ÖZKAYA: ‘‘TMO, ÖNCELİĞİ YAĞMURDAN ETKİLENEN ÜZÜME VERMELİ’’

MANİSA GÜNDEMİ (İHA) - İhlas Haber Ajansı | 06.09.2022 - 13:55, Güncelleme: 06.09.2022 - 13:55
 

ÖZKAYA: ‘‘TMO, ÖNCELİĞİ YAĞMURDAN ETKİLENEN ÜZÜME VERMELİ’’

İYİ Parti İl Başkan Yardımcısı, Ekonomi Politikaları Başkanı ve ziraat mühendisi Şenol Özkaya, ‘‘TMO, alım önceliğini yağmurdan etkilenen üzüme vermeli, bu üzümün fiyatını ise 7 numaradan değerlenmelidir.’’ Diyerek TMO’ya seslendi.
Özkaya, ‘‘Sayın Cumhurbaşkanımızın kuru üzüm fiyatı açıklaması öncesinde ziyaret ettiği bağ, Organik kuru üzüm bağlıydı. Sayın Cumhurbaşkanımız burada üzüm kesti ve tadına baktı, hatta organik bağ olduğu da kendisi bizzat dile getirdi. Ama ne çelişkidir ki, TMO organik kuzu üzüm için alım fiyatı belirlemedi.’’ dedi. ‘‘MANİSA’DA %20-30 CİVARI ORGANİK ÜZÜM YETİŞMEKTEDİR’’  Sözlerine devam eden Özkaya, ‘‘Tüm dünyada organik tarım uygulamasına büyük destekler verilirken, üzümde organik yetiştiricilerin unutulması büyük hatadır. Organik olarak yetişen üzümde, kimyasal ilaç kullanımı kesinlikle yasaktır. Çoğu gübrenin kullanılması da yasaktır. Hastalıklarla mücadele fiziksel yolla yapılır. Hastalıklarda kimyasal yolla mücadele olmadığı için üründe verim düşmektedir. Organik ürün yetiştirmek daha maliyetli ve işçiliği daha hassastır.  Manisa’da yetişen kuru üzümün %20-30 civarında organik olarak yetişmektedir. TMO, açıkladığı kuru üzüm fiyatının üzerine en az %20 fazlasına organik üzüm için vermelidir. ‘‘ÜZÜM ÜRETİCİSİ, MECBUR OLMADIKÇA EMANETE ÜZÜM VERMEMELİ’’ Ayrıca TMO doğal afet sonucu, yağmura maruz kalan kuru üzümü hiçbir koşul koymadan, 7 numara üzüm fiyatından almalıdır. TMO, kuru üzüm alım süresini ve alım miktarını açıklamalıdır. Bu yıl ürün rekortesinin, iklim koşulları ve son yağmurlardan dolayı geçen yıla göre daha düşük olacağını öngörmekteyim. Üzüm üreticisi, mecbur olmadıkça emanete üzüm vermemeli veya ihtiyaçları kadar ürün satışı yapmalıdır.  İYİ Parti iktidarında üretici ürününü yetiştirmede önce hasatta ki taban fiyatını bilecek ve ona göre ürününe yön verecektir.’’ dedi. 
İYİ Parti İl Başkan Yardımcısı, Ekonomi Politikaları Başkanı ve ziraat mühendisi Şenol Özkaya, ‘‘TMO, alım önceliğini yağmurdan etkilenen üzüme vermeli, bu üzümün fiyatını ise 7 numaradan değerlenmelidir.’’ Diyerek TMO’ya seslendi.

Özkaya, ‘‘Sayın Cumhurbaşkanımızın kuru üzüm fiyatı açıklaması öncesinde ziyaret ettiği bağ, Organik kuru üzüm bağlıydı. Sayın Cumhurbaşkanımız burada üzüm kesti ve tadına baktı, hatta organik bağ olduğu da kendisi bizzat dile getirdi. Ama ne çelişkidir ki, TMO organik kuzu üzüm için alım fiyatı belirlemedi.’’ dedi.

‘‘MANİSA’DA %20-30 CİVARI ORGANİK ÜZÜM YETİŞMEKTEDİR’’

 Sözlerine devam eden Özkaya, ‘‘Tüm dünyada organik tarım uygulamasına büyük destekler verilirken, üzümde organik yetiştiricilerin unutulması büyük hatadır. Organik olarak yetişen üzümde, kimyasal ilaç kullanımı kesinlikle yasaktır. Çoğu gübrenin kullanılması da yasaktır. Hastalıklarla mücadele fiziksel yolla yapılır. Hastalıklarda kimyasal yolla mücadele olmadığı için üründe verim düşmektedir. Organik ürün yetiştirmek daha maliyetli ve işçiliği daha hassastır.  Manisa’da yetişen kuru üzümün %20-30 civarında organik olarak yetişmektedir. TMO, açıkladığı kuru üzüm fiyatının üzerine en az %20 fazlasına organik üzüm için vermelidir.

‘‘ÜZÜM ÜRETİCİSİ, MECBUR OLMADIKÇA EMANETE ÜZÜM VERMEMELİ’’

Ayrıca TMO doğal afet sonucu, yağmura maruz kalan kuru üzümü hiçbir koşul koymadan, 7 numara üzüm fiyatından almalıdır. TMO, kuru üzüm alım süresini ve alım miktarını açıklamalıdır. Bu yıl ürün rekortesinin, iklim koşulları ve son yağmurlardan dolayı geçen yıla göre daha düşük olacağını öngörmekteyim. Üzüm üreticisi, mecbur olmadıkça emanete üzüm vermemeli veya ihtiyaçları kadar ürün satışı yapmalıdır.  İYİ Parti iktidarında üretici ürününü yetiştirmede önce hasatta ki taban fiyatını bilecek ve ona göre ürününe yön verecektir.’’ dedi. 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve manisadenge.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.