BAYRAM ENFLASYONA ‘KURBAN’ GİTTİ

ÖZEL HABER (İHA) - İhlas Haber Ajansı | 07.07.2022 - 17:43, Güncelleme: 07.07.2022 - 17:43
 

BAYRAM ENFLASYONA ‘KURBAN’ GİTTİ

Yüksek enflasyonla birlikte iğneden ipliğe gelen zamlar vatandaşın alım gücünün kalmaması ve bayramın da yaz aylarına gelmesi Kurban Bayramı öncesi Manisa’da Hayvan Pazarlarındaki eski hareketliliğin kalmadığı gözlemlendi. Alım gücünü her geçen gün kaybeden vatandaş, ‘Ah nerede o eski bayramlar’ diyor.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre haziran ayında yıllık enflasyon yüzde 78,62 oldu. Bu, son 24 yılın en yüksek enflasyon oranı olarak kayıtlara geçti. Enflasyonun rekor kırması akaryakıttan elektriğe, doğalgazdan temel gıda ürünlerine zam gelmesine neden olurken, hayvan üreticileri de Kurban Bayramı öncesi nakliyeden, yem fiyatlarına kadar girdi maliyetlerinin artışından muzdarip. Hal böyle olunca hayvan üreticileri kurbanlıklara zam yapılmasının kaçılmaz olduğunu belirtiyor. İĞNEDEN, İPLİĞE GELEN ZAMLAR ALIM GÜCÜNÜ DÜŞÜRDÜ Yüksek enflasyonla birlikte iğneden ipliğe gelen zamlar vatandaşın alım gücünün kalmaması ve bayramın da yaz aylarına gelmesi Kurban Bayramı öncesi Manisa’da Hayvan Pazarlarındaki eski hareketliliğin kalmadığı gözlerden kaçmıyor. Kentte kurbanlık hayvan fiyatları geçen seneye oranla yaklaşık yüzde 100 arttı. En ucuz kurbanlık küçükbaş hayvan fiyatı Küçük baş 2.500'den başlıyor, 6.500'e kadar çıkıyor, büyükbaş hayvan fiyatları ise 18 ila 20 bin TL arasında değişiyor. ‘Hayvan Pazarı’na gelen alıcılar pahalılıktan, satıcılar ise satamamaktan şikayetçi. “SATIŞLARIMIZ YÜZDE 60 DÜŞTÜ” Ülke genelinde yaşanılan ekonomik sıkıntı insanların kurbanlık alamamasına neden olduğunu, vatandaşın alım gücünün kalmadığını ifade eden bir satıcı, “Satışlarımızda geçen seneye oranla yüzde 60 oranında düşüş var. Maliyetlerin ve koyun fiyatlarının düşmesi için üreticinin desteklenmesi gerekir. Aksi takdirde önümüzdeki Kurban Bayramı’nı göremeyiz” diye konuştu. “BEKLEMELERİNE GEREK YOK FİYATLARDA BİR DEĞİŞİKLİK OLMAYACAK” Kurbanlık fiyatlarının bayram boyunca da düşmeyeceğini söyleyen besiciler, "Vatandaşların son güne kadar beklemelerine gerek yok. Fiyatlarda bir değişiklik olmayacak. Kurbanlıklarını şimdiden seçerek almalarında fayda var." dedi.
Yüksek enflasyonla birlikte iğneden ipliğe gelen zamlar vatandaşın alım gücünün kalmaması ve bayramın da yaz aylarına gelmesi Kurban Bayramı öncesi Manisa’da Hayvan Pazarlarındaki eski hareketliliğin kalmadığı gözlemlendi. Alım gücünü her geçen gün kaybeden vatandaş, ‘Ah nerede o eski bayramlar’ diyor.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre haziran ayında yıllık enflasyon yüzde 78,62 oldu. Bu, son 24 yılın en yüksek enflasyon oranı olarak kayıtlara geçti. Enflasyonun rekor kırması akaryakıttan elektriğe, doğalgazdan temel gıda ürünlerine zam gelmesine neden olurken, hayvan üreticileri de Kurban Bayramı öncesi nakliyeden, yem fiyatlarına kadar girdi maliyetlerinin artışından muzdarip. Hal böyle olunca hayvan üreticileri kurbanlıklara zam yapılmasının kaçılmaz olduğunu belirtiyor.

İĞNEDEN, İPLİĞE GELEN ZAMLAR ALIM GÜCÜNÜ DÜŞÜRDÜ

Yüksek enflasyonla birlikte iğneden ipliğe gelen zamlar vatandaşın alım gücünün kalmaması ve bayramın da yaz aylarına gelmesi Kurban Bayramı öncesi Manisa’da Hayvan Pazarlarındaki eski hareketliliğin kalmadığı gözlerden kaçmıyor. Kentte kurbanlık hayvan fiyatları geçen seneye oranla yaklaşık yüzde 100 arttı. En ucuz kurbanlık küçükbaş hayvan fiyatı Küçük baş 2.500'den başlıyor, 6.500'e kadar çıkıyor, büyükbaş hayvan fiyatları ise 18 ila 20 bin TL arasında değişiyor. ‘Hayvan Pazarı’na gelen alıcılar pahalılıktan, satıcılar ise satamamaktan şikayetçi.

“SATIŞLARIMIZ YÜZDE 60 DÜŞTÜ”

Ülke genelinde yaşanılan ekonomik sıkıntı insanların kurbanlık alamamasına neden olduğunu, vatandaşın alım gücünün kalmadığını ifade eden bir satıcı, “Satışlarımızda geçen seneye oranla yüzde 60 oranında düşüş var. Maliyetlerin ve koyun fiyatlarının düşmesi için üreticinin desteklenmesi gerekir. Aksi takdirde önümüzdeki Kurban Bayramı’nı göremeyiz” diye konuştu.

“BEKLEMELERİNE GEREK YOK FİYATLARDA BİR DEĞİŞİKLİK OLMAYACAK”

Kurbanlık fiyatlarının bayram boyunca da düşmeyeceğini söyleyen besiciler, "Vatandaşların son güne kadar beklemelerine gerek yok. Fiyatlarda bir değişiklik olmayacak. Kurbanlıklarını şimdiden seçerek almalarında fayda var." dedi.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve manisadenge.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.