HAZIR YEMEK SEKTÖRÜ ÇIKMAZA GİRDİ!

MANİSA GÜNDEMİ (İHA) - İhlas Haber Ajansı | 08.11.2021 - 13:06, Güncelleme: 08.11.2021 - 13:06
 

HAZIR YEMEK SEKTÖRÜ ÇIKMAZA GİRDİ!

İYİ Parti Manisa İl Başkan Yardımcısı ve İl Ekonomi Politikaları Başkanı Şenol Özkaya, yemek sanayisinin her gün artan girdi fiyatları yüzünden ayakta kalma mücadelesi verdiğini söyledi.
Manisa’da büyük bir iş potansiyeline sahip OSB’de güncel verilere göre 70 bine yakın işçinin çalıştığını ve çalışanların yemek ihtiyaçlarının yemek sanayisi tarafından karşılandığını belirten İYİ Partili Özkaya, “Sanayinin yemek ihtiyacını karşılayan yemek fabrikaları her gün artan girdileri yüzünden bırakın kazanç elde etmeyi zarar etmeye başladılar. Yemek firmaları sanayideki fabrikalar ile altı aylık veya bir yıllık fiyat sözleşmesi yapıyorlar. Bu süre zarfında gıda hammadde gelen zamları, sözleşme gereği yemeğe zam yapamıyorlar. Örneğin geçen yıl ekim ayında kg 6,25 TL olan kırmızı mercimek şu an kilosu 15,54 TL çıktı, litresi 8,81 TL olan ayçiçek yağı şu an 23,9 TL, 5 TL olan makarna şu an kilosu 8,5 TL, tanesi 50 kuruş olan yumurta şu an 90 kuruşa çıkmıştır, ayrıca sayamadığımız binlerce ürüne farklı zamlar gelmiştir. Bu gıdaların yanında elektrik, doğalgaz, yakıt, ambalaj, işçilik gibi girdilerde eklenince maliyet inanılmaz yükseliyor. Sözleşme gereği artan maliyeti satışa fiyatına yansıtamayan yemek üreticisi çok zor durumda kalmaktadır. Zam yapamayan yemekçi her geçen gün sermayesi eriyecek, borcun içine girecek ya kaliteyi bozacak ya da iflas edecek.” dedi. MERDİVEN ALTI YEMEKÇİ TEHLİKESİNE İŞARET ETTİ! Artan maliyetler karşısında merdiven altı yemek firmalarının haksız rekabet ortamı yaratacağını söyleyen Özkaya, bu duruma acilen çözüm bulunmasını istedi. Bir diğer sorunun ise meslek liselerinde yemek sektöründe hizmet verecek elemanların yeterli çoğunlukta olmaması olduğunu söyleyen Özkaya, İYİ Parti İl Başkanlığı olarak bu konuların takipçisi olacağız, gerekli önergelerin verilmesi için rapor halinde genel merkezimize ve Türkiye Büyük millet meclisine sorunları ulaştıracağız.” şeklinde konuştu
İYİ Parti Manisa İl Başkan Yardımcısı ve İl Ekonomi Politikaları Başkanı Şenol Özkaya, yemek sanayisinin her gün artan girdi fiyatları yüzünden ayakta kalma mücadelesi verdiğini söyledi.

Manisa’da büyük bir iş potansiyeline sahip OSB’de güncel verilere göre 70 bine yakın işçinin çalıştığını ve çalışanların yemek ihtiyaçlarının yemek sanayisi tarafından karşılandığını belirten İYİ Partili Özkaya, “Sanayinin yemek ihtiyacını karşılayan yemek fabrikaları her gün artan girdileri yüzünden bırakın kazanç elde etmeyi zarar etmeye başladılar. Yemek firmaları sanayideki fabrikalar ile altı aylık veya bir yıllık fiyat sözleşmesi yapıyorlar. Bu süre zarfında gıda hammadde gelen zamları, sözleşme gereği yemeğe zam yapamıyorlar. Örneğin geçen yıl ekim ayında kg 6,25 TL olan kırmızı mercimek şu an kilosu 15,54 TL çıktı, litresi 8,81 TL olan ayçiçek yağı şu an 23,9 TL, 5 TL olan makarna şu an kilosu 8,5 TL, tanesi 50 kuruş olan yumurta şu an 90 kuruşa çıkmıştır, ayrıca sayamadığımız binlerce ürüne farklı zamlar gelmiştir. Bu gıdaların yanında elektrik, doğalgaz, yakıt, ambalaj, işçilik gibi girdilerde eklenince maliyet inanılmaz yükseliyor. Sözleşme gereği artan maliyeti satışa fiyatına yansıtamayan yemek üreticisi çok zor durumda kalmaktadır. Zam yapamayan yemekçi her geçen gün sermayesi eriyecek, borcun içine girecek ya kaliteyi bozacak ya da iflas edecek.” dedi.

MERDİVEN ALTI YEMEKÇİ TEHLİKESİNE İŞARET ETTİ!

Artan maliyetler karşısında merdiven altı yemek firmalarının haksız rekabet ortamı yaratacağını söyleyen Özkaya, bu duruma acilen çözüm bulunmasını istedi. Bir diğer sorunun ise meslek liselerinde yemek sektöründe hizmet verecek elemanların yeterli çoğunlukta olmaması olduğunu söyleyen Özkaya, İYİ Parti İl Başkanlığı olarak bu konuların takipçisi olacağız, gerekli önergelerin verilmesi için rapor halinde genel merkezimize ve Türkiye Büyük millet meclisine sorunları ulaştıracağız.” şeklinde konuştu

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve manisadenge.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.