İNŞAAT SEKTÖRÜ 2022'YE YAVAŞ BAŞLADI

GENEL (İHA) - İhlas Haber Ajansı | 17.02.2022 - 15:38, Güncelleme: 17.02.2022 - 15:38
 

İNŞAAT SEKTÖRÜ 2022'YE YAVAŞ BAŞLADI

Türkiye Hazır Beton Birliği (THBB), her ay merakla beklenen inşaat ve bununla bağlantılı imalat ve hizmet sektörlerindeki mevcut durum ile beklenen gelişmeleri ortaya koyan “Hazır Beton Endeksi” 2022 Ocak Ayı Raporu’nu açıkladı.
Türkiye Hazır Beton Birliği'nin açıkladığı Hazır Beton Endeksi’nde yılın ilk ay raporuna göre, Aralık ayına kıyasla faaliyette sınırlı bir gerileme gözlendi. Buna rağmen faaliyet son 20 ayın en düşük değerini alırken, Beklenti ve Güven Endeksi değerlerinde bir gerileme olmazken, Birleşik Beton Endeksi, geçtiğimiz yılın aralık ayı ile aynı değerde kaldı. Raporun sonuçlarını değerlendiren THBB Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Işık, özellikle maliyet enflasyonu ile yükselen inşaat maliyetleri yeni üretilen konut talebini ister istemez baskıladığını ifade etti. İKİNCİ EL KONUTLARA TALEP DAHA FAZLA Tarihsel verilerin tüketicilerin konut kredisi kullanmakta istekli olmadıkları dönemde ikinci el konuta ilgi gösterdiklerini ifade eden Işık, 2021 yılının son iki ayında banka kredisi ile alınan ikinci el konut sayısı artmasına rağmen yılın tamamında yeni konutlara talebin düşük kalmasının arkasında yatan nedenlerin başında inşaat maliyetlerindeki yükseliş gözlendiğini kaydetti. Ekonomideki likidite sıkıntısı ve maliyet artışları, yeni yapılan konutların satışında daralma meydana getirdiğini belirten Işık, "Yalnızca kamu bankaları ile değil aynı zamanda özel bankaların da bu sürece destek vermesi sonrasında inşaat sektörü yeniden hareketlenebilecektir. İnşaat sektöründeki dengeli büyüme, öngörülebilirlik ve stabilizasyon ile mümkün olacaktır” dedi
Türkiye Hazır Beton Birliği (THBB), her ay merakla beklenen inşaat ve bununla bağlantılı imalat ve hizmet sektörlerindeki mevcut durum ile beklenen gelişmeleri ortaya koyan “Hazır Beton Endeksi” 2022 Ocak Ayı Raporu’nu açıkladı.

Türkiye Hazır Beton Birliği'nin açıkladığı Hazır Beton Endeksi’nde yılın ilk ay raporuna göre, Aralık ayına kıyasla faaliyette sınırlı bir gerileme gözlendi. Buna rağmen faaliyet son 20 ayın en düşük değerini alırken, Beklenti ve Güven Endeksi değerlerinde bir gerileme olmazken, Birleşik Beton Endeksi, geçtiğimiz yılın aralık ayı ile aynı değerde kaldı. Raporun sonuçlarını değerlendiren THBB Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Işık, özellikle maliyet enflasyonu ile yükselen inşaat maliyetleri yeni üretilen konut talebini ister istemez baskıladığını ifade etti.

İKİNCİ EL KONUTLARA TALEP DAHA FAZLA

Tarihsel verilerin tüketicilerin konut kredisi kullanmakta istekli olmadıkları dönemde ikinci el konuta ilgi gösterdiklerini ifade eden Işık, 2021 yılının son iki ayında banka kredisi ile alınan ikinci el konut sayısı artmasına rağmen yılın tamamında yeni konutlara talebin düşük kalmasının arkasında yatan nedenlerin başında inşaat maliyetlerindeki yükseliş gözlendiğini kaydetti. Ekonomideki likidite sıkıntısı ve maliyet artışları, yeni yapılan konutların satışında daralma meydana getirdiğini belirten Işık, "Yalnızca kamu bankaları ile değil aynı zamanda özel bankaların da bu sürece destek vermesi sonrasında inşaat sektörü yeniden hareketlenebilecektir. İnşaat sektöründeki dengeli büyüme, öngörülebilirlik ve stabilizasyon ile mümkün olacaktır” dedi

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve manisadenge.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.