulmuş çiğ süt fiyatının 4 lira 70 kuruş olmasını belirledi. Tavsiye satış fiyatı olarak verilen miktar yönetim kurulunca onaylandı.

Daha önce alınan kararda çiğ sütün litresinin 3 lira 20 kuruş’dan satılması kararlaştırılmıştı. 16 Haziran’da gerçekleşen yönetim kurulu toplantısında, belirlenen tavsiye satış fiyatının 1 Temmuz ve 31 Aralık tarihleri arasında geçerli olması bekleniyordu. Ancak yapılan açıklamaya göre belirlenen fiyatın ardından üretim maliyetinin artışı sebebiyle kurul tekrar toplandı ve sütün 4 lira 70 kuruştan satılmasına karar verildi.

SÜT ZAMMI NE ZAMAN GEÇERLİ OLACAK?

Yaklaşık yüzde 47 oranında verilen zam kararı 8 Aralık 2021 tarihi itibariyle geçerli olacak. Bu tarihten sonra soğutulmuş çiğ sütün tavsiye satış fiyatı 4 lira 70 kuruş olarak devam edecek.

Yapılan açıklamaya göre 64 sayılı Çiğ İnek Sütünün Sınıflandırılmasına İlişkin Tebliği ile karar verilmiş A Sınıfı çiğ süte ait protein ve yağ değerleri baz alınacaktır. Baz alınan yağ ve protein oranlarındaki her bir dizyem (0,1'lik değişim) için +/- 7 Kuruş fark uygulanacak. Ayrıca yapılan açıklamaya ek olarak Ulusal Süt Konseyi’nin çiğ süt üretim maliyeti için olası herhangi bir değişimde kurulun yeniden toplanabileceğine de dikkat çekti.

SÜT ÜRETİCİLERİ KARARDAN MEMNUN

Geçtiğimiz haftalarda Türkiye Ziraat Odaları Birliği bünyesinde toplanan süt üreticileri çiğ sütün litre fiyatının 4 lira 95 kuruş olmasını istediklerini açıklamıştı. Süt Üreticileri Merkez Birliği, Damızlık Sığır Yetiştiricileri Merkez Birliği, Tarım Kooperatifleri Merkez Birliği, Hayvancılık Kooperatifleri Merkez Birliği, Et ve Damızlık Sığır Yetiştiricileri Derneği gibi toplulukların bir araya geldiği toplantıda üreticiler, üretim maliyetlerinden şikayetçi oldu ve litre fiyatının 4,95 lira oranında artması gerektiğini söyledi.

İstedikleri fiyat gelmemiş olsa da yüzde 47 oranındaki zamla gelen 4,70 liralık fiyat üreticilerin yüzünü güldürdü ancak tüketiciler süt zammına oldukça tepkili.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve manisadenge.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.