TÜTÜN FİYATI ÜRETİCİYİ ZORA SOKTU

MANİSA GÜNDEMİ (İHA) - İhlas Haber Ajansı | 16.03.2023 - 14:10, Güncelleme: 16.03.2023 - 14:10
 

TÜTÜN FİYATI ÜRETİCİYİ ZORA SOKTU

İYİ Parti İl Başkan Yardımcısı, Ekonomi Politikaları Başkanı, İYİ Parti Tarım Komisyonu Üyesi, ziraat mühendisi Şenol Özkaya açıklanan tütün baş fiyatı üreticiyi zarar ettirdiğini dile getirdi. Özkaya, “Üretici üretirken tükenmektedir. İYİ Parti iktidarında üretici üretirken kazanacak, hiçbir üretici mağdur olmayacak, ülkemizde tarım kalkınmanın lokomotifi olacaktır.” ifadesinde bulundu.
İYİ Parti İl Başkan Yardımcısı, Ekonomi Politikaları Başkanı Şenol Özkaya tütün üreticisinin sıkıntılarını dile getirdi. Belirlenen tütün fiyatının üreticiyi zarar soktuğunu söyleyen Özkaya, devletin üreticiye destek vermesi gerektiğini ifade etti. “TÜTÜN ÜRETİCİSİ ÜRETİMDEN ÇIKIYOR” Özkaya, “Manisa tütün üretiminde söz sahibidir. Tütün üretimi 70 bin ton civarındadır, bu üretimde ilimiz 16 bin tonla, Denizli'den sonra ikinci sıradadır. Açıklanan 70 TL/kg tütün baş fiyatı ile önümüzdeki sezonda, üretimimiz de büyük azalma olacaktır. Bizim ürettiğimiz oryantal cinsi tütün, hem kalitesi hem de aromatik özelliği ile tütün işletmeleri için olmazsa olmaz bir tütündür. Tütünümüzün bu kadar özelliği olmasına rağmen, fiyat olarak gerçek değerini bulamadığı için üretici üretimden çıkmaktadır.” ifadesinde bulundu. “TÜTÜN YETİŞTİRİCİLİĞİ ZAHMETLİ VE ZORDUR” Özkaya, “Tütün yetiştiriciliği oldukça zahmetli ve zordur. Önce tohumdan, fide oluşturulur sonrasında tarlaya dikim işlemi ardından hasat dediğiniz yapraklarını toplama, toplanan yaprakların kurutulması, kuruyan yaprakların balya haline basılıp, depolarda bekletilmesi ve teslim süresine kadar on aylık bir süre geçer, adeta bir çocuğa bakar gibi bakmak zorundasınız. Verim olarak yerin durumuna, kuraklığa ve hastalığa bağlı olarak dekar da 60-80 kg civarı ürün elde edilmektedir. Açıklanan baş fiyata göre dekar da 4-5 bin civarında bir gelir elde etmektedir. İnanın bu fiyatlar gübre ve işçilik maliyetini karşılamaz. İYİ Parti olarak 21 Ocak 2023 tarihinde Denizli'nin Kale ilçesinde tütün mitingi düzenlendi. Manisa İl Başkanlığı olarak da tütünün yoğun olarak üretildiği Gölmarmara, Kula, Demircili, Selendi ilçelerinde bizlerde üreticilerle bir araya gelerek, tütünlerinin tesliminde acele etmemeleri, fiyatları yükselmesi gerektiğini dile getirdik.” diye konuştu. “ÜRETİCİ ÜRETİRKEN TÜKENMEKTE” Özkaya, “O gün için firmaları 55 TL civarında fiyat verirken İYİ Parti'nin düzenlediği 5 bin kişilik miting ve bizlerin ilçe bazlı çalışmalarımız sonucunda fiyat 70 TL/kg çıkarıldı. Bize göre fiyatın en az 100 TL/kg olması gerektiğini dile getirdik. Sigara paketinden %85 vergi alınmaktadır, paketin esas üreticisi olan çiftçiye çok az fiyat verilmektedir. Önceki yıllarda üreticinin bir kg tütünü ile bir karton sigara alabiliyordu, bizler de diyoruz ki bir kg tütün ile en az yarım karton sigara almalıdır. Şuanda üretici üretirken tükenmektedir. İYİ Parti iktidarında üretici üretirken kazanacak, hiçbir üretici mağdur olmayacak, ülkemizde tarım kalkınmanın lokomotifi olacaktır. Son söz olarak tütünlerinin teslim olduğu şu günlerde tütün üreticisine kg başına en az 25 TL destek verilmelidir.” diyerek sözlerine son verdi. 
İYİ Parti İl Başkan Yardımcısı, Ekonomi Politikaları Başkanı, İYİ Parti Tarım Komisyonu Üyesi, ziraat mühendisi Şenol Özkaya açıklanan tütün baş fiyatı üreticiyi zarar ettirdiğini dile getirdi. Özkaya, “Üretici üretirken tükenmektedir. İYİ Parti iktidarında üretici üretirken kazanacak, hiçbir üretici mağdur olmayacak, ülkemizde tarım kalkınmanın lokomotifi olacaktır.” ifadesinde bulundu.

İYİ Parti İl Başkan Yardımcısı, Ekonomi Politikaları Başkanı Şenol Özkaya tütün üreticisinin sıkıntılarını dile getirdi. Belirlenen tütün fiyatının üreticiyi zarar soktuğunu söyleyen Özkaya, devletin üreticiye destek vermesi gerektiğini ifade etti.

“TÜTÜN ÜRETİCİSİ ÜRETİMDEN ÇIKIYOR”

Özkaya, “Manisa tütün üretiminde söz sahibidir. Tütün üretimi 70 bin ton civarındadır, bu üretimde ilimiz 16 bin tonla, Denizli'den sonra ikinci sıradadır. Açıklanan 70 TL/kg tütün baş fiyatı ile önümüzdeki sezonda, üretimimiz de büyük azalma olacaktır. Bizim ürettiğimiz oryantal cinsi tütün, hem kalitesi hem de aromatik özelliği ile tütün işletmeleri için olmazsa olmaz bir tütündür. Tütünümüzün bu kadar özelliği olmasına rağmen, fiyat olarak gerçek değerini bulamadığı için üretici üretimden çıkmaktadır.” ifadesinde bulundu.

“TÜTÜN YETİŞTİRİCİLİĞİ ZAHMETLİ VE ZORDUR”

Özkaya, “Tütün yetiştiriciliği oldukça zahmetli ve zordur. Önce tohumdan, fide oluşturulur sonrasında tarlaya dikim işlemi ardından hasat dediğiniz yapraklarını toplama, toplanan yaprakların kurutulması, kuruyan yaprakların balya haline basılıp, depolarda bekletilmesi ve teslim süresine kadar on aylık bir süre geçer, adeta bir çocuğa bakar gibi bakmak zorundasınız. Verim olarak yerin durumuna, kuraklığa ve hastalığa bağlı olarak dekar da 60-80 kg civarı ürün elde edilmektedir. Açıklanan baş fiyata göre dekar da 4-5 bin civarında bir gelir elde etmektedir. İnanın bu fiyatlar gübre ve işçilik maliyetini karşılamaz. İYİ Parti olarak 21 Ocak 2023 tarihinde Denizli'nin Kale ilçesinde tütün mitingi düzenlendi. Manisa İl Başkanlığı olarak da tütünün yoğun olarak üretildiği Gölmarmara, Kula, Demircili, Selendi ilçelerinde bizlerde üreticilerle bir araya gelerek, tütünlerinin tesliminde acele etmemeleri, fiyatları yükselmesi gerektiğini dile getirdik.” diye konuştu.

“ÜRETİCİ ÜRETİRKEN TÜKENMEKTE”

Özkaya, “O gün için firmaları 55 TL civarında fiyat verirken İYİ Parti'nin düzenlediği 5 bin kişilik miting ve bizlerin ilçe bazlı çalışmalarımız sonucunda fiyat 70 TL/kg çıkarıldı. Bize göre fiyatın en az 100 TL/kg olması gerektiğini dile getirdik. Sigara paketinden %85 vergi alınmaktadır, paketin esas üreticisi olan çiftçiye çok az fiyat verilmektedir. Önceki yıllarda üreticinin bir kg tütünü ile bir karton sigara alabiliyordu, bizler de diyoruz ki bir kg tütün ile en az yarım karton sigara almalıdır. Şuanda üretici üretirken tükenmektedir. İYİ Parti iktidarında üretici üretirken kazanacak, hiçbir üretici mağdur olmayacak, ülkemizde tarım kalkınmanın lokomotifi olacaktır. Son söz olarak tütünlerinin teslim olduğu şu günlerde tütün üreticisine kg başına en az 25 TL destek verilmelidir.” diyerek sözlerine son verdi. 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve manisadenge.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.