CHP'Lİ BAŞEVİRGEN, "YURTTAŞLARIN BORCU REKOR TAZELİYOR"

MANİSA GÜNDEMİ (İHA) - İhlas Haber Ajansı | 23.11.2022 - 16:41, Güncelleme: 23.11.2022 - 16:41
 

CHP'Lİ BAŞEVİRGEN, "YURTTAŞLARIN BORCU REKOR TAZELİYOR"

CHP Manisa Milletvekili Bekir Başevirgen, bankalar tarafından yapılan üçüncü çeyrek net kârlarına ilişkin verilere bakıldığında, bankaların rekor kırmaya devam ettiğini söyleyerek, “Buna göre, Ziraat bankası 2022'nin ilk 9 ayında 24 milyar 833 milyon TL, Vakıfbank 15 milyar 610 milyon TL, Halkbank ise 8 milyar 900 milyon TL net kâr elde etti. Bankalar kâr rekoru kırmaya devam ediyor ancak yurttaşların borcu da aynı oranda artarak rekor tazeliyor." dedi. "VATANDAŞLARIN BORCU 21,1 MİLYAR LİRA ARTTI"  CHP'li Başevirgen iktidarın, satın alma gücünü enflasyonla erittiği vatandaşları bankalara borçlandırarak ekonomiyi büyütmeye çalıştığını söyleyerek, "Bireysel krediler ve kredi kartı borçlarındaki artış hız kesmeden devam ediyor. Geliri yetmediği halde yüksek enflasyon nedeniyle harcamalarını öne çekip borçlanan vatandaşların bankalara olan borcu 4 – 11 Kasım haftasında 21,1 milyar lira arttı. Bir kamu bankasının 9 aylık net kârından fazlasını bir haftada borçlanmak zorunda kalan milyonlar, iktidarın 'şahlanan' ekonomi politikasının aslında nasıl büyük bir çöküş yaşattığını gözler önüne seriyor." dedi. "YURTTAŞLARIN BORCU 1,4 TRİLYONA ÇIKTI" Son 6 ayda yurttaşların borcunda 313 milyar liralık artış yaşandığını söyleyen Başevirgen, "Yurttaşların bankalara ve finansman şirketlerine olan borcu takiptekiler de dahil olmak üzere 11 Kasım itibariyle 1 trilyon 425 milyar lira olarak gerçekleşti. Borcun 1 trilyon 41 milyar lirası bireysel kredilerden, 384 milyar lirası da kredi kartı borç bakiyelerinden kaynaklanıyor. Son hafta tüketici kredilerinde 11 milyar liralık, kredi kartı borçlarında ise 10 milyar liralık artış oldu." dedi. "4 MİLYON 165 BİN KİŞİ YASAL TAKİBE ALINDI" Vatandaşların bankalara olan borcunda yılbaşından bu yana 400 milyar liralık, toplam borçlarında ise 402 milyar liralık artış yaşandığını söyleyen Bekir Başevirgen, "Asgari ihtiyaçlarını karşılayabilmek için bankalara mecbur bırakılan yurttaşlar olmayan gelirlerini harcamaya devam ediyor. Bankalara bireysel kredi borcu bulunan vatandaş sayısı son bir yılda 2 milyon kişi artarak 36 milyon 671 bin kişiye yükseldi. Eylül ayı sonu itibari ile 706 bin kişi kredi kartı borcunu, 820 bin kişi de kredi borcunu ödeyemedi. 4 milyon 165 bin kişi yasal takibe alındı." dedi.

CHP Manisa Milletvekili Bekir Başevirgen, bankalar tarafından yapılan üçüncü çeyrek net kârlarına ilişkin verilere bakıldığında, bankaların rekor kırmaya devam ettiğini söyleyerek, “Buna göre, Ziraat bankası 2022'nin ilk 9 ayında 24 milyar 833 milyon TL, Vakıfbank 15 milyar 610 milyon TL, Halkbank ise 8 milyar 900 milyon TL net kâr elde etti. Bankalar kâr rekoru kırmaya devam ediyor ancak yurttaşların borcu da aynı oranda artarak rekor tazeliyor." dedi.

"VATANDAŞLARIN BORCU 21,1 MİLYAR LİRA ARTTI"

 CHP'li Başevirgen iktidarın, satın alma gücünü enflasyonla erittiği vatandaşları bankalara borçlandırarak ekonomiyi büyütmeye çalıştığını söyleyerek, "Bireysel krediler ve kredi kartı borçlarındaki artış hız kesmeden devam ediyor. Geliri yetmediği halde yüksek enflasyon nedeniyle harcamalarını öne çekip borçlanan vatandaşların bankalara olan borcu 4 – 11 Kasım haftasında 21,1 milyar lira arttı. Bir kamu bankasının 9 aylık net kârından fazlasını bir haftada borçlanmak zorunda kalan milyonlar, iktidarın 'şahlanan' ekonomi politikasının aslında nasıl büyük bir çöküş yaşattığını gözler önüne seriyor." dedi.

"YURTTAŞLARIN BORCU 1,4 TRİLYONA ÇIKTI"

Son 6 ayda yurttaşların borcunda 313 milyar liralık artış yaşandığını söyleyen Başevirgen, "Yurttaşların bankalara ve finansman şirketlerine olan borcu takiptekiler de dahil olmak üzere 11 Kasım itibariyle 1 trilyon 425 milyar lira olarak gerçekleşti. Borcun 1 trilyon 41 milyar lirası bireysel kredilerden, 384 milyar lirası da kredi kartı borç bakiyelerinden kaynaklanıyor. Son hafta tüketici kredilerinde 11 milyar liralık, kredi kartı borçlarında ise 10 milyar liralık artış oldu." dedi.

"4 MİLYON 165 BİN KİŞİ YASAL TAKİBE ALINDI"

Vatandaşların bankalara olan borcunda yılbaşından bu yana 400 milyar liralık, toplam borçlarında ise 402 milyar liralık artış yaşandığını söyleyen Bekir Başevirgen, "Asgari ihtiyaçlarını karşılayabilmek için bankalara mecbur bırakılan yurttaşlar olmayan gelirlerini harcamaya devam ediyor. Bankalara bireysel kredi borcu bulunan vatandaş sayısı son bir yılda 2 milyon kişi artarak 36 milyon 671 bin kişiye yükseldi. Eylül ayı sonu itibari ile 706 bin kişi kredi kartı borcunu, 820 bin kişi de kredi borcunu ödeyemedi. 4 milyon 165 bin kişi yasal takibe alındı." dedi.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve manisadenge.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.