Azerbaycan'ın Kuruluşunun 100. Yıl Dönümü

MANİSA GÜNDEMİ (İHA) - İhlas Haber Ajansı | 12.05.2018 - 09:05, Güncelleme: 12.05.2018 - 09:05
 

Azerbaycan'ın Kuruluşunun 100. Yıl Dönümü

Azerbaycan Cumhuriyeti'nin 100. Yılı dolayısı ile Celal Bayar Universitesinde ( CBÜ) MANAT ve MUDER in ortaklaşa düzenlediği ve Doç.Dr. Ulviyye AYDIN'ın başta olmak üzere bir çok konuşmacının katılım sağladığı bir panel düzenlendi.
Panelde Doç.Dr. Ulviye Aydın gecede yaptığı konuşmada, Türkiye ile Azerbaycan dostluk ve kardeşliğinin önemine vurgu yaparak, Türkiye’nin Demokratik Azerbaycan Cumhuriyetini tanıyan ilk ülke olduğunu hatırlattı. Azerbaycan’ın bağımsızlığına 26 yıl önce kavuştuğunu belirten Aydın, 1918 yılında kurulan ilk Müslüman Demokratik Cumhuriyet’in, Azerbaycan Demokratik Cumhuriyeti olduğunu, bu Cumhuriyet’in 28 Mayıs 1918 tarihinde kurulmasına rağmen ancak 2 yıl yaşadığını söyledi. Cumhuriyet’in kurulmasından yaklaşık 2 yıl sonra Sovyetlerin 11. Kızıl Ordusu tarafından işgal edildiğini ifade eden Aydın, “İşgalin ardından ülkemiz yıllarca Sovyetler Birliğinin üyesi olmak mecburiyetinde kaldı. Ama Allah’a şükürler olsun ki 1991 yılında bağımcılığımıza kavuştuk. Bugüne kadar 26 yıldır bu bağımsızlık ile yaşıyoruz. Ve bu bağımsızlığımız ebedi olacak. Ulu Önderimiz Haydar Aliyev’in dediği gibi bağımsızlığı kazanmak çok önemlidir ama onu korumak daha çetin ve mesuliyetlidir. İnşallah ve bizden sonraki nesillerde bu bağımsızlığı koruyacak, gelecek nesillere bu emaneti korumaya devam edecek ve devletimizi bir ömür sonsuza kadar yaşatacak. dedi. Panel de konuşmacı olarak katılım sağlayan  MANİSA AZERBAYCAN KÜLTÜR VE YAŞATMA DERNEĞİ Başkanı Yalçın Taşdemir şu ifadeler de bulundu,'' Azerbaycan Cumhuriyenini 100. dönümü kuruluşuna hoşgeldiniz. 100. yıl kutlamasını bu yıl kutlamak yeni yönetimle katılım sağlamak bana ve yönetimime nasip oldu.. Tabi 100 yıl Cumhuriyetler, Devletler tarihinde çok kısa bir süredir. O yüzden ben Azerbaycan Cumhuriyetinin nice yüzyıllar yaşamasını bu coğrafyada, bu topraklar da baki olmasını, Türk ve Azerilerin kardeş olarak bu coğrafyada yaşamasını temenni ediyorum. Azerbaycan Cumhuriyetinin 100’ncu kuruluş yılını kutluyorum ve Türkiye de her nereye giderseniz gidin Azerbaycan lı 15 yaşında 14 yaşında şehit vatan sevdalılarını göreceksiniz. biz her zaman bunu bildik bunu benimsedik;  İşte meşhur söz Merhum Haydar Aliyev’in dediği gibi “Tek Millet İki Devlet”. Önderimiz  Gazi Mustafa Kemal in sözü '' Azerbaycanın sevinci bizim sevincimiz bayramı da bizim bayramımızdır'' diyerek  sözlerine şu şekilde devam etti; '' Elbette ki biz her zaman Azerbaycan’la birlikteyiz. Uluslararası arenada da birlikteyiz. Askeri açıdan birlikteyiz. Diplomasi açısından birlikteyiz. Sosyal açıdan da birlikteyiz. Azerbaycan ile her zaman birlik içerisinde de yaşamak istiyoruz. ve bu düşünceyle de vatan millet sevgimizi daha fazla kenetleştiriyoruz. vatan topraklarımız da her nerede olursa olsun canlarını hiçe sayarak mücade eden ve şehit olan merhum şehitlerimizi saygıyla ve minnetle anıyoruz''. diyerek sözlerine son verdi. Ayrıca gece de bir çok etkinliklere  de yer verildi...  
Azerbaycan Cumhuriyeti'nin 100. Yılı dolayısı ile Celal Bayar Universitesinde ( CBÜ) MANAT ve MUDER in ortaklaşa düzenlediği ve Doç.Dr. Ulviyye AYDIN'ın başta olmak üzere bir çok konuşmacının katılım sağladığı bir panel düzenlendi.


Panelde Doç.Dr. Ulviye Aydın gecede yaptığı konuşmada, Türkiye ile Azerbaycan dostluk ve kardeşliğinin önemine vurgu yaparak, Türkiye’nin Demokratik Azerbaycan Cumhuriyetini tanıyan ilk ülke olduğunu hatırlattı.
Azerbaycan’ın bağımsızlığına 26 yıl önce kavuştuğunu belirten Aydın, 1918 yılında kurulan ilk Müslüman Demokratik Cumhuriyet’in, Azerbaycan Demokratik Cumhuriyeti olduğunu, bu Cumhuriyet’in 28 Mayıs 1918 tarihinde kurulmasına rağmen ancak 2 yıl yaşadığını söyledi.


Cumhuriyet’in kurulmasından yaklaşık 2 yıl sonra Sovyetlerin 11. Kızıl Ordusu tarafından işgal edildiğini ifade eden Aydın, “İşgalin ardından ülkemiz yıllarca Sovyetler Birliğinin üyesi olmak mecburiyetinde kaldı. Ama Allah’a şükürler olsun ki 1991 yılında bağımcılığımıza kavuştuk. Bugüne kadar 26 yıldır bu bağımsızlık ile yaşıyoruz. Ve bu bağımsızlığımız ebedi olacak. Ulu Önderimiz Haydar Aliyev’in dediği gibi bağımsızlığı kazanmak çok önemlidir ama onu korumak daha çetin ve mesuliyetlidir. İnşallah ve bizden sonraki nesillerde bu bağımsızlığı koruyacak, gelecek nesillere bu emaneti korumaya devam edecek ve devletimizi bir ömür sonsuza kadar yaşatacak. dedi.
Panel de konuşmacı olarak katılım sağlayan  MANİSA AZERBAYCAN KÜLTÜR VE YAŞATMA DERNEĞİ Başkanı Yalçın Taşdemir şu ifadeler de bulundu,'' Azerbaycan Cumhuriyenini 100. dönümü kuruluşuna hoşgeldiniz. 100. yıl kutlamasını bu yıl kutlamak yeni yönetimle katılım sağlamak bana ve yönetimime nasip oldu.. Tabi 100 yıl Cumhuriyetler, Devletler tarihinde çok kısa bir süredir. O yüzden ben Azerbaycan Cumhuriyetinin nice yüzyıllar yaşamasını bu coğrafyada, bu topraklar da baki olmasını, Türk ve Azerilerin kardeş olarak bu coğrafyada yaşamasını temenni ediyorum. Azerbaycan Cumhuriyetinin 100’ncu kuruluş yılını kutluyorum ve Türkiye de her nereye giderseniz gidin Azerbaycan lı 15 yaşında 14 yaşında şehit vatan sevdalılarını göreceksiniz. biz her zaman bunu bildik bunu benimsedik;  İşte meşhur söz Merhum Haydar Aliyev’in dediği gibi “Tek Millet İki Devlet”. Önderimiz  Gazi Mustafa Kemal in sözü '' Azerbaycanın sevinci bizim sevincimiz bayramı da bizim bayramımızdır'' diyerek  sözlerine şu şekilde devam etti; '' Elbette ki biz her zaman Azerbaycan’la birlikteyiz. Uluslararası arenada da birlikteyiz. Askeri açıdan birlikteyiz. Diplomasi açısından birlikteyiz. Sosyal açıdan da birlikteyiz. Azerbaycan ile her zaman birlik içerisinde de yaşamak istiyoruz. ve bu düşünceyle de vatan millet sevgimizi daha fazla kenetleştiriyoruz. vatan topraklarımız da her nerede olursa olsun canlarını hiçe sayarak mücade eden ve şehit olan merhum şehitlerimizi saygıyla ve minnetle anıyoruz''. diyerek sözlerine son verdi. Ayrıca gece de bir çok etkinliklere  de yer verildi...
 
Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve manisadenge.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.