“BU GİDİŞLE İNEĞİN SADECE MAKETİNİ GÖRECEĞİZ!”

MANİSA GÜNDEMİ (İHA) - İhlas Haber Ajansı | 16.03.2022 - 16:49, Güncelleme: 16.03.2022 - 16:49
 

“BU GİDİŞLE İNEĞİN SADECE MAKETİNİ GÖRECEĞİZ!”

İYİ Parti İl Başkan Yardımcısı ve Ekonomi Politikaları Başkanı Şenol Özkaya, süt üreticilerinin yaşadığı sıkıntılara dikkat çekti. Özkaya, “Süt üreticileri üretimden çekilip, hayvanlarını kesimhaneye götürmek zorunda kalıyor. Çiğ süt fiyatına müdahale edilmezse süt üreten inek kalmayacak, ineği sadece maketlerde göreceğiz” dedi.
İYİ Partili Özkaya, süt üreticilerinin sorunlarını ve çözüm yollarını dile getirdi. Özkaya, “28 yıldır bir fiil olarak yem ve hayvancılık sektöründe aktif olarak hizmet etmektedir. Sektör son yıllarda iyice sıkıntıya girmiş buna karşılık somut adımlar atılmamıştır. Ülkemizde ve ilimizde çok sayıda profesyonel süt çiftlikleri ya kapanmış ya da atıl duruma düşmüştür. Üretici, süt üretiminde stabil bir maliyet yapamıyor, maliyetleri devamlı yukarı yöne doğru artıyor. Hayvancılık ve Tarım birbirine zincirin halkası gibi bağlıdır. Öncelikle Tarımda istenilen üretim miktarına ve kalitesine ulaşılırsa, ette bol olur, sütte bol olur. Ne yazık ki yem hammaddesinde %50-60 oranında dışa bağımlıyız. Soya gibi ürünlerde %95 gibi dışa bağımlı haldeyiz. Hal böyle iken süt üreticilerin ana girdisi olan yem fiyatları dövize bağlı olarak devamlı artmakta, tedarikçimiz olan iki ülke Rusya ve Ukrayna savaş halinde olunca da bırakın fiyatı, hammadde dahi gelmiyor, yem fiyatları anlık yükseliyor. Son günlerde bir kilo süt yeminin ortalama fiyatı 6 TL civarına çıkmıştır. Günlük 20 litre süt veren bir inek, günlük olarak 10 kg hazır yem tüketir, buna ilave silaj, saman, yonca, vitamin, soda gibi tüketimi vardır, bunlarında günlük maliyeti 90 TL civarındadır. Bunlara ilave bakıcı ücreti, elektrik, su, yakıt, veteriner ücreti de eklenince, bugünkü çiğ süt fiyatının litre maliyeti 6,5 TL olmaktadır. Bu şartlarda bu sektör ayakta duramaz, şu an için soğutulmuş rampa teslim örgütlü çiğ süt fiyatı 4,7 TL/lt dir, bu fiyattan da ancak toplu sütü olan çiftlikler satabilmektedir. Sıcak süt dediğimiz günlük sabah akşam toplanan sütlerin fiyatı ise mandıralar litresini 4 TL’den almaktadır. Sokak sütünün satışının yasaklanması ile üç beş ineği olan üreticiler zor duruma düşmüşler sütlerini daha ucuz fiyata mandıralara vermektedirler.” dedi. “ÇİĞ SÜT DESTEK MİKTARI LİTREDE 1 TL ARTMALI” Özkaya, süt üreticilerinin sorunlarının çözülmesi için şu önerilerde bulundu; “Burada yapılması gereken ulusal süt konseyi 1,3 yem süt paritesine acilen uygulamalı, süt fiyatları aylık olarak düzenlenmeli, yem fiyatlarına göre fiyatlar aylık olarak güncellenmelidir. Bakanlığın verdiği çiğ süt destek miktarı litrede 1 TL çıkmalı, buzağıların sağlık bir şekilde büyümesi için buzağı kulübesi ve buzağı maması desteği yapılmalıdır. Yakıt, elektrik, tarımsal sulama gibi ana girdiler desteklenmelidir. Sigorta ve BAĞKUR ücretleri devlet tarafından desteklenmeli. Hayvancının kullandığı zirai kredi faiz oranları sıfırlanmalıdır. Üretimi ve verimi artırmak için, teknik kişiler tarafından devamlı sahada hizmet vermelidir. Eğer inek varsa et var süt var, deri ürünleri var. Hayvancılık katma değeri yüksek olan bir sektördür. Ülkemizin coğrafi konumu, iklimi ve verimli toprakları ile rekorlar yapacağımız sektörde, ithalata mahkum olmamız çok manidardır. İyi Parti Olarak tarım ve hayvancılık sektöründe, bir yıllık, beş yıllık değil elli yıllık üretim ve ARGE planlamalarına önem vererek, lider ülke olacağız.”
İYİ Parti İl Başkan Yardımcısı ve Ekonomi Politikaları Başkanı Şenol Özkaya, süt üreticilerinin yaşadığı sıkıntılara dikkat çekti. Özkaya, “Süt üreticileri üretimden çekilip, hayvanlarını kesimhaneye götürmek zorunda kalıyor. Çiğ süt fiyatına müdahale edilmezse süt üreten inek kalmayacak, ineği sadece maketlerde göreceğiz” dedi.

İYİ Partili Özkaya, süt üreticilerinin sorunlarını ve çözüm yollarını dile getirdi. Özkaya, “28 yıldır bir fiil olarak yem ve hayvancılık sektöründe aktif olarak hizmet etmektedir. Sektör son yıllarda iyice sıkıntıya girmiş buna karşılık somut adımlar atılmamıştır. Ülkemizde ve ilimizde çok sayıda profesyonel süt çiftlikleri ya kapanmış ya da atıl duruma düşmüştür. Üretici, süt üretiminde stabil bir maliyet yapamıyor, maliyetleri devamlı yukarı yöne doğru artıyor. Hayvancılık ve Tarım birbirine zincirin halkası gibi bağlıdır. Öncelikle Tarımda istenilen üretim miktarına ve kalitesine ulaşılırsa, ette bol olur, sütte bol olur. Ne yazık ki yem hammaddesinde %50-60 oranında dışa bağımlıyız. Soya gibi ürünlerde %95 gibi dışa bağımlı haldeyiz. Hal böyle iken süt üreticilerin ana girdisi olan yem fiyatları dövize bağlı olarak devamlı artmakta, tedarikçimiz olan iki ülke Rusya ve Ukrayna savaş halinde olunca da bırakın fiyatı, hammadde dahi gelmiyor, yem fiyatları anlık yükseliyor. Son günlerde bir kilo süt yeminin ortalama fiyatı 6 TL civarına çıkmıştır. Günlük 20 litre süt veren bir inek, günlük olarak 10 kg hazır yem tüketir, buna ilave silaj, saman, yonca, vitamin, soda gibi tüketimi vardır, bunlarında günlük maliyeti 90 TL civarındadır. Bunlara ilave bakıcı ücreti, elektrik, su, yakıt, veteriner ücreti de eklenince, bugünkü çiğ süt fiyatının litre maliyeti 6,5 TL olmaktadır. Bu şartlarda bu sektör ayakta duramaz, şu an için soğutulmuş rampa teslim örgütlü çiğ süt fiyatı 4,7 TL/lt dir, bu fiyattan da ancak toplu sütü olan çiftlikler satabilmektedir. Sıcak süt dediğimiz günlük sabah akşam toplanan sütlerin fiyatı ise mandıralar litresini 4 TL’den almaktadır. Sokak sütünün satışının yasaklanması ile üç beş ineği olan üreticiler zor duruma düşmüşler sütlerini daha ucuz fiyata mandıralara vermektedirler.” dedi.

“ÇİĞ SÜT DESTEK MİKTARI LİTREDE 1 TL ARTMALI”

Özkaya, süt üreticilerinin sorunlarının çözülmesi için şu önerilerde bulundu; “Burada yapılması gereken ulusal süt konseyi 1,3 yem süt paritesine acilen uygulamalı, süt fiyatları aylık olarak düzenlenmeli, yem fiyatlarına göre fiyatlar aylık olarak güncellenmelidir. Bakanlığın verdiği çiğ süt destek miktarı litrede 1 TL çıkmalı, buzağıların sağlık bir şekilde büyümesi için buzağı kulübesi ve buzağı maması desteği yapılmalıdır. Yakıt, elektrik, tarımsal sulama gibi ana girdiler desteklenmelidir. Sigorta ve BAĞKUR ücretleri devlet tarafından desteklenmeli. Hayvancının kullandığı zirai kredi faiz oranları sıfırlanmalıdır. Üretimi ve verimi artırmak için, teknik kişiler tarafından devamlı sahada hizmet vermelidir. Eğer inek varsa et var süt var, deri ürünleri var. Hayvancılık katma değeri yüksek olan bir sektördür. Ülkemizin coğrafi konumu, iklimi ve verimli toprakları ile rekorlar yapacağımız sektörde, ithalata mahkum olmamız çok manidardır. İyi Parti Olarak tarım ve hayvancılık sektöründe, bir yıllık, beş yıllık değil elli yıllık üretim ve ARGE planlamalarına önem vererek, lider ülke olacağız.”

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve manisadenge.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.