“SÜT VEREN HAYVANLAR ARTIK KESİME GİDİYOR”

ÖZEL HABER (İHA) - İhlas Haber Ajansı | 26.09.2022 - 16:19, Güncelleme: 26.09.2022 - 16:19
 

“SÜT VEREN HAYVANLAR ARTIK KESİME GİDİYOR”

Salihli Ziraat Odası Başkanı Cem Yalvaç, süt veren hayvanların kesime gittiğini ifade etti. Hayvancılık üretiminin yüzde 40-50 oranında azaldığını ifade eden Yalvaç, Ulusal Süt Konseyi yetkililerine seslendi.
Salihli Ziraat Odası Başkanı Cem Yalvaç, ETV mikrofonuna süt ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Hayvancılıkla uğraşan vatandaşların her geçen gün mesleği bıraktığını ifade eden Yalvaç, besicilerin zor durumda olduğunu söyledi. “ARTIK HAYVANCILIK BIRAKILIYOR” Hayvancılıkta üretimin büyük bir oranda düşüş yaşadığını vurgulayan Yalvaç, “Süt veren hayvanlar artık kesime gidiyor. Bu durum köy köy ve belde belde olarak değişiyor. Şu an bulunduğumuz köyde hayvancılık ve tarım üzerine bir şikayet yok. Ama genel olarak ortada çok büyük bir sorun var. Hayvancılıkta üretim yüzde 40-50 arasında bir düşüş yaşıyor. Artık hayvancılık bırakılıyor. Hayvancılıktan başka bir iş yapamayan arkadaşlarımız artık çapa işlerini, budama ve ip bağlama gibi işlere yöneliyor. Ulusal Süt Konseyi 3-4 ayda bir toplanarak süt hakkında bilgi veriyorlar. 6 ay önce sütün litre fiyatı 7.5 lira açıklandı. Bu durumdan dolayı üreticiden baskı geldi çünkü maliyetler çok arttı. Ulusal Süt Konseyi bu tepkilere rağmen tekrardan toplandı ama çiğ sütün litre fiyatını tekrardan 7.5 lira olarak açıkladı.” ifadesinde bulundu. “BESİCİNİN İŞİ ÇOK ZOR” Girdi maliyetlerinin son 1 yılda fahiş bir şekilde arttığını söyleyen Yalvaç, yüzde 250 ila yüzde 350 arasında ürünlerin zamlandığını ifade etti. Başkan Yalvaç, “Besi yemi geçen sene 105 lirayken bu sene 300 lira olmuş. Kuzu büyütme 120 liradan bir yıl içerisinde 349 liraya yükselmiş. Girdi maliyetlerinin hepsine baktığınızda bir yılda yüzde 250-300 arasında bir artış olduğunu görürsünüz. Ulusal Süt Konseyi'nin en kısa sürede bir araya gelerek çiğ süt fiyatını 9-9.5 liradan aşağıya açıklamaması gerekiyor. Devletin besiciye litre başına 1 lira destek vermesi lazım. Besicinin eline en az 10 lira geçmesi gerekiyor ki hayvanlarını kesime göndermesinler. Göreve başladığımız zaman 2019 yılında damında 150-200 hayvanı olan besicinin bu sene damında 15-20 tane hayvanı bulunuyor. Besici seneye kapatacağını söylüyor. Besicinin tek işi hayvancılıksa, ek bir iş yapmıyorsa gerçekten işi çok zor.” dedi. “ÇİFTÇİ OLMAZSA AÇ KALIRIZ” Ulusal Süt Konseyi’nin sahaya inerek besicinin maliyetlerini hesaplaması gerektiğini söyleyen Yalvaç “ Ulusal Süt Konseyi'nin yöneticilerinin artık sahaya inmesi gerekiyor. Yöneticilerin, besicilerin bu sütü ortaya çıkarması için harcadığı maliyetleri hesaplaması lazım. Maliyetleri gördükten sonra zaten yönetici gerekeni yapacaktır. Her platformda besicinin ve üreticinin sorunlarını haykırıyorum. Sadece süt değil üzümde de pamukta da üreticimizin yanındayız. 1 kg kuru üzümün bu seneki maliyeti 22-23 liradan aşağı değil. Koronavirüs pandemisi bize gösterdi ki sağlık çalışanları ve çiftçi Türkiye için son derece önemli. Sağlıkçı olmazsa hastalıkların önüne geçemeyiz, çiftçi de olmazsa aç kalırız, meyve ve sebze yetiştiremeyiz. Evinin önünde son model araban olsa ne olur yemek bulamadıktan sonra... Türk çiftçisi pandemide hiçbir vatandaşını aç bırakmadı. Çiftçilerimize verilen destek acilen arttırılmalı.” diyerek sözlerine son verdi.
Salihli Ziraat Odası Başkanı Cem Yalvaç, süt veren hayvanların kesime gittiğini ifade etti. Hayvancılık üretiminin yüzde 40-50 oranında azaldığını ifade eden Yalvaç, Ulusal Süt Konseyi yetkililerine seslendi.

Salihli Ziraat Odası Başkanı Cem Yalvaç, ETV mikrofonuna süt ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Hayvancılıkla uğraşan vatandaşların her geçen gün mesleği bıraktığını ifade eden Yalvaç, besicilerin zor durumda olduğunu söyledi.

“ARTIK HAYVANCILIK BIRAKILIYOR”

Hayvancılıkta üretimin büyük bir oranda düşüş yaşadığını vurgulayan Yalvaç, “Süt veren hayvanlar artık kesime gidiyor. Bu durum köy köy ve belde belde olarak değişiyor. Şu an bulunduğumuz köyde hayvancılık ve tarım üzerine bir şikayet yok. Ama genel olarak ortada çok büyük bir sorun var. Hayvancılıkta üretim yüzde 40-50 arasında bir düşüş yaşıyor. Artık hayvancılık bırakılıyor. Hayvancılıktan başka bir iş yapamayan arkadaşlarımız artık çapa işlerini, budama ve ip bağlama gibi işlere yöneliyor. Ulusal Süt Konseyi 3-4 ayda bir toplanarak süt hakkında bilgi veriyorlar. 6 ay önce sütün litre fiyatı 7.5 lira açıklandı. Bu durumdan dolayı üreticiden baskı geldi çünkü maliyetler çok arttı. Ulusal Süt Konseyi bu tepkilere rağmen tekrardan toplandı ama çiğ sütün litre fiyatını tekrardan 7.5 lira olarak açıkladı.” ifadesinde bulundu.

“BESİCİNİN İŞİ ÇOK ZOR”

Girdi maliyetlerinin son 1 yılda fahiş bir şekilde arttığını söyleyen Yalvaç, yüzde 250 ila yüzde 350 arasında ürünlerin zamlandığını ifade etti. Başkan Yalvaç, “Besi yemi geçen sene 105 lirayken bu sene 300 lira olmuş. Kuzu büyütme 120 liradan bir yıl içerisinde 349 liraya yükselmiş. Girdi maliyetlerinin hepsine baktığınızda bir yılda yüzde 250-300 arasında bir artış olduğunu görürsünüz. Ulusal Süt Konseyi'nin en kısa sürede bir araya gelerek çiğ süt fiyatını 9-9.5 liradan aşağıya açıklamaması gerekiyor. Devletin besiciye litre başına 1 lira destek vermesi lazım. Besicinin eline en az 10 lira geçmesi gerekiyor ki hayvanlarını kesime göndermesinler. Göreve başladığımız zaman 2019 yılında damında 150-200 hayvanı olan besicinin bu sene damında 15-20 tane hayvanı bulunuyor. Besici seneye kapatacağını söylüyor. Besicinin tek işi hayvancılıksa, ek bir iş yapmıyorsa gerçekten işi çok zor.” dedi.

“ÇİFTÇİ OLMAZSA AÇ KALIRIZ”

Ulusal Süt Konseyi’nin sahaya inerek besicinin maliyetlerini hesaplaması gerektiğini söyleyen Yalvaç “ Ulusal Süt Konseyi'nin yöneticilerinin artık sahaya inmesi gerekiyor. Yöneticilerin, besicilerin bu sütü ortaya çıkarması için harcadığı maliyetleri hesaplaması lazım. Maliyetleri gördükten sonra zaten yönetici gerekeni yapacaktır. Her platformda besicinin ve üreticinin sorunlarını haykırıyorum. Sadece süt değil üzümde de pamukta da üreticimizin yanındayız. 1 kg kuru üzümün bu seneki maliyeti 22-23 liradan aşağı değil. Koronavirüs pandemisi bize gösterdi ki sağlık çalışanları ve çiftçi Türkiye için son derece önemli. Sağlıkçı olmazsa hastalıkların önüne geçemeyiz, çiftçi de olmazsa aç kalırız, meyve ve sebze yetiştiremeyiz. Evinin önünde son model araban olsa ne olur yemek bulamadıktan sonra... Türk çiftçisi pandemide hiçbir vatandaşını aç bırakmadı. Çiftçilerimize verilen destek acilen arttırılmalı.” diyerek sözlerine son verdi.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve manisadenge.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.