İl Müdürü Öztürk’ten Hayvan Yetiştiricilerine Yangın Uyarısı

MANİSA GÜNDEMİ (İHA) - İhlas Haber Ajansı | 28.05.2021 - 12:00, Güncelleme: 28.05.2021 - 12:00
 

İl Müdürü Öztürk’ten Hayvan Yetiştiricilerine Yangın Uyarısı

Son günlerde gerek İlimizde gerekse çevre İllerde yem depolarında yangınların oluştuğuna, özellikle saman ve kuru ot balyalarında çıkan yangınlarda çok miktarda kaba yemin zayi olduğuna dikkat çeken Manisa İl Tarım ve Orman Müdürü Metin Öztürk, bu tür yangınların hem üreticilerin ekonomisine, hem de milli ekonomiye ciddi zararlar verdiğini söyledi.
İl Müdürü Öztürk açıklamasında; “Mevsim itibarıyla, kuru ot ve saman açısından uygun zaman olması nedeniyle, çiftliklerimiz kendi ürettikleri veya dışarıdan aldıkları ot balyalarını yem depolarına istiflemeye başlamışlardır. Ancak, iyi kurutulmamış ve nem miktarı fazla olan otların balyalanması ve bu balyaların yem depolarına üst üste istiflenmeleri sonucunda, nem miktarının fazla olması nedeniyle içten içe bir kızışma şekillenmekte ve maalesef bu durumda yem depoları ve hangarlarda çıkan yangınlar artış göstermektedir” dedi. İşletmelerin yangına sebebiyet verecek tüm ihtimalleri göz önünde bulundurarak, gerekli tedbirleri almaları konusunda yetiştiricileri uyaran Metin Öztürk; “Yem depolarına yakın yerlerde kesinlikle ateş yakılmamalıdır. İşletmede çalışan tüm personel yem depolarına kesinlikle sigara ile girmemeli, yem deposuna yakın yerlere izmarit atmamalıdır. İşletmede görevli tüm personele, hatta ailesiyle birlikte işletmede ikamet eden kişilerin aile ve çocuklarına yangın konusunda eğitim ve farkındalık çalışmaları yapılmalıdır. Traktör vb. mazot veya yakıt içeren ve yangına neden olabilecek veya yangını hızlandırabilecek araçlar yem deposunda bulundurulmamalıdır. Ateşleyici ve yanıcı malzeme kaynakları birbirinden ayrı yerlerde depolanmalıdır. Her an çıkabilecek yangınlar için yangın söndürme cihazları çalışır durumda bulundurulmalıdır. Sabit elektrik tesisatı sık sık kontrolden geçirilmelidir. Hayvan yemi olarak kullanılacak otların depolanmadan önce iyice kurutulduğundan emin olunmalıdır. Olası bir yangın tehdidinde derhal İtfaiye ile irtibata geçilmelidir” dedi. Yetiştiricilerin olası yangın durumlarında oluşabilecek maddi hasarlar için bina, yem ve hayvanlar için sigorta yaptırma seçeneğini de göz önünde bulundurmalarını öneren İl Müdürü Öztürk, tüm yetiştiricilere afetlerden uzak, bereketli kazançlar diledi.
Son günlerde gerek İlimizde gerekse çevre İllerde yem depolarında yangınların oluştuğuna, özellikle saman ve kuru ot balyalarında çıkan yangınlarda çok miktarda kaba yemin zayi olduğuna dikkat çeken Manisa İl Tarım ve Orman Müdürü Metin Öztürk, bu tür yangınların hem üreticilerin ekonomisine, hem de milli ekonomiye ciddi zararlar verdiğini söyledi.

İl Müdürü Öztürk açıklamasında; “Mevsim itibarıyla, kuru ot ve saman açısından uygun zaman olması nedeniyle, çiftliklerimiz kendi ürettikleri veya dışarıdan aldıkları ot balyalarını yem depolarına istiflemeye başlamışlardır. Ancak, iyi kurutulmamış ve nem miktarı fazla olan otların balyalanması ve bu balyaların yem depolarına üst üste istiflenmeleri sonucunda, nem miktarının fazla olması nedeniyle içten içe bir kızışma şekillenmekte ve maalesef bu durumda yem depoları ve hangarlarda çıkan yangınlar artış göstermektedir” dedi.

İşletmelerin yangına sebebiyet verecek tüm ihtimalleri göz önünde bulundurarak, gerekli tedbirleri almaları konusunda yetiştiricileri uyaran Metin Öztürk; “Yem depolarına yakın yerlerde kesinlikle ateş yakılmamalıdır. İşletmede çalışan tüm personel yem depolarına kesinlikle sigara ile girmemeli, yem deposuna yakın yerlere izmarit atmamalıdır. İşletmede görevli tüm personele, hatta ailesiyle birlikte işletmede ikamet eden kişilerin aile ve çocuklarına yangın konusunda eğitim ve farkındalık çalışmaları yapılmalıdır. Traktör vb. mazot veya yakıt içeren ve yangına neden olabilecek veya yangını hızlandırabilecek araçlar yem deposunda bulundurulmamalıdır. Ateşleyici ve yanıcı malzeme kaynakları birbirinden ayrı yerlerde depolanmalıdır. Her an çıkabilecek yangınlar için yangın söndürme cihazları çalışır durumda bulundurulmalıdır. Sabit elektrik tesisatı sık sık kontrolden geçirilmelidir. Hayvan yemi olarak kullanılacak otların depolanmadan önce iyice kurutulduğundan emin olunmalıdır. Olası bir yangın tehdidinde derhal İtfaiye ile irtibata geçilmelidir” dedi.

Yetiştiricilerin olası yangın durumlarında oluşabilecek maddi hasarlar için bina, yem ve hayvanlar için sigorta yaptırma seçeneğini de göz önünde bulundurmalarını öneren İl Müdürü Öztürk, tüm yetiştiricilere afetlerden uzak, bereketli kazançlar diledi.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve manisadenge.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.