MANİSA BAROSU ENERJİ BAKANLIĞINA DAVA AÇTI: ZEYTİNLİKLER MADEN OCAKLARINA AÇILAMAZ!

GENEL (İHA) - İhlas Haber Ajansı | 02.03.2022 - 15:01, Güncelleme: 02.03.2022 - 15:01
 

MANİSA BAROSU ENERJİ BAKANLIĞINA DAVA AÇTI: ZEYTİNLİKLER MADEN OCAKLARINA AÇILAMAZ!

Resmi Gazete’de yayınlanan yönetmelikle birlikte zeytinliklerde, maden ocağı yapılaşmasının önü açılırken Manisa Barosu Başkanlığı, karara tepki göstererek Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’na yürütmeyi durdurma davası açacağını açıkladı.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın, Maden Yönetmeliği'nde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmeliği, Resmî Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe girdi. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nın hazırladığı yönetmelikle birlikte zeytinlik alanlar rehabilite edilip eski haline getirilmek şartıyla maden faaliyetlerinde kullanılabilecek. Alınan karara tepki gösteren apk full Manisa Barosu Başkanı Av. Ümit Rona, bir açıklama yaparak dava açacaklarını duyurdu. “BU KARAR AÇIKÇA YÖNETMELİĞE AYKIRI” Manisa Barosu Başkanı Av. Ümit Rona’nın yaptığı açıklamanın tamamı şu şekilde; “ 01.03.2022 tarihli 31765 Sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Maden Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik; 3573 sayılı Zeytinciliğin Islahı ve Yabanilerinin Aşılattırılması Hakkında Kanun ile Anayasamızın 56 ve 45/1 maddesine açıkça aykırı olup telafisi güç ya da imkansız zararların ortaya çıkmasına sebebiyet verecek nitelikte olduğundan söz konusu yönetmeliğin İPTALİ ve geri dönüşü mümkün olmayan zararlar doğuracağından YÜRÜTMENİN DURDURULMASI da talep edilmiştir. Akhisar, Kırkağaç, Soma ilçeleri başta olmak üzere; vatandaşlarımızca Manisa genelinde zeytincilik faaliyetlerinin yoğun yapıldığı göz önünde bulundurulduğunda; yine 500 yılı aşkın geçmişi olan zeytin ağaçlarına ev sahipliği yaptığımız bu coğrafyada madencilik faaliyetleri uğruna Anayasa ile güvence altına alınan Sağlık Hizmetleri ve Çevrenin Korunması başlıklı 56. maddesi, Anayasanın Tarım, Hayvancılık ve Bu Üretim Dallarında Çalışanların Korunması başlıklı 45/1 maddesine aykırı hükümler içeren yönetmeliğin iptalini isteme noktasında hukukun üstünlüğünü koruma görevi ve yükümlülüğü bulunan Manisa Barosunun da dava açma ehliyeti olduğu açıktır. Açıklanan nedenlerle kanun koyucunun verdiği görev ve yetki ile yukarıda yer verilen yargı kararları uyarınca Baromuzun; 3573 sayılı Zeytinciliğin Islahı ve Yabanilerinin Aşılattırılması Hakkında Kanun ile Anayasamızın 56. ve 45/1 maddesine açıkça aykırı yönetmeliğin iptali istemiyle dava açma hak ve yetkisi bulunmaktadır.”
Resmi Gazete’de yayınlanan yönetmelikle birlikte zeytinliklerde, maden ocağı yapılaşmasının önü açılırken Manisa Barosu Başkanlığı, karara tepki göstererek Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’na yürütmeyi durdurma davası açacağını açıkladı.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın, Maden Yönetmeliği'nde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmeliği, Resmî Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe girdi. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nın hazırladığı yönetmelikle birlikte zeytinlik alanlar rehabilite edilip eski haline getirilmek şartıyla maden faaliyetlerinde kullanılabilecek. Alınan karara tepki gösteren apk full Manisa Barosu Başkanı Av. Ümit Rona, bir açıklama yaparak dava açacaklarını duyurdu.

“BU KARAR AÇIKÇA YÖNETMELİĞE AYKIRI”

Manisa Barosu Başkanı Av. Ümit Rona’nın yaptığı açıklamanın tamamı şu şekilde; “ 01.03.2022 tarihli 31765 Sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Maden Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik; 3573 sayılı Zeytinciliğin Islahı ve Yabanilerinin Aşılattırılması Hakkında Kanun ile Anayasamızın 56 ve 45/1 maddesine açıkça aykırı olup telafisi güç ya da imkansız zararların ortaya çıkmasına sebebiyet verecek nitelikte olduğundan söz konusu yönetmeliğin İPTALİ ve geri dönüşü mümkün olmayan zararlar doğuracağından YÜRÜTMENİN DURDURULMASI da talep edilmiştir. Akhisar, Kırkağaç, Soma ilçeleri başta olmak üzere; vatandaşlarımızca Manisa genelinde zeytincilik faaliyetlerinin yoğun yapıldığı göz önünde bulundurulduğunda; yine 500 yılı aşkın geçmişi olan zeytin ağaçlarına ev sahipliği yaptığımız bu coğrafyada madencilik faaliyetleri uğruna Anayasa ile güvence altına alınan Sağlık Hizmetleri ve Çevrenin Korunması başlıklı 56. maddesi, Anayasanın Tarım, Hayvancılık ve Bu Üretim Dallarında Çalışanların Korunması başlıklı 45/1 maddesine aykırı hükümler içeren yönetmeliğin iptalini isteme noktasında hukukun üstünlüğünü koruma görevi ve yükümlülüğü bulunan Manisa Barosunun da dava açma ehliyeti olduğu açıktır. Açıklanan nedenlerle kanun koyucunun verdiği görev ve yetki ile yukarıda yer verilen yargı kararları uyarınca Baromuzun; 3573 sayılı Zeytinciliğin Islahı ve Yabanilerinin Aşılattırılması Hakkında Kanun ile Anayasamızın 56. ve 45/1 maddesine açıkça aykırı yönetmeliğin iptali istemiyle dava açma hak ve yetkisi bulunmaktadır.”

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve manisadenge.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.