PLC Otomasyon Pano Nedir? Otomasyon Kontrol Panosu

MANİSA GÜNDEMİ (İHA) - İhlas Haber Ajansı | 07.11.2022 - 14:03, Güncelleme: 07.11.2022 - 14:03
 

PLC Otomasyon Pano Nedir? Otomasyon Kontrol Panosu

PLC otomasyon panosu, üretim tesisi ve fabrikalardaki proses süreçlerinin otomatik olarak tamamlanmasında kullanılan bir tür alt yapıdır. PLC otomasyon panosunu daha yakından anlayabilmek için otomasyon panosu hakkında detaylı bilgiye sahip olmak gerekir. Otomasyon panoları denildiğinde herhangi bir ticari yapı ya da evin ana besleme sistemi akla gelir. Yapılarda bulunan ana kablo panoya geldikten sonra burada devrelere ayrılarak dağılım sağlanır. Her cihazın istenilen performansa sahip olabilmesi için enerjinin doğru dağılmış olması gerekir. Bu sayede sisteme giden elektrikte doğru olacaktır. Otomasyon panoları yalnızca elektriği doğru dağıtmakla kalmaz aynı zamanda güvenlik açısından da çok önemlidir. Tüm kablo ve devreler pano içerisinde muhafaza edilerek tehlikenin de en aza indirilmiş olması sağlanır. Pano içerisine gelen elektrik bağlantıları çok yönlüdür. Dolayısıyla bir evde ya da fabrikada elektrik kablolarının uygun olarak dağılmasını sağlayan bir sistemin olması gerekir. PLC Otomasyon Panosu Neden Gereklidir? PLC yani programlanabilen lojik kontrolör panoları, otomasyon sistemlerinde en önemli parça olarak bilinmektedir. Örneğin; bir fabrikada programlanarak otomatik olarak çalışması gereken makineler için ihtiyaç duyulan enerji farklı zamanlarda ve farklı güçlerde ana şebekeden geçerek uyarlanması gerekir. Şebekeden gelen bu elektrik doğru miktarda ve doğru zamanda olmadığında bu üretime de zarar vermiş olacaktır. Otomasyon kontrol panosu sayesinde sistem uzaktan kumanda edilerek istenilen zamanlama yapılabilir. Otomasyon panosu elemanları pano içerisinde farklı görevlere sahiptir. Aşağıda PLC panosu elemanları ve onların görevleri belirtilmiştir. Güç Kaynağı: Şebekeden alınan enerjiyi dönüştürür. PLC: Sistemin ana beynidir Uzak Ethernet Giriş Çıkış Modülü: Racklar arası bağlantıyı sağlar. Giriş Çıkış Birimleri: İlgili birimlere sinyal gönderir. Rack Bağlantı Kablosu: Racklar arasındaki bağlantıda kullanılır Diyot Modülü: Primer anahtarlamalı güç kaynaklarını izole eder Ethernet Switch: Bilgi sistemlerini bağlamak için kullanılır Klemens: Kabloları birbirine bağlar. Topraklama Barası: Birden fazla topraklama iletkeninin bağlandığı bir iletkendir Termostat: Sistemdeki sıcaklığı istenen ölçüde tutar. Otomatik Sigorta: Sistemi korumaya yarar. PLC otomasyon sistemleri hakkında merak ettiğiniz bilgilere https://www.arelektrik.com/  adresi üzerinden ulaşabilirsiniz.

PLC otomasyon panosu, üretim tesisi ve fabrikalardaki proses süreçlerinin otomatik olarak tamamlanmasında kullanılan bir tür alt yapıdır. PLC otomasyon panosunu daha yakından anlayabilmek için otomasyon panosu hakkında detaylı bilgiye sahip olmak gerekir.

Otomasyon panoları denildiğinde herhangi bir ticari yapı ya da evin ana besleme sistemi akla gelir. Yapılarda bulunan ana kablo panoya geldikten sonra burada devrelere ayrılarak dağılım sağlanır. Her cihazın istenilen performansa sahip olabilmesi için enerjinin doğru dağılmış olması gerekir. Bu sayede sisteme giden elektrikte doğru olacaktır.

Otomasyon panoları yalnızca elektriği doğru dağıtmakla kalmaz aynı zamanda güvenlik açısından da çok önemlidir. Tüm kablo ve devreler pano içerisinde muhafaza edilerek tehlikenin de en aza indirilmiş olması sağlanır.

Pano içerisine gelen elektrik bağlantıları çok yönlüdür. Dolayısıyla bir evde ya da fabrikada elektrik kablolarının uygun olarak dağılmasını sağlayan bir sistemin olması gerekir.

PLC Otomasyon Panosu Neden Gereklidir?

PLC yani programlanabilen lojik kontrolör panoları, otomasyon sistemlerinde en önemli parça olarak bilinmektedir. Örneğin; bir fabrikada programlanarak otomatik olarak çalışması gereken makineler için ihtiyaç duyulan enerji farklı zamanlarda ve farklı güçlerde ana şebekeden geçerek uyarlanması gerekir. Şebekeden gelen bu elektrik doğru miktarda ve doğru zamanda olmadığında bu üretime de zarar vermiş olacaktır. Otomasyon kontrol panosu sayesinde sistem uzaktan kumanda edilerek istenilen zamanlama yapılabilir.

Otomasyon panosu elemanları pano içerisinde farklı görevlere sahiptir. Aşağıda PLC panosu elemanları ve onların görevleri belirtilmiştir.

Güç Kaynağı: Şebekeden alınan enerjiyi dönüştürür.

PLC: Sistemin ana beynidir

Uzak Ethernet Giriş Çıkış Modülü: Racklar arası bağlantıyı sağlar.

Giriş Çıkış Birimleri: İlgili birimlere sinyal gönderir.

Rack Bağlantı Kablosu: Racklar arasındaki bağlantıda kullanılır

Diyot Modülü: Primer anahtarlamalı güç kaynaklarını izole eder

Ethernet Switch: Bilgi sistemlerini bağlamak için kullanılır

Klemens: Kabloları birbirine bağlar.

Topraklama Barası: Birden fazla topraklama iletkeninin bağlandığı bir iletkendir

Termostat: Sistemdeki sıcaklığı istenen ölçüde tutar.

Otomatik Sigorta: Sistemi korumaya yarar.

PLC otomasyon sistemleri hakkında merak ettiğiniz bilgilere https://www.arelektrik.com/  adresi üzerinden ulaşabilirsiniz.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve manisadenge.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.