Bir mağduriyetler zinciri!

MANİSA GÜNDEMİ (İHA) - İhlas Haber Ajansı | 18.01.2021 - 10:21, Güncelleme: 18.01.2021 - 10:21
 

Bir mağduriyetler zinciri!

Manisa’da koronavirüs tedbirleri kapsamında kapanmak zorunda kalan işyerleri nedeniyle, ekonomi çarkı dönmekte zorlanıyor. İşyeri açık olan esnaf, işyeri kapalı olduğu için para kazanamayan vatandaşlardan borçlarını tahsil edemiyor; artan hammadde fiyatlarına oranla gelen zamların önüne geçemiyor.
Koronavirüs tedbirleri kapsamında kapanan işyerleri nedeniyle yaşanan mağduriyetler, zincirleme bir şekilde ilerliyor. Öyle ki, işyeri kapanan esnaf para kazanamıyor, para kazanamayınca borçlarını ödeyemiyor; işyeri kapanan müşterisinden tahsilat yapamayan başka bir esnaf da, toptancıya olan borcunu, çek ve senetlerini ödemekte zorlandığı için mağduriyet zincirine katılıyor. "ONLAR MAĞDUR OLUNCA, İSTER İSTEMEZ BİZ DE MAĞDUR OLUYORUZ" Manisa’nın Şehzadeler ilçesinde hizmet veren Karabağlar Mobilya Satış Danışmanı Mehmet Öztürk; Bizlerin kafe, kahvehane, lokanta gibi işyerlerinin sahipleri, çalışanları olan müşterilerimiz de var. Onlar mağdur olunca, ister istemez biz de mağdur oluyoruz. Bu bir zincirleme mağduriyetler şeklinde ilerliyor. Koronavirüs salgını süresince onların işyerleri kapanınca para kazanamadılar, kazanamayınca borçlarını ödeyemediler. Biz tahsilat yapamayınca, bizim ödeme yapacağımız yerleri de etkiliyor. En son yine bir kahvehane işleten müşterimiz, işyerinin uzun zamandır kapalı olduğunu ve para kazanamadığı için borçlarını ödeyemeyeceğini söyledi. İnsanlar artık çaresiz. Biz de bu süreçte hiçbir destek göremedik. Biz çeklerimizi senetlerimizi ödemek zorundayız ama bizim alacaklarımız ortada yok.”dedi. DÖVİZ BAHANESİYLE YÜKSELEN FİYATLAR DÜŞMÜYOR Diğer yandan sürekli artmaya devam eden mobilya fiyatlarına da değinen Öztürk, döviz artışında yaşanan zamların, dövizin düşmesiyle orantılı düşüş yaşamadığına sitem etti. Yapılan zamların önüne geçilmesi ve zamları denetleyecek yetkili bir merci olması gerektiğini ifade eden Öztürk, şu sözlere yer verdi; “Bu süreçte düğüncü zaten bitti. Artık koltuğun yanına yaklaşacak müşteri de yok. Çünkü mobilyanın hammaddesine çok zam var. Türkiye’de bir kumaş, bir demir parçası, sünger, bir sunta üretemiyorsak, bunları dışardan ithal ediyorsak, canları istedikleri zaman zam yapıyorlar. Dolar’a zam gelse de gelmese de zam yapıyorlar. Bunları denetleyen bir merci yok. Dolar yükselince fiyatları da yükselttiler ama Dolar düşünce fiyatları azaltmıyorlar. Mobilya fiyatlarda yükselme oldu. 4 bin liralık bir koltuk takımı şimdi 6 bin lira. Kendimiz bir şey üretmeyince, hammadde fiyatlarına zam gelince, mobilya fiyatları da ister istemez artıyor. Artık kapanacaksa her taraf biranda kapansın, açılacaksa her işyeri biranda açılsın ki insanlarımız mağdur olmasın. Şuanda tüm esnaf mağdur. Bu şekilde giderse herkes kepenk indirecek.”
Manisa’da koronavirüs tedbirleri kapsamında kapanmak zorunda kalan işyerleri nedeniyle, ekonomi çarkı dönmekte zorlanıyor. İşyeri açık olan esnaf, işyeri kapalı olduğu için para kazanamayan vatandaşlardan borçlarını tahsil edemiyor; artan hammadde fiyatlarına oranla gelen zamların önüne geçemiyor.

Koronavirüs tedbirleri kapsamında kapanan işyerleri nedeniyle yaşanan mağduriyetler, zincirleme bir şekilde ilerliyor. Öyle ki, işyeri kapanan esnaf para kazanamıyor, para kazanamayınca borçlarını ödeyemiyor; işyeri kapanan müşterisinden tahsilat yapamayan başka bir esnaf da, toptancıya olan borcunu, çek ve senetlerini ödemekte zorlandığı için mağduriyet zincirine katılıyor.

"ONLAR MAĞDUR OLUNCA, İSTER İSTEMEZ BİZ DE MAĞDUR OLUYORUZ"

Manisa’nın Şehzadeler ilçesinde hizmet veren Karabağlar Mobilya Satış Danışmanı Mehmet Öztürk; Bizlerin kafe, kahvehane, lokanta gibi işyerlerinin sahipleri, çalışanları olan müşterilerimiz de var. Onlar mağdur olunca, ister istemez biz de mağdur oluyoruz. Bu bir zincirleme mağduriyetler şeklinde ilerliyor. Koronavirüs salgını süresince onların işyerleri kapanınca para kazanamadılar, kazanamayınca borçlarını ödeyemediler. Biz tahsilat yapamayınca, bizim ödeme yapacağımız yerleri de etkiliyor. En son yine bir kahvehane işleten müşterimiz, işyerinin uzun zamandır kapalı olduğunu ve para kazanamadığı için borçlarını ödeyemeyeceğini söyledi. İnsanlar artık çaresiz. Biz de bu süreçte hiçbir destek göremedik. Biz çeklerimizi senetlerimizi ödemek zorundayız ama bizim alacaklarımız ortada yok.”dedi.

DÖVİZ BAHANESİYLE YÜKSELEN FİYATLAR DÜŞMÜYOR

Diğer yandan sürekli artmaya devam eden mobilya fiyatlarına da değinen Öztürk, döviz artışında yaşanan zamların, dövizin düşmesiyle orantılı düşüş yaşamadığına sitem etti. Yapılan zamların önüne geçilmesi ve zamları denetleyecek yetkili bir merci olması gerektiğini ifade eden Öztürk, şu sözlere yer verdi; “Bu süreçte düğüncü zaten bitti. Artık koltuğun yanına yaklaşacak müşteri de yok. Çünkü mobilyanın hammaddesine çok zam var. Türkiye’de bir kumaş, bir demir parçası, sünger, bir sunta üretemiyorsak, bunları dışardan ithal ediyorsak, canları istedikleri zaman zam yapıyorlar. Dolar’a zam gelse de gelmese de zam yapıyorlar. Bunları denetleyen bir merci yok. Dolar yükselince fiyatları da yükselttiler ama Dolar düşünce fiyatları azaltmıyorlar. Mobilya fiyatlarda yükselme oldu. 4 bin liralık bir koltuk takımı şimdi 6 bin lira. Kendimiz bir şey üretmeyince, hammadde fiyatlarına zam gelince, mobilya fiyatları da ister istemez artıyor. Artık kapanacaksa her taraf biranda kapansın, açılacaksa her işyeri biranda açılsın ki insanlarımız mağdur olmasın. Şuanda tüm esnaf mağdur. Bu şekilde giderse herkes kepenk indirecek.”

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve manisadenge.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.