Suni Tohumlama Nedir? Doğum ve Suni Tohumlama

GENEL (İHA) - İhlas Haber Ajansı | 05.02.2022 - 12:24, Güncelleme: 05.02.2022 - 12:24
 

Suni Tohumlama Nedir? Doğum ve Suni Tohumlama

Suni tohumlama hayvan yetiştirme ve ıslahı konusunda büyük öneme sahip işlemlerden biridir. Çünkü bir hayvandan yavru alınmaması demek hayvanların varlıklarının sürdürülemeyeceği anlamına gelecektir. Bunun için besicilikte ilk kural suni tohumlama işleminin detaylarını bilmekten geçer. Suni Tohumlama Nedir? Suni tohumlama, uygun teknikler kullanılarak alınan boğa spermasının dişi dölerme organlarına aktarılması işlemidir. Tarihte ilk suni tohumlama işlemi 1912 yılında sığır ve koyunlarda yapılmıştır. Yapılan çalışmalar neticesinde spermanın dondurulması, taşınması ve uygulaması tüm ülkeler tarafından benimsenmiştir. Türkiye’de ilk yerli tohumlama işlemi yerli sığırların ıslahını sağlamak ve verimini artırmak 1949 yılında uygulanmıştır. Montofon ırkında uygulanmaya başlayan bu teknik daha sonrasında diğer ırklara da uygulanmaya başlanmıştır.  Suni tohumlama teknikleri uygulamasının amacı kısa zaman içerisinde daha az emek ve masraf harcayarak hayvan ırkının çoğaltılmasını sağlamaktır. Aşağıda bahsedeceğimiz faydalar suni tohumlamanın faydalarını ortaya koymuştur. Suni Tohumlamanın Yararları Nedir? Kalıtsal olarak daha güçlü yapıya sahip olan erkek hayvanlardan alınan boğa sperması daha fazla hayvan üretmek için kullanılabilir. Örneğin; bir boğa yılda 60–100 inek tohumlayabiliyorken bu teknik sayesinde 6–10 bin inek tohumlayabilir. Dondurulmuş olan spermanın taşınabilmesi ya da çözüldükten sonra uygulaması pratik bir şekilde yapılabilir. Dolayısıyla pahalı bir damızlık almak yerine dondurulan spermayı kullanmak çok daha mantıklı olacaktır. Damızlık bir boğayı almak, beslemek ve kontrol etmek zordur. Suni dölerme sayesinde hastalıkların yayılması engellenmiş ve daha sağlıklı yavruların dünyaya gelmiş olması sağlanmış olur. Suni tohumlama yapılırken ineklerin ne zaman kızgınlık gösterdikleri ve ne zaman gebe kaldıklarının kontrolü ve denetimi daha sağlıklı yapılmış olur. Suni dölerme sayesinde sürüde homojenite kısa sürede sağlanmış olacaktır. Tohumlamada Pratik Bilgiler Suni tohumlama ancak veteriner hekim tarafından yapılması gerekir.  Veterinere başvururken hayvanın ne zaman kızgınlığa girdiği, başlangıç zamanının ne olduğu gibi detayların verilmesi gerekir. Tohumlama işleminin mutlaka temiz ortamda yapılması gerekir. Hayvana yapılacak tohumlama işlemi esnasında sakatlanmaları önlemek için gerekli olan tedbirlerin alınması gerekir. Kızgın olan hayvanın arkasından çara akıntısı gelir. Bu akıntının mutlaka renksiz, şeffaf ve yapışkan olmalıdır. Anadolu Hayvancılık yurt dışından damızlık hayvan, dondurulmuş boğa ve koç sperması gibi genetik materyal, veterinerlik alet ve ekipmanları, suni tohumlama malzemeleri, pastörizör gibi makineler ile kuzu ve buzağı mamalarının ithalatını sağlamaktadır. Anadolu Hayvancılık hakkında detaylı bilgi almak ve sitemizi ziyaret etmek için https://anadoluhayvancilik.com/ adresini ziyaret edebilirsiniz.

Suni tohumlama hayvan yetiştirme ve ıslahı konusunda büyük öneme sahip işlemlerden biridir. Çünkü bir hayvandan yavru alınmaması demek hayvanların varlıklarının sürdürülemeyeceği anlamına gelecektir. Bunun için besicilikte ilk kural suni tohumlama işleminin detaylarını bilmekten geçer.

Suni Tohumlama Nedir?

Suni tohumlama, uygun teknikler kullanılarak alınan boğa spermasının dişi dölerme organlarına aktarılması işlemidir. Tarihte ilk suni tohumlama işlemi 1912 yılında sığır ve koyunlarda yapılmıştır. Yapılan çalışmalar neticesinde spermanın dondurulması, taşınması ve uygulaması tüm ülkeler tarafından benimsenmiştir. Türkiye’de ilk yerli tohumlama işlemi yerli sığırların ıslahını sağlamak ve verimini artırmak 1949 yılında uygulanmıştır. Montofon ırkında uygulanmaya başlayan bu teknik daha sonrasında diğer ırklara da uygulanmaya başlanmıştır. 

Suni tohumlama teknikleri uygulamasının amacı kısa zaman içerisinde daha az emek ve masraf harcayarak hayvan ırkının çoğaltılmasını sağlamaktır. Aşağıda bahsedeceğimiz faydalar suni tohumlamanın faydalarını ortaya koymuştur.

Suni Tohumlamanın Yararları Nedir?

  • Kalıtsal olarak daha güçlü yapıya sahip olan erkek hayvanlardan alınan boğa sperması daha fazla hayvan üretmek için kullanılabilir. Örneğin; bir boğa yılda 60–100 inek tohumlayabiliyorken bu teknik sayesinde 6–10 bin inek tohumlayabilir.
  • Dondurulmuş olan spermanın taşınabilmesi ya da çözüldükten sonra uygulaması pratik bir şekilde yapılabilir. Dolayısıyla pahalı bir damızlık almak yerine dondurulan spermayı kullanmak çok daha mantıklı olacaktır.
  • Damızlık bir boğayı almak, beslemek ve kontrol etmek zordur.
  • Suni dölerme sayesinde hastalıkların yayılması engellenmiş ve daha sağlıklı yavruların dünyaya gelmiş olması sağlanmış olur.
  • Suni tohumlama yapılırken ineklerin ne zaman kızgınlık gösterdikleri ve ne zaman gebe kaldıklarının kontrolü ve denetimi daha sağlıklı yapılmış olur.
  • Suni dölerme sayesinde sürüde homojenite kısa sürede sağlanmış olacaktır.

Tohumlamada Pratik Bilgiler

Suni tohumlama ancak veteriner hekim tarafından yapılması gerekir.  Veterinere başvururken hayvanın ne zaman kızgınlığa girdiği, başlangıç zamanının ne olduğu gibi detayların verilmesi gerekir.

Tohumlama işleminin mutlaka temiz ortamda yapılması gerekir. Hayvana yapılacak tohumlama işlemi esnasında sakatlanmaları önlemek için gerekli olan tedbirlerin alınması gerekir.

Kızgın olan hayvanın arkasından çara akıntısı gelir. Bu akıntının mutlaka renksiz, şeffaf ve yapışkan olmalıdır.

Anadolu Hayvancılık yurt dışından damızlık hayvan, dondurulmuş boğa ve koç sperması gibi genetik materyal, veterinerlik alet ve ekipmanları, suni tohumlama malzemeleri, pastörizör gibi makineler ile kuzu ve buzağı mamalarının ithalatını sağlamaktadır. Anadolu Hayvancılık hakkında detaylı bilgi almak ve sitemizi ziyaret etmek için https://anadoluhayvancilik.com/ adresini ziyaret edebilirsiniz.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve manisadenge.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.