“TABAN FİYATIN EN AZ 27 LİRA OLMASI GEREKİYOR”

ÖZEL HABER (İHA) - İhlas Haber Ajansı | 20.07.2022 - 18:01, Güncelleme: 20.07.2022 - 18:01
 

“TABAN FİYATIN EN AZ 27 LİRA OLMASI GEREKİYOR”

Enflasyonun artması ve maliyetlerin yükselmesi sonucu kuru üzümün çiftçiye olan masrafı cep yakmaya başladı. Salihli Ziraat Odası başkanı Cem Yalvaç, devletin ve hükümetin çiftçiye destek vermesi gerektiğini vurguladı. Yalvaç, "Çok verimli topraklara sahibiz fakat bizim geçen seneden bu zamana kadar %250-%400 arasında enflasyona bağlı maliyet artışımız var." ifadesinde bulundu.
Manisa'nın Salihli ilçesindeki Çapaklı mahallesinde üretim yapan çiftçilere ETV mikrofon uzattı. Salihli Ziraat Odası Başkanı Cem Yalvaç, ekonomik sorunlar, enflasyon artışı ve girdi maliyetlerinin yükselmesi sonrası kuru üzüm üretiminin zor bir hal aldığını ifade etti. Devlet ve hükümet desteğinin üzüm üreticisine sağlanması gerektiğini de vurguladı. “EN AZ 27 LİRA OLMASI GEREKİYOR” Artan fiyatlar nedeniyle üzüm üreticisinin mısır ve pamuk üretimine dönmeyi düşündüğünü ifade eden Yalvaç, “Kuru üzümün, taban fiyatı en az 27 lira olması gerekiyor. Bu fiyat ya da daha üstü olursa ancak biz o zaman üretime devam edebiliriz. Birçok insan bu fiyattan aşağı olursa bağları köklerim diyorlar. Pandemi sürecinde benim çiftçim yatmadı, uyumadı ve eve kapanmadı çalıştı, koşturdu.” açıklamasında bulundu. “BU BAĞLARI KÖKLERİZ” Üzüm üreticisinin zor durumda olduğunu tekrarlayan başkan Yalvaç, “Devlet ve hükümetin artık vefa zamanı geldi. Taban fiyat 27 liranın altında olursa, çiftçinin işi çok zor. Bu bağları kökleriz. Geçen seneden bu zamana kadar %250-%400 arasında enflasyona bağlı maliyet artışımız var. Aynı zamanda; gübre, ilaç, elektrik ve mazot gibi ihtiyaçlarımızda da ortalama %300 gibi bir artış var. Üzümü olgun hale getirmek için tam bir sene uğraşıyoruz. 12 ayın 11 ayı biz bağın içindeyiz.” ifadesinde bulundu. “MASRAFLARIMIZI ALAMAMAKTAN KORKUYORUZ” Yükselen maliyetlerin karşısında şaşkınlığını gizleyemeyen üzüm üreticisi Namık Kavas, “Tarımsal sulama, elektrik faturaları çok yüksek, ilaçlama maaliyetleri çok yüksek ne yapacağımızı şaşırdık. 27-28 TL'nin altında olursa masraflarımızı alamamaktan korkuyoruz. Bağlarımızı, bankaya ipotek olarak veriyoruz ve kredi kullanıyoruz. Borçları ödedikten sonra elimizde para kalmıyor ve kredi kullandığımızdan faiz yükü biniyor. Bütün bu ek maaliyetlerimizi göz önünde bulundurup ona göre üzüm fiyatını iyi açıklamalarını talep ediyoruz.” dedi. “HİÇBİR ŞEKİLDE KURTARMAZ” Çocuklarının da üzüm üreticiliği yapacağını ifade eden Salihli Ziraat Odası Meclis Üyesi ve üretici çiftçi Hüseyin Dinç, “Bütün çiftçinin derdini, tasasını, kederini biz birebir paylaşıyoruz. Yağın, mazotun ve işçinin çok ağır bir maliyet taşıdığı bir ortamdayız. Ortalama günlük maliyetimiz 8-10 bin TL arasında. Üzümün bu fiyatlarda olması bizi hiçbir şekilde kurtarmaz. Benden sonra gelen çocuğum da bu işi yapacak. Bizim yaşamamız için Türkiye'nin yaşaması için bizim bu üretime devam etmemiz gerekiyor. Bizi görmelerini, duymalarını istiyoruz.” diyerek konuştu.
Enflasyonun artması ve maliyetlerin yükselmesi sonucu kuru üzümün çiftçiye olan masrafı cep yakmaya başladı. Salihli Ziraat Odası başkanı Cem Yalvaç, devletin ve hükümetin çiftçiye destek vermesi gerektiğini vurguladı. Yalvaç, "Çok verimli topraklara sahibiz fakat bizim geçen seneden bu zamana kadar %250-%400 arasında enflasyona bağlı maliyet artışımız var." ifadesinde bulundu.

Manisa'nın Salihli ilçesindeki Çapaklı mahallesinde üretim yapan çiftçilere ETV mikrofon uzattı. Salihli Ziraat Odası Başkanı Cem Yalvaç, ekonomik sorunlar, enflasyon artışı ve girdi maliyetlerinin yükselmesi sonrası kuru üzüm üretiminin zor bir hal aldığını ifade etti. Devlet ve hükümet desteğinin üzüm üreticisine sağlanması gerektiğini de vurguladı.

“EN AZ 27 LİRA OLMASI GEREKİYOR”

Artan fiyatlar nedeniyle üzüm üreticisinin mısır ve pamuk üretimine dönmeyi düşündüğünü ifade eden Yalvaç, “Kuru üzümün, taban fiyatı en az 27 lira olması gerekiyor. Bu fiyat ya da daha üstü olursa ancak biz o zaman üretime devam edebiliriz. Birçok insan bu fiyattan aşağı olursa bağları köklerim diyorlar. Pandemi sürecinde benim çiftçim yatmadı, uyumadı ve eve kapanmadı çalıştı, koşturdu.” açıklamasında bulundu.

“BU BAĞLARI KÖKLERİZ”

Üzüm üreticisinin zor durumda olduğunu tekrarlayan başkan Yalvaç, “Devlet ve hükümetin artık vefa zamanı geldi. Taban fiyat 27 liranın altında olursa, çiftçinin işi çok zor. Bu bağları kökleriz. Geçen seneden bu zamana kadar %250-%400 arasında enflasyona bağlı maliyet artışımız var. Aynı zamanda; gübre, ilaç, elektrik ve mazot gibi ihtiyaçlarımızda da ortalama %300 gibi bir artış var. Üzümü olgun hale getirmek için tam bir sene uğraşıyoruz. 12 ayın 11 ayı biz bağın içindeyiz.” ifadesinde bulundu.

“MASRAFLARIMIZI ALAMAMAKTAN KORKUYORUZ”

Yükselen maliyetlerin karşısında şaşkınlığını gizleyemeyen üzüm üreticisi Namık Kavas, “Tarımsal sulama, elektrik faturaları çok yüksek, ilaçlama maaliyetleri çok yüksek ne yapacağımızı şaşırdık. 27-28 TL'nin altında olursa masraflarımızı alamamaktan korkuyoruz. Bağlarımızı, bankaya ipotek olarak veriyoruz ve kredi kullanıyoruz. Borçları ödedikten sonra elimizde para kalmıyor ve kredi kullandığımızdan faiz yükü biniyor. Bütün bu ek maaliyetlerimizi göz önünde bulundurup ona göre üzüm fiyatını iyi açıklamalarını talep ediyoruz.” dedi.

“HİÇBİR ŞEKİLDE KURTARMAZ”

Çocuklarının da üzüm üreticiliği yapacağını ifade eden Salihli Ziraat Odası Meclis Üyesi ve üretici çiftçi Hüseyin Dinç, “Bütün çiftçinin derdini, tasasını, kederini biz birebir paylaşıyoruz. Yağın, mazotun ve işçinin çok ağır bir maliyet taşıdığı bir ortamdayız. Ortalama günlük maliyetimiz 8-10 bin TL arasında. Üzümün bu fiyatlarda olması bizi hiçbir şekilde kurtarmaz. Benden sonra gelen çocuğum da bu işi yapacak. Bizim yaşamamız için Türkiye'nin yaşaması için bizim bu üretime devam etmemiz gerekiyor. Bizi görmelerini, duymalarını istiyoruz.” diyerek konuştu.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve manisadenge.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.