10 Günde 3 Bin 500 Ton Kiraz İhraç Edildi

MANİSA GÜNDEMİ (İHA) - İhlas Haber Ajansı | 11.06.2021 - 10:00, Güncelleme: 11.06.2021 - 10:00
 

10 Günde 3 Bin 500 Ton Kiraz İhraç Edildi

Türkiye'nin önde gelen tarımsal ihraç ürünlerinden kirazda, erkenci türlerin yetiştiği İzmir ve Manisa'dan AB ve Rusya başta olmak üzere çok sayıda ülkeye meyve sevkiyatı tüm hızıyla devam ediyor. 10 günde 3 bin 500 ton kiraz ihracatı gerçekleşti.
Ege İhracatçı Birlikleri verilerine göre Türkiye, geçen yıl 62 ülkeye ihraç ettiği kirazdan 223 milyon 796 bin dolar döviz girdisi sağladı. İhracatta ilk sırada 91 milyon dolarla Almanya yer aldı, bu ülkeyi 52 milyon dolarla Rusya ve 14 milyon dolarla Avusturya takip etti. Türkiye'de kirazın en erken yetiştiği bölgeler Manisa'nın Şehzadeler ilçesi ile İzmir'in Kemalpaşa ilçesinde 210 bin dekar arazide yılda ortalama 160 bin ton kiraz üretiliyor ve önemli bir kısmı ihracata gönderiliyor. Parlak kırmızı rengi, iri tane yapısı, kendine özgü aroması nedeniyle ihracatta tercih edilen "Ziraat 0900" türü bölge üreticisinin ana geçim kaynağı durumunda. ZİRAİ KARANTİNA SÜRESİYLE İLGİLİ SORUN ÇÖZÜLMEYE ÇALIŞILIYOR Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Hayrettin Uçak, kuzey yarımkürede ilk kiraz hasadının Manisa'da yapıldığını ve bunun ihracatta Türkiye'ye büyük avantaj sağladığını ifade etti. Geçen yıl birçok üründe olduğu gibi kirazda da ihracat rekoru kırıldığını aktaran Uçak, kirazda yüksek kaliteyi yakaladıklarını ancak bahar mevsiminde yaşanan soğuklar nedeniyle hem verimin düştüğünü hem de sezonun yaklaşık 20 gün geç başladığını söyledi. Geçen yılki rekorda Çin'e yapılan ihracatın büyük payı olduğunu aktaran Uçak, ancak bu sene bu pazarda zirai karantina süreleriyle ilgili sorun yaşandığını, çözümü için çalışmaların sürdüğünü dile getirdi. “GEÇEN YILKİ RAKAMLARIN ÜZERİNE ÇIKMAYI UMUT EDİYORUZ” Uçak, Türkiye'de eylüle kadar kiraz ihracatı yapıldığına dikkati çekerek, "Manisa ve İzmir'de erkenci bölgelerdeki hasat bittikten sonra daha iç kısımlara geçeceğiz. Afyonkarahisar, Isparta, Konya, Malatya, Batman ve Mardin'e kadar geniş bir coğrafyada ihracatlık kiraz hasadı yapılıyor. Buradaki ürünlerle birlikte ihracatımızın yine geçen seneki rakamların üzerine çıkacağını umut ediyoruz." ifadelerini kullandı. VERİM KAYBINA RAĞMEN FİYATLAR SEVİNDİRİYOR Manisa Kiraz Üreticileri Birliği Başkanı Suhip Kocagöbek de bölgede yaklaşık 10 günde 3 bin 500 tona yakın kiraz ihracat yapıldığını belirterek, "İlk ürünlerimizi gönderdik. İhracatlık Ziraat 0900 türünde verim kaybı var. Ama şu an için fiyatlarımız iyi. Üretici fiyatlarımız kilogramı 30 ila 35 lira arasında. Bu bölgede yaklaşık 10 gün daha kiraz hasadı ve alımları devam edecek." diye konuştu.
Türkiye'nin önde gelen tarımsal ihraç ürünlerinden kirazda, erkenci türlerin yetiştiği İzmir ve Manisa'dan AB ve Rusya başta olmak üzere çok sayıda ülkeye meyve sevkiyatı tüm hızıyla devam ediyor. 10 günde 3 bin 500 ton kiraz ihracatı gerçekleşti.

Ege İhracatçı Birlikleri verilerine göre Türkiye, geçen yıl 62 ülkeye ihraç ettiği kirazdan 223 milyon 796 bin dolar döviz girdisi sağladı. İhracatta ilk sırada 91 milyon dolarla Almanya yer aldı, bu ülkeyi 52 milyon dolarla Rusya ve 14 milyon dolarla Avusturya takip etti. Türkiye'de kirazın en erken yetiştiği bölgeler Manisa'nın Şehzadeler ilçesi ile İzmir'in Kemalpaşa ilçesinde 210 bin dekar arazide yılda ortalama 160 bin ton kiraz üretiliyor ve önemli bir kısmı ihracata gönderiliyor. Parlak kırmızı rengi, iri tane yapısı, kendine özgü aroması nedeniyle ihracatta tercih edilen "Ziraat 0900" türü bölge üreticisinin ana geçim kaynağı durumunda.

ZİRAİ KARANTİNA SÜRESİYLE İLGİLİ SORUN ÇÖZÜLMEYE ÇALIŞILIYOR

Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Hayrettin Uçak, kuzey yarımkürede ilk kiraz hasadının Manisa'da yapıldığını ve bunun ihracatta Türkiye'ye büyük avantaj sağladığını ifade etti. Geçen yıl birçok üründe olduğu gibi kirazda da ihracat rekoru kırıldığını aktaran Uçak, kirazda yüksek kaliteyi yakaladıklarını ancak bahar mevsiminde yaşanan soğuklar nedeniyle hem verimin düştüğünü hem de sezonun yaklaşık 20 gün geç başladığını söyledi. Geçen yılki rekorda Çin'e yapılan ihracatın büyük payı olduğunu aktaran Uçak, ancak bu sene bu pazarda zirai karantina süreleriyle ilgili sorun yaşandığını, çözümü için çalışmaların sürdüğünü dile getirdi.

GEÇEN YILKİ RAKAMLARIN ÜZERİNE ÇIKMAYI UMUT EDİYORUZ”

Uçak, Türkiye'de eylüle kadar kiraz ihracatı yapıldığına dikkati çekerek, "Manisa ve İzmir'de erkenci bölgelerdeki hasat bittikten sonra daha iç kısımlara geçeceğiz. Afyonkarahisar, Isparta, Konya, Malatya, Batman ve Mardin'e kadar geniş bir coğrafyada ihracatlık kiraz hasadı yapılıyor. Buradaki ürünlerle birlikte ihracatımızın yine geçen seneki rakamların üzerine çıkacağını umut ediyoruz." ifadelerini kullandı.

VERİM KAYBINA RAĞMEN FİYATLAR SEVİNDİRİYOR

Manisa Kiraz Üreticileri Birliği Başkanı Suhip Kocagöbek de bölgede yaklaşık 10 günde 3 bin 500 tona yakın kiraz ihracat yapıldığını belirterek, "İlk ürünlerimizi gönderdik. İhracatlık Ziraat 0900 türünde verim kaybı var. Ama şu an için fiyatlarımız iyi. Üretici fiyatlarımız kilogramı 30 ila 35 lira arasında. Bu bölgede yaklaşık 10 gün daha kiraz hasadı ve alımları devam edecek." diye konuştu.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve manisadenge.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.