Kaçak Akım Rölelerini İhmal Etmeyin Çağrısı

MANİSA GÜNDEMİ (İHA) - İhlas Haber Ajansı | 17.06.2021 - 16:34, Güncelleme: 17.06.2021 - 16:34
 

Kaçak Akım Rölelerini İhmal Etmeyin Çağrısı

Kaçak akım koruma rölesi kullanımının can ve mal güvenliği açısından büyük öneme sahip olduğunu ifade eden Manisa Elektrik Teknisyenleri Esnaf Odası Başkanı Adem Yüküm, rölelerin bakımının 3 ayda bir yaptırılması konusunda çağrıda bulundu.
Manisa Elektrik Teknisyenleri Esnaf Odası Başkanı Adem Yüküm, kaçak akım koruma rölesinin hayati bir öneme sahip olduğunu belirterek, “İşyerlerimizde ve evlerimizde elektrikli cihazların zarar görmesini engelleyerek oluşabilecek kaza ve arızalara karşı koruma sağlayan kaçak akım röleleri devamlı olarak fazdaki akımı nötrdeki akımla kıyaslar ve belirlenen değerin üzerinde bir kaçak akım varsa devreyi keserek herhangi bir can ve mal kaybının önüne geçer. Kaçak akım rölesi 30 miliamperlik akım değerinde (Hayat Koruma) fonksiyonunu, 300 miliamperlik akımda da tesisat (Yangın Koruma) fonksiyonunu gerçekleştirir. Hayat kurtaracak değerde önemi bulunmaktadır” dedi. İHMAL EDİLMESİ HALİNDE ÖLÜME SEBEP OLABİLİR Kaçak akım anahtarının olmaması, bakımsız olması veya düzgün çalışmaması durumlarında kaçak akım direkt olarak insanları etkilediğini belirten Yüküm, “Prizlerdeki, iç tesisatta bulunan buattaki ve bağlantılı hatlardaki gevşemeler, izolasyonu hasar görmüş bir kablo veya cihaz bağlantısı üzerinden oluşan kaçak akımlar, ark oluşumuyla, kısa bir süre içerisinde çevresindeki malzemeleri tutuşma sıcaklığına getirerek yangınlara sebep olabileceği de görülmektedir. Tüm kaçak akımlar insan üzerinden veya makine üzerinden akar ve telafi edilemez sonuçları olabilir. Yaşam alanlarında ve çalışma mekânlarında oluşacak kaçak akımlara maruz kalındığında, akım insan vücudundan geçerek ciddi bir elektrik şokuna neden olurken, insan vücudunda doku yanıklarının yanında, kas spazmları, bilinç kaybı ve ağır yaralanma gibi hayati tehlikesi bulunan sonuçlar doğurabilir ve ölüme sebep olabilir” diye konuştu. “KULLANILMASI ZORUNLU BİR CİHAZDIR” Kaçak akım koruma rölesi kullanılmamasının birçok riske sebep olabileceğini söyleyen Yüküm, “Kaçak akım koruma rölesi, insanların elektrikle doğrudan ve dolaylı temaslarına, cihazların da yalıtım hatalarına ve yangın riskine karşı korunabilmesi için kullanılması zorunlu bir cihazdır. Sisteme ek maliyet getireceği düşünülerek tesisatlar da kullanılmaz ise, maddi manevi kayıplar yaşatabilir. Mutlaka uygun standartlar göz önünde bulundurularak seçilmesi, topraklama sistemi ve otomatik sigortaların yanında sistem tamamlayıcısı olarak kullanılması gerekmektedir” ifadelerini kullandı. YÜKSEK DONANIMLI KİŞİLER TARAFINDAN YAPILMALI Oluşabilecek tehlikelerin can ve mal güvenliğine zarar vermeden bertaraf edilmesi noktasında kaçak akım rölelerinin kontrollerini ortalama 3 ayda bir yaptırılması gerektiği çağrısında bulunan Yüküm, “Kaçak akım rölesi testinin, vergi mükellefi olan kayıtlı, elektrik bilgisine kesinlikle sahip olan ve yüksek donanımlı kişiler tarafından yapılması uygundur. Aksi takdirde yapılabilecek yanlış bir hareket istenmeyen sonuçlara yol açabilir” dedi.
Kaçak akım koruma rölesi kullanımının can ve mal güvenliği açısından büyük öneme sahip olduğunu ifade eden Manisa Elektrik Teknisyenleri Esnaf Odası Başkanı Adem Yüküm, rölelerin bakımının 3 ayda bir yaptırılması konusunda çağrıda bulundu.

Manisa Elektrik Teknisyenleri Esnaf Odası Başkanı Adem Yüküm, kaçak akım koruma rölesinin hayati bir öneme sahip olduğunu belirterek, “İşyerlerimizde ve evlerimizde elektrikli cihazların zarar görmesini engelleyerek oluşabilecek kaza ve arızalara karşı koruma sağlayan kaçak akım röleleri devamlı olarak fazdaki akımı nötrdeki akımla kıyaslar ve belirlenen değerin üzerinde bir kaçak akım varsa devreyi keserek herhangi bir can ve mal kaybının önüne geçer. Kaçak akım rölesi 30 miliamperlik akım değerinde (Hayat Koruma) fonksiyonunu, 300 miliamperlik akımda da tesisat (Yangın Koruma) fonksiyonunu gerçekleştirir. Hayat kurtaracak değerde önemi bulunmaktadır” dedi.

İHMAL EDİLMESİ HALİNDE ÖLÜME SEBEP OLABİLİR

Kaçak akım anahtarının olmaması, bakımsız olması veya düzgün çalışmaması durumlarında kaçak akım direkt olarak insanları etkilediğini belirten Yüküm, “Prizlerdeki, iç tesisatta bulunan buattaki ve bağlantılı hatlardaki gevşemeler, izolasyonu hasar görmüş bir kablo veya cihaz bağlantısı üzerinden oluşan kaçak akımlar, ark oluşumuyla, kısa bir süre içerisinde çevresindeki malzemeleri tutuşma sıcaklığına getirerek yangınlara sebep olabileceği de görülmektedir. Tüm kaçak akımlar insan üzerinden veya makine üzerinden akar ve telafi edilemez sonuçları olabilir. Yaşam alanlarında ve çalışma mekânlarında oluşacak kaçak akımlara maruz kalındığında, akım insan vücudundan geçerek ciddi bir elektrik şokuna neden olurken, insan vücudunda doku yanıklarının yanında, kas spazmları, bilinç kaybı ve ağır yaralanma gibi hayati tehlikesi bulunan sonuçlar doğurabilir ve ölüme sebep olabilir” diye konuştu.

KULLANILMASI ZORUNLU BİR CİHAZDIR”

Kaçak akım koruma rölesi kullanılmamasının birçok riske sebep olabileceğini söyleyen Yüküm, “Kaçak akım koruma rölesi, insanların elektrikle doğrudan ve dolaylı temaslarına, cihazların da yalıtım hatalarına ve yangın riskine karşı korunabilmesi için kullanılması zorunlu bir cihazdır. Sisteme ek maliyet getireceği düşünülerek tesisatlar da kullanılmaz ise, maddi manevi kayıplar yaşatabilir. Mutlaka uygun standartlar göz önünde bulundurularak seçilmesi, topraklama sistemi ve otomatik sigortaların yanında sistem tamamlayıcısı olarak kullanılması gerekmektedir” ifadelerini kullandı.

YÜKSEK DONANIMLI KİŞİLER TARAFINDAN YAPILMALI

Oluşabilecek tehlikelerin can ve mal güvenliğine zarar vermeden bertaraf edilmesi noktasında kaçak akım rölelerinin kontrollerini ortalama 3 ayda bir yaptırılması gerektiği çağrısında bulunan Yüküm, “Kaçak akım rölesi testinin, vergi mükellefi olan kayıtlı, elektrik bilgisine kesinlikle sahip olan ve yüksek donanımlı kişiler tarafından yapılması uygundur. Aksi takdirde yapılabilecek yanlış bir hareket istenmeyen sonuçlara yol açabilir” dedi.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve manisadenge.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.