Türk Halkı Kuru Üzüm Tüketmiyor

MANİSA GÜNDEMİ (İHA) - İhlas Haber Ajansı | 19.08.2021 - 15:37, Güncelleme: 19.08.2021 - 15:37
 

Türk Halkı Kuru Üzüm Tüketmiyor

Salihli Ziraat Odası Başkanı Cem Yalvaç, Etv ekranlarında katıldığı Önce Tarım programında kuru üzümün Türkiye’de fazla tüketilmediğine dikkat çekti. “Biz, Türk halkı olarak üzümü çok fazla tüketmiyoruz; Avrupa, kuru üzümü ekmeğinden, sütüne kadar her şeyinde kullanıyor” diyen Yalvaç, ülkemizde üzüm tüketiminin artmasına yönelik çalışmaların yapılması gerektiğini söyledi.
Salihli Ziraat Odası Başkanı Cem Yalvaç, Etv ekranlarında Ramazan Duman’ın sunduğu ‘Önce Tarım’ programına konuk oldu. Programda bölgenin en önemli ihracat ürünü olan üzüm için fiyat beklentilerini açıklayan Yalvaç, 9 numara kuru üzümün taban fiyatının kg başına en az 16,5 TL olması için Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’ye çağrıda bulundu. Üreticilerin sorunlarını dile getirerek çözüm önerilerini aktaran Yalvaç, Türkiye’de kuru üzüm tüketiminin artmasına yönelik çalışmaların yapılması gerektiğine dikkat çekti. “ÜZÜMÜN HAKKININ VERİLMESİNİ İSTİYORUZ” Salihli’de 108 bin dekara ekili üzüm bağının olduğunu aktaran Yalvaç, son zamanlarda yaşanan kuraklık ve iklim değişikliğinin bölgedeki üreticileri olumsuz etkilediğine değindi. Tarım desteklemelerinin üzümde olmadığını kaydeden Yalvaç, “Girdi maliyetleri yüksek. Dolu, sel, yağmur derken bağlarımız birçok yerde çok zarar gördü. Bizler aşırı, dolu, yağmur olduktan sonra arkadaşlarla beraber çıkıp durum incelemesi yapıyoruz. %20-%30 bir kayıp gerçekleşiyor. Üzümün hakkının verilmesini istiyoruz. 4 kilo yaş üzüm 1 kilo kuru üzüm verir. 4-5 arası fiyatlar değişiyor. Bu fiyatlardan çiftçi memnun. 9 numara üzüm 16,50 liradan aşağı olmaması gerekiyor.” diye konuştu. Üzüm üretiminde girdi maliyetlerinin yüksek olduğuna vurgu yapan Yalvaç, üzüm fiyatları açıklanmadan önce Bakanlığın, ziraat odalarından görüş almalarını istediklerini dile getirdi. “İŞLETMELER VE TÜCCARLAR ÇİFTÇİLERİMİZİN YANINDA OLSUNLAR” Bakanlığın üzüm fiyatı açıklamasının çiftçinin lehine olduğunu söyleyen Yalvaç, “Bakanlık fiyat açıklarken Türkiye malzeme ofisinin bünyesinde yani devletin alacağı rakamı söylüyor. Tüccarda buna uymak zorunda olarak gözüküyor. Mesela fiyata 16.50 dedik, tüccara malı 12 liradan götürürsünüz. Bu tamamen çiftçinin tercihidir. Bu bence çiftçinin lehinedir. İnsanlar en azından önünü görebiliyor. Burada üzüm işletmelerindeki tüccarlara da sesleniyorum; çiftçimizin yanında olsunlar” dedi. KURU ÜZÜMDE TÜKETİMİN ARTMASI GEREKİYOR Kuru üzümün Türkiye’de ve Manisa’da fazla tüketilmediğine vurgu yapan Yalvaç, bu konuda markalaşarak katma değer elde etmenin önemli olduğunu ifade etti. Kuru üzümde tüketimin artması halinde girdi maliyetlerinin üreticiyi zorlamayacağına dikkat çeken Yalvaç, “Bizim 110 bin dekar civarında kayıtlı sultaniye kuru üzümümüz var. Geçen sene 230 bin ihraç yazmışız. Kamu kurum ve kuruluşları, Cumhurbaşkanımız ve Bakanlarımızda olmak üzere hepsiyle el birliği içinde bizim üzümümüzü Türk halkına yedirmemiz gerekiyor. Biz Türk halkı olarak, üzümü çok fazla tüketmiyoruz. Avrupa bunu ekmeğinde, sütünde her şeyinde kullanıyorlar. Okullara, öğrencilere bir kampanya yaparak kuru üzümü halkımıza öğretmemiz gerekiyor. İlaçlar pahalı olsun sorun yok halkımız bu üzümü yedikten sonra talep artar. Biz, geçen sene üzüm festivali yaptık. O zaman bazı firmalar ekmekte ve kekte üzüm kullandı. Bu sene 2’ncsini yapmayı planlıyoruz” dedi.
Salihli Ziraat Odası Başkanı Cem Yalvaç, Etv ekranlarında katıldığı Önce Tarım programında kuru üzümün Türkiye’de fazla tüketilmediğine dikkat çekti. “Biz, Türk halkı olarak üzümü çok fazla tüketmiyoruz; Avrupa, kuru üzümü ekmeğinden, sütüne kadar her şeyinde kullanıyor” diyen Yalvaç, ülkemizde üzüm tüketiminin artmasına yönelik çalışmaların yapılması gerektiğini söyledi.

Salihli Ziraat Odası Başkanı Cem Yalvaç, Etv ekranlarında Ramazan Duman’ın sunduğu ‘Önce Tarım’ programına konuk oldu. Programda bölgenin en önemli ihracat ürünü olan üzüm için fiyat beklentilerini açıklayan Yalvaç, 9 numara kuru üzümün taban fiyatının kg başına en az 16,5 TL olması için Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’ye çağrıda bulundu. Üreticilerin sorunlarını dile getirerek çözüm önerilerini aktaran Yalvaç, Türkiye’de kuru üzüm tüketiminin artmasına yönelik çalışmaların yapılması gerektiğine dikkat çekti.

ÜZÜMÜN HAKKININ VERİLMESİNİ İSTİYORUZ”

Salihli’de 108 bin dekara ekili üzüm bağının olduğunu aktaran Yalvaç, son zamanlarda yaşanan kuraklık ve iklim değişikliğinin bölgedeki üreticileri olumsuz etkilediğine değindi. Tarım desteklemelerinin üzümde olmadığını kaydeden Yalvaç, “Girdi maliyetleri yüksek. Dolu, sel, yağmur derken bağlarımız birçok yerde çok zarar gördü. Bizler aşırı, dolu, yağmur olduktan sonra arkadaşlarla beraber çıkıp durum incelemesi yapıyoruz. %20-%30 bir kayıp gerçekleşiyor. Üzümün hakkının verilmesini istiyoruz. 4 kilo yaş üzüm 1 kilo kuru üzüm verir. 4-5 arası fiyatlar değişiyor. Bu fiyatlardan çiftçi memnun. 9 numara üzüm 16,50 liradan aşağı olmaması gerekiyor.” diye konuştu. Üzüm üretiminde girdi maliyetlerinin yüksek olduğuna vurgu yapan Yalvaç, üzüm fiyatları açıklanmadan önce Bakanlığın, ziraat odalarından görüş almalarını istediklerini dile getirdi.

İŞLETMELER VE TÜCCARLAR ÇİFTÇİLERİMİZİN YANINDA OLSUNLAR”

Bakanlığın üzüm fiyatı açıklamasının çiftçinin lehine olduğunu söyleyen Yalvaç, “Bakanlık fiyat açıklarken Türkiye malzeme ofisinin bünyesinde yani devletin alacağı rakamı söylüyor. Tüccarda buna uymak zorunda olarak gözüküyor. Mesela fiyata 16.50 dedik, tüccara malı 12 liradan götürürsünüz. Bu tamamen çiftçinin tercihidir. Bu bence çiftçinin lehinedir. İnsanlar en azından önünü görebiliyor. Burada üzüm işletmelerindeki tüccarlara da sesleniyorum; çiftçimizin yanında olsunlar” dedi.

KURU ÜZÜMDE TÜKETİMİN ARTMASI GEREKİYOR

Kuru üzümün Türkiye’de ve Manisa’da fazla tüketilmediğine vurgu yapan Yalvaç, bu konuda markalaşarak katma değer elde etmenin önemli olduğunu ifade etti. Kuru üzümde tüketimin artması halinde girdi maliyetlerinin üreticiyi zorlamayacağına dikkat çeken Yalvaç,Bizim 110 bin dekar civarında kayıtlı sultaniye kuru üzümümüz var. Geçen sene 230 bin ihraç yazmışız. Kamu kurum ve kuruluşları, Cumhurbaşkanımız ve Bakanlarımızda olmak üzere hepsiyle el birliği içinde bizim üzümümüzü Türk halkına yedirmemiz gerekiyor. Biz Türk halkı olarak, üzümü çok fazla tüketmiyoruz. Avrupa bunu ekmeğinde, sütünde her şeyinde kullanıyorlar. Okullara, öğrencilere bir kampanya yaparak kuru üzümü halkımıza öğretmemiz gerekiyor. İlaçlar pahalı olsun sorun yok halkımız bu üzümü yedikten sonra talep artar. Biz, geçen sene üzüm festivali yaptık. O zaman bazı firmalar ekmekte ve kekte üzüm kullandı. Bu sene 2’ncsini yapmayı planlıyoruz” dedi.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (1 )

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve manisadenge.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Vatandaş
(20.08.2021 20:21 - #3670)
Neden? Pahalı olabilirmi?
Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve manisadenge.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
(0) (0)
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.