KAMU-İŞ’TEN TÜİK’E TEPKİ

MANİSA GÜNDEMİ (İHA) - İhlas Haber Ajansı | 05.07.2022 - 17:27, Güncelleme: 05.07.2022 - 17:27
 

KAMU-İŞ’TEN TÜİK’E TEPKİ

Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu Manisa Temsilciliği Cumhuriyet Meydanı’nda TÜİK’in açıkladığı enflasyon oranlarına tepki gösterdi.
Eğitim-İş Manisa Şube Başkanı Zeki Dirlikli, “TÜİK’in açıkladığı Mayıs ayı oranlarına göre aylık bazda yüzde 2,98, beş aylık bazda yüzde 35,64 ve son bir yıla göre yüzde 73,5 oranında artış yaşandı. Ancak, açıklanan enflasyon oranları son 20 yılın en yüksek seviyelerinde seyretse de açıklanan veriler gerçeği yansıtmamaktadır. Birleşik Kamu-İş konfederasyonu araştırma birimini Kamu-Ar’ın yaptığı araştırmaya göre Haziran ayı enflasyon oranı aylık bazda yüzde 5,65, altı aylık bazda 74,83, yıllık bazda yüzde ise 171,36oranı ile üç haneli rakamlardadır.  Kamu çalışanları ve emeklilere ise enflasyon farkı harici yüzde 7,5 oranında zam yapılması bugün yaşanan enflasyona göre maaşların alım gücü geçen yılın asgari ücretin bile gerisine düşmüştür. Yandaş konfederasyon kamu çalışanları ve emeklilerin haklarını savunmak yerine AK Parti iktidarının emrine amade bir şekilde imzaladıkları toplu sözleşmeye göre, Temmuz ayında ilk altı aylık enflasyondan verilen yüzde 7,5 oranı düşülerek 7 puan eklenecektir. Anlaşılacağı üzere kamu emekçileri ve emeklilere Haziran ayı enflasyonu kalem oyunları ile yüzde 0’a bile düşse ilk beş ay enflasyonu yüzde 35,64 olarak hesaplandığı için maaş zamları 0,5 puan aşağı çekilerek 35,14 olarak yansıtılacaktır” dedi. “RAKAMLAR HAYAL ÜRÜNÜNDEN BAŞKA BİR ŞEY DEĞİL” Dirlikli, TÜİK’in istatistiki rakamlarının gerçeği yansıtmadığını savunarak şöyle konuştu; TÜİK’in Nisan ayı işsizlik rakamlarına göre geçen aya oranla yüzde 0.4 artarak yüzde 11.5 olarak gerçekleşti. Geniş tanımlı işsizlik oranı ise yüzde 22,7 olarak açıklandı. TÜİK verilerine göre işsiz sayısı 2022 yılı Mart ayında bir önceki aya göre 153 bin kişi artarak 3 milyon 894 bin kişi oldu. Ancak bu rakamların ve hesaplama yönteminin ne kadar gerçeği yansıttığı bir tartışma konusudur. TÜİK’in açıkladığı her istatistik gibi işsizlik rakamları da hayal ürününden başka bir şey değildir. AK Parti iktidarının rakamlarla oynama kabiliyeti işsizliği ve enflasyonu gizleyemeyecektir. Yurttaşların yaşam deneyimleri TÜİK’in işsizlik ve enflasyonunu rakamlarının tam tersini göstermektedir. AK Parti iktidarının politikaları, işsizliği hafifletecek sonuçlar yaratması mümkün değildir. AK Parti iktidarı ülkeyi yönetmeye devam ettikçe ekonomideki kriz büyümeye ve milyonlarca emekçi açlığa ve işsizliğe mahkûm olmaya devam edecektir”
Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu Manisa Temsilciliği Cumhuriyet Meydanı’nda TÜİK’in açıkladığı enflasyon oranlarına tepki gösterdi.

Eğitim-İş Manisa Şube Başkanı Zeki Dirlikli, “TÜİK’in açıkladığı Mayıs ayı oranlarına göre aylık bazda yüzde 2,98, beş aylık bazda yüzde 35,64 ve son bir yıla göre yüzde 73,5 oranında artış yaşandı. Ancak, açıklanan enflasyon oranları son 20 yılın en yüksek seviyelerinde seyretse de açıklanan veriler gerçeği yansıtmamaktadır. Birleşik Kamu-İş konfederasyonu araştırma birimini Kamu-Ar’ın yaptığı araştırmaya göre Haziran ayı enflasyon oranı aylık bazda yüzde 5,65, altı aylık bazda 74,83, yıllık bazda yüzde ise 171,36oranı ile üç haneli rakamlardadır.  Kamu çalışanları ve emeklilere ise enflasyon farkı harici yüzde 7,5 oranında zam yapılması bugün yaşanan enflasyona göre maaşların alım gücü geçen yılın asgari ücretin bile gerisine düşmüştür. Yandaş konfederasyon kamu çalışanları ve emeklilerin haklarını savunmak yerine AK Parti iktidarının emrine amade bir şekilde imzaladıkları toplu sözleşmeye göre, Temmuz ayında ilk altı aylık enflasyondan verilen yüzde 7,5 oranı düşülerek 7 puan eklenecektir. Anlaşılacağı üzere kamu emekçileri ve emeklilere Haziran ayı enflasyonu kalem oyunları ile yüzde 0’a bile düşse ilk beş ay enflasyonu yüzde 35,64 olarak hesaplandığı için maaş zamları 0,5 puan aşağı çekilerek 35,14 olarak yansıtılacaktır” dedi.

“RAKAMLAR HAYAL ÜRÜNÜNDEN BAŞKA BİR ŞEY DEĞİL”

Dirlikli, TÜİK’in istatistiki rakamlarının gerçeği yansıtmadığını savunarak şöyle konuştu; TÜİK’in Nisan ayı işsizlik rakamlarına göre geçen aya oranla yüzde 0.4 artarak yüzde 11.5 olarak gerçekleşti. Geniş tanımlı işsizlik oranı ise yüzde 22,7 olarak açıklandı. TÜİK verilerine göre işsiz sayısı 2022 yılı Mart ayında bir önceki aya göre 153 bin kişi artarak 3 milyon 894 bin kişi oldu. Ancak bu rakamların ve hesaplama yönteminin ne kadar gerçeği yansıttığı bir tartışma konusudur. TÜİK’in açıkladığı her istatistik gibi işsizlik rakamları da hayal ürününden başka bir şey değildir. AK Parti iktidarının rakamlarla oynama kabiliyeti işsizliği ve enflasyonu gizleyemeyecektir. Yurttaşların yaşam deneyimleri TÜİK’in işsizlik ve enflasyonunu rakamlarının tam tersini göstermektedir. AK Parti iktidarının politikaları, işsizliği hafifletecek sonuçlar yaratması mümkün değildir. AK Parti iktidarı ülkeyi yönetmeye devam ettikçe ekonomideki kriz büyümeye ve milyonlarca emekçi açlığa ve işsizliğe mahkûm olmaya devam edecektir”

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve manisadenge.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.