“CHP TARIM POLİTİKASINI UYGULAMAYA KOYACAK”

MANİSA GÜNDEMİ (İHA) - İhlas Haber Ajansı | 05.10.2022 - 15:45, Güncelleme: 05.10.2022 - 15:45
 

“CHP TARIM POLİTİKASINI UYGULAMAYA KOYACAK”

Akhisar Zeytinliova’da zeytin alım merkezlerinde üreticilerle görüşen CHP Manisa Milletvekili Ahmet Vehbi Bakırlıoğlu Manisa’da zeytin hasadı yine sıkıntılarla başladığını söyledi. Bakırlıoğlu, “Çekirdeksiz kuru üzümde yaşana sorunların aynısı maalesef zeytinde de yaşanacak. Üreticinin örgütsüzlüğü maalesef ürününü hak ettiği değerden satmasını engelliyor.” dedi.
Üzümden sonra zeytin üreticisinin de mağdur olduğuna dikkat çeken Bakırlıoğlu maliyetlerin artmasına rağmen zeytin fiyatının aynı kaldığını belirtti. “SORUNLAR ÜRETİCİLERİ ETKİLİYOR” Bakırlıoğlu yaptığı açıklamada, “Manisa 26 milyon ağaç ile ülke genelinde en fazla zeytin ağacı bulunan il. Sofralık zeytin üretiminin yüzde 30’u Manisa’da gerçekleşiyor. Zeytin ve zeytinyağı Manisa’da tarımsal üretim ve il ekonomisi bakımından çok önemli bir ürün. Bu nedenle zeytin ve zeytinyağında yaşanan sorunlar Manisa’yı ve Manisa’lı üreticileri çok daha fazla etkiliyor. Bereketli bir sezon olması dileğimizi iletecektik, fakat üretici zeytinin bereketi kaçtı diyerek fiyatların maliyeti karşılamadığından şikayet ettiler. Bölgede yoğun olarak üretilen uslu ve domat cinsi zeytinlerin hasadı başladı. Uslu zeytin 10 liradan, domat ise 11 liradan satılıyor. Geçen yıl da zeytin fiyatları bu şekildeydi.” dedi. “ZEYTİN FİYATI YERİNDE SAYIYOR” Üreticilerin, işçilerin parasını ödemek için kredi başvurusu yaptığını söyleyen Bakırlıoğlu, “Maliyetler katlanarak artarken çiftçinin ürettiği zeytinin fiyatı aynı kaldı. Zeytin emek yoğun bir tarım şekli. Bu nedenle işçilik ücretleri maliyette önemli yer tutuyor. Geçen yıl 140 lira olan işçilik ücretleri bu yıl 350 liraya çıkmış. Zeytinci amele bize ortak oldu diyor. Topladığımız zeytinin yarısı işçinin, yarısı bana kalıyor. İşçi parasını ödeyebilmek için Ziraat Bankası’na kredi başvurusu yaptığından bahseden zeytin üreticisi kalan zeytin parasıyla borçları mı ödeyeceğim bahçenin bakımı ve gelecek yıla hazırlığını mı yapacağım diye sordu. Mazot, ilaç, gübre işçilik fiyatları katlanarak artarken zeytin fiyatı yerinde sayıyor. Geçen yıl bir kilo zeytin parası ile 1,25 litre mazot alabilen çiftçi bugün bir litre mazot alabilmek için 2,5 kilo zeytin satması gerekiyor.” ifadesinde bulundu. “ÜRETİCİ TÜCCARIN İNSAFINA KALIYOR” CHP’li Bakırlıoğlu, “Zeytinde piyasaya hakim olması gereken, üreticiyi koruması gereken TARİŞ fiyat açıklamadığı için üretici tüccarın insafına kalıyor. Çekirdeksiz kuru üzümde yaşana sorunların aynısı maalesef zeytinde de yaşanacak. Üreticinin örgütsüzlüğü maalesef ürününü hak ettiği değerden satmasını engelliyor. AKP’nin yanlış tarım politikaları yüzünden tarım kesimi yıllardır zararına çalışıyor. Çiftçinin, üreticinin, yetiştiricinin mağdur olduğu son sezon olacak. İlk seçimde iktidara gelecek olan CHP partiler üstü bir tarım politikasını uygulamaya koyacak. Bu sayede hem çiftçinin kazanacağı, hem de vatandaşın gıdayı ucuza tüketeceği bir sistem kuracağız. Tarım ve hayvancılık daha fazla desteklenerek üreticim maliyetleri düşürülecek ve zamların market fiyatlarına yansıması önlenecek.” açıklamasında bulundu.
Akhisar Zeytinliova’da zeytin alım merkezlerinde üreticilerle görüşen CHP Manisa Milletvekili Ahmet Vehbi Bakırlıoğlu Manisa’da zeytin hasadı yine sıkıntılarla başladığını söyledi. Bakırlıoğlu, “Çekirdeksiz kuru üzümde yaşana sorunların aynısı maalesef zeytinde de yaşanacak. Üreticinin örgütsüzlüğü maalesef ürününü hak ettiği değerden satmasını engelliyor.” dedi.

Üzümden sonra zeytin üreticisinin de mağdur olduğuna dikkat çeken Bakırlıoğlu maliyetlerin artmasına rağmen zeytin fiyatının aynı kaldığını belirtti.

“SORUNLAR ÜRETİCİLERİ ETKİLİYOR”

Bakırlıoğlu yaptığı açıklamada, “Manisa 26 milyon ağaç ile ülke genelinde en fazla zeytin ağacı bulunan il. Sofralık zeytin üretiminin yüzde 30’u Manisa’da gerçekleşiyor. Zeytin ve zeytinyağı Manisa’da tarımsal üretim ve il ekonomisi bakımından çok önemli bir ürün. Bu nedenle zeytin ve zeytinyağında yaşanan sorunlar Manisa’yı ve Manisa’lı üreticileri çok daha fazla etkiliyor. Bereketli bir sezon olması dileğimizi iletecektik, fakat üretici zeytinin bereketi kaçtı diyerek fiyatların maliyeti karşılamadığından şikayet ettiler. Bölgede yoğun olarak üretilen uslu ve domat cinsi zeytinlerin hasadı başladı. Uslu zeytin 10 liradan, domat ise 11 liradan satılıyor. Geçen yıl da zeytin fiyatları bu şekildeydi.” dedi.

ZEYTİN FİYATI YERİNDE SAYIYOR”

Üreticilerin, işçilerin parasını ödemek için kredi başvurusu yaptığını söyleyen Bakırlıoğlu, “Maliyetler katlanarak artarken çiftçinin ürettiği zeytinin fiyatı aynı kaldı. Zeytin emek yoğun bir tarım şekli. Bu nedenle işçilik ücretleri maliyette önemli yer tutuyor. Geçen yıl 140 lira olan işçilik ücretleri bu yıl 350 liraya çıkmış. Zeytinci amele bize ortak oldu diyor. Topladığımız zeytinin yarısı işçinin, yarısı bana kalıyor. İşçi parasını ödeyebilmek için Ziraat Bankası’na kredi başvurusu yaptığından bahseden zeytin üreticisi kalan zeytin parasıyla borçları mı ödeyeceğim bahçenin bakımı ve gelecek yıla hazırlığını mı yapacağım diye sordu. Mazot, ilaç, gübre işçilik fiyatları katlanarak artarken zeytin fiyatı yerinde sayıyor. Geçen yıl bir kilo zeytin parası ile 1,25 litre mazot alabilen çiftçi bugün bir litre mazot alabilmek için 2,5 kilo zeytin satması gerekiyor.” ifadesinde bulundu.

ÜRETİCİ TÜCCARIN İNSAFINA KALIYOR”

CHP’li Bakırlıoğlu, “Zeytinde piyasaya hakim olması gereken, üreticiyi koruması gereken TARİŞ fiyat açıklamadığı için üretici tüccarın insafına kalıyor. Çekirdeksiz kuru üzümde yaşana sorunların aynısı maalesef zeytinde de yaşanacak. Üreticinin örgütsüzlüğü maalesef ürününü hak ettiği değerden satmasını engelliyor. AKP’nin yanlış tarım politikaları yüzünden tarım kesimi yıllardır zararına çalışıyor. Çiftçinin, üreticinin, yetiştiricinin mağdur olduğu son sezon olacak. İlk seçimde iktidara gelecek olan CHP partiler üstü bir tarım politikasını uygulamaya koyacak. Bu sayede hem çiftçinin kazanacağı, hem de vatandaşın gıdayı ucuza tüketeceği bir sistem kuracağız. Tarım ve hayvancılık daha fazla desteklenerek üreticim maliyetleri düşürülecek ve zamların market fiyatlarına yansıması önlenecek.” açıklamasında bulundu.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (1 )

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve manisadenge.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Cavit Aka
(06.10.2022 21:50 - #4118)
Cumhuriyet tarihinde ilk defa şahit oluyoruz Mazot fiatı benzin fiatının yüzde yirmi üç üzerinde hedeflenen üretim kaynaklarını kurutup ülke ekonomisini çökertmektir. İktidarın buna alet olması yüreğimizi yakıyor
Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve manisadenge.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
(0) (0)
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.