ÖZKAYA, ‘’KONU ACİL SONUÇ VAHİM’’

MANİSA GÜNDEMİ (İHA) - İhlas Haber Ajansı | 19.09.2022 - 12:30, Güncelleme: 19.09.2022 - 12:30
 

ÖZKAYA, ‘’KONU ACİL SONUÇ VAHİM’’

İyi Parti İl Başkan yardımcısı, ekonomi politikaları başkanı ziraat mühendisi Şenol Özkaya, ulusal süt konseyi referans süt fiyatını belirlemek için acilen ara toplantı yaptı ama konu acil sonuç vahim oldu.
Süt hayvancılığı konusunda oldukça tecrübeli ve mesleği gereği 30 yıla yakın bir süredir hayvancılık sektöründe her konuda bilgiye sahip olan Özkaya, ‘’Acil olarak toplanan Ulusal Süt Konseyi, enflasyonu ve girdi maliyetlerini unutarak mayıs ayında açıkladığı %3,6 yağlı, %3,2 protein, soğutulmuş rampa teslim referanslar çiğ süt fiyatında hiç bir değişiklik yapmadan, mayıs ayında açıklanan fiyat olan 7,5 TL /LT olarak açıkladı. Bu fiyat, sektörün bitmesine yol açar. Sütün kriter değerin altındaki sütlerin fiyatı ise mandıracılar tarafından daha düşük fiyattan alınmaktadır.  Maliyetin altındaki fiyat ile üretim düşecek, nasıl ki üretemediğimiz petrol, doğalgaz, kimyasal gübre, soya gibi ürünleri  ithal edip, fiyat pazarlığı yapamıyorsak, çiğ sütte maliyetinin altında fiyat açıklanması sonucunda, üretebildiğimiz sütü de üretmeyip süt tozu olarak  ithal eder duruma geleceğiz.’’ dedi. “GİDERLER HER AY ZAMLANARAK ARTMAKTA” Özkaya sözlerine ‘’Ulusal süt konseyi, süt fiyatı hesaplamasında karma yem fiyatının 1,1 oranını baz alarak fiyat veriyor. Ama konsey ne yazık ki Süt hayvancılığının olmazsa olmazı olan, kaba yemin kullanım oranını ve fiyatındaki artışını baz almamıştır. Kaba yemler silaj, saman, yonca, fiğ gibi ürünlerdir. Günlük tüketim olarak 20-22 litre süt veren bir inek, bir gün içinde 20 kg silaj, 2 kg saman, 2 kg yonca tüketimi yapar. Görüldüğü üzere kaba yem tüketimi karma yeme göre 2-3 kat daha fazladır. Mısır silajının fiyatı geçen yıl 75 kuruş iken bu sezon ki fiyatı 1,75 TL olmuştur. Aynı şekilde 60 kuruş olan saman 1,85 TL, 1,75 TL olan yonca 4,25 TL civarındadır ve bu fiyatlar devamlı artış eğilimindedir. Bunun yanında sütun soğutulması için kullanılan soğutma tanklarının elektrik giderleri her ay zamlanmakta, tedavi amaçlı ilaçlar, vitaminler, yakıt ve işçilik diğerleri düzenli olarak her gün artmaktadır, durum böyle iken, üreticinin sesini duymayan USK olmuştur. Üreticiyi üretmeyecek duruma düşmüştür. Burada Tarım Bakanlığına ve Et Süt Kurumuna sesleniyorum, bugün itibariyle, maliyeti 10,40 TL/LT olan çiğ süt fiyatı ile  Ulusal Süt Konseyinin açıkladığı fiyatının arasındaki fark olan 4,5 TL/LT  üreticiye fark olarak bakanlık tarafından verilmelidir. Unutulmamalıdır ki Ülkemizin kalkınması tarım ve hayvancılık ile olacaktır. İyi Parti iktidarında üreticiler yalnız kalmayacak, üretimini artırarak dışarıya bağımlılık bitecektir.’’ diye devam etti.
İyi Parti İl Başkan yardımcısı, ekonomi politikaları başkanı ziraat mühendisi Şenol Özkaya, ulusal süt konseyi referans süt fiyatını belirlemek için acilen ara toplantı yaptı ama konu acil sonuç vahim oldu.

Süt hayvancılığı konusunda oldukça tecrübeli ve mesleği gereği 30 yıla yakın bir süredir hayvancılık sektöründe her konuda bilgiye sahip olan Özkaya, ‘’Acil olarak toplanan Ulusal Süt Konseyi, enflasyonu ve girdi maliyetlerini unutarak mayıs ayında açıkladığı %3,6 yağlı, %3,2 protein, soğutulmuş rampa teslim referanslar çiğ süt fiyatında hiç bir değişiklik yapmadan, mayıs ayında açıklanan fiyat olan 7,5 TL /LT olarak açıkladı. Bu fiyat, sektörün bitmesine yol açar. Sütün kriter değerin altındaki sütlerin fiyatı ise mandıracılar tarafından daha düşük fiyattan alınmaktadır.  Maliyetin altındaki fiyat ile üretim düşecek, nasıl ki üretemediğimiz petrol, doğalgaz, kimyasal gübre, soya gibi ürünleri  ithal edip, fiyat pazarlığı yapamıyorsak, çiğ sütte maliyetinin altında fiyat açıklanması sonucunda, üretebildiğimiz sütü de üretmeyip süt tozu olarak  ithal eder duruma geleceğiz.’’ dedi.

“GİDERLER HER AY ZAMLANARAK ARTMAKTA”

Özkaya sözlerine ‘’Ulusal süt konseyi, süt fiyatı hesaplamasında karma yem fiyatının 1,1 oranını baz alarak fiyat veriyor. Ama konsey ne yazık ki Süt hayvancılığının olmazsa olmazı olan, kaba yemin kullanım oranını ve fiyatındaki artışını baz almamıştır. Kaba yemler silaj, saman, yonca, fiğ gibi ürünlerdir. Günlük tüketim olarak 20-22 litre süt veren bir inek, bir gün içinde 20 kg silaj, 2 kg saman, 2 kg yonca tüketimi yapar. Görüldüğü üzere kaba yem tüketimi karma yeme göre 2-3 kat daha fazladır. Mısır silajının fiyatı geçen yıl 75 kuruş iken bu sezon ki fiyatı 1,75 TL olmuştur. Aynı şekilde 60 kuruş olan saman 1,85 TL, 1,75 TL olan yonca 4,25 TL civarındadır ve bu fiyatlar devamlı artış eğilimindedir. Bunun yanında sütun soğutulması için kullanılan soğutma tanklarının elektrik giderleri her ay zamlanmakta, tedavi amaçlı ilaçlar, vitaminler, yakıt ve işçilik diğerleri düzenli olarak her gün artmaktadır, durum böyle iken, üreticinin sesini duymayan USK olmuştur. Üreticiyi üretmeyecek duruma düşmüştür. Burada Tarım Bakanlığına ve Et Süt Kurumuna sesleniyorum, bugün itibariyle, maliyeti 10,40 TL/LT olan çiğ süt fiyatı ile  Ulusal Süt Konseyinin açıkladığı fiyatının arasındaki fark olan 4,5 TL/LT  üreticiye fark olarak bakanlık tarafından verilmelidir. Unutulmamalıdır ki Ülkemizin kalkınması tarım ve hayvancılık ile olacaktır. İyi Parti iktidarında üreticiler yalnız kalmayacak, üretimini artırarak dışarıya bağımlılık bitecektir.’’ diye devam etti.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve manisadenge.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.