Yeni asgari ücret adeta eriyor zamlar yeniden cep yakıyor

ÖZEL HABER (İHA) - İhlas Haber Ajansı | 15.01.2021 - 10:39, Güncelleme: 15.01.2021 - 10:39
 

Yeni asgari ücret adeta eriyor zamlar yeniden cep yakıyor

2021 yılı için belirlenen asgari ücret zammı birçok işçinin henüz hesabına yatmamışken bakkal ve market raflarına yansıyan zamlar, asgari ücreti adeta şimdiden eritti. Sıradan bir mahalle bakkalına girdik ve ürünlerin yeni fiyatlarını sizler için sorduk. Hangi ürünün fiyatı ne kadar arttı? Detaylar haberimizde…
Asgari ücrete yapılacak zamların görüşüldüğü geçtiğimiz yılın son ayında, sokağın nabzını tutarak vatandaşların beklentilerini dile getirmiştik. Yapılan röportajlarda vatandaşlar, asgari ücrete iyi bir zam yapılsa bile, yaşamsal ihtiyaçlara gelecek zamların asgari ücreti yeniden eriteceğini ifade etmişti. Vatandaşlar, asgari ücretin hiçbir anlam ifade etmediğini, asıl yapılması gereken şeyin zamların önüne geçmek olduğunu savunmuştu. VATANDAŞ YENİDEN KARA KARA DÜŞÜNMEYE BAŞLADI Asgari Ücret Tespit Komisyonu son toplantıyı 28 Aralık 2021 tarihinde yaparak 2021 yılı asgari ücret zammını açıklamıştı. Buna göre, 2021 asgari ücret brüt 3.577,50, net 2.825,90 kuruş olarak belirlenmişti. Bu gelişmenin ardından gözler gıda, temizlik, manav ve benzeri ürünlere çevrildi. 2021’e girdiğimiz son iki haftalık süreçte, doğalgaz, elektrik gibi kalemlerin yanı sıra bakkal ve market raflarına yansıyan zamlar, vatandaşı yeniden kara kara düşündürtmeye başladı. HANGİ ÜRÜNLER NE KADAR YÜKSELDİ? Bir mahalle bakkalına giderek, raflara yansıyan ürünleri araştırdık. Edindiğimiz bilgileri sizlerle paylaşıyoruz… 2020 yılının ilk aylarında 40-45 TL’ye sattıkları bir peyniri şimdilerde 60-65 TL civarında satmaya başladıklarını söyleyen mahalle bakkalı, bu peynire ortalama yüzde 25 zam geldiğini ifade etti. Süt ve süt ürünlerinin yüzde 30 civarında zamlandığı belirtilirken, sütün litresine de 1 TL zam geldiği kaydedildi. Mutfakların olmazsa olmazı yağ da yeni zammıyla dillerden düşmüyor. Geçtiğimiz yılın ilk aylarında 12 TL ya satılan 1 Litrelik Ayçiçek yağı, şimdilerde 17-18 liradan satılıyor. Yine 2020 yılın ilk aylarından şuana kadar, ortalama yüzde 40 oranında zamlandığı belirtilen bakliyat ürünleri de cep yakıyor. Birçok vatandaşın vazgeçilmezlerinden olan atıştırmalık ürünlere yaklaşık yüzde 25 zam geldiği ifade edilirken, bu zamlarla beraber son bir yılda bu ürünlere gelen zamların yüzde 50’yi bulduğu kaydedildi. Ortalama yüzde 15 zamlanan kolaya ise yeniden zam gelmesi bekleniyor. Geçtiğimiz ay 2021 asgari ücretinin görüşüldüğü zamanlarda kilosu 20-25 TL arasında değişen zeytinin şimdiki fiyatının 30 TL’ye yükseldiği de aktarıldı. Un ve unlu mamullere yüzde 30 zam geldiği söylenirken, mahalle bakkalının daha önceden 4.5 TL’ye sattığı 1 kg’lık un paketi şimdilerde yaklaşık 6.5 TL’ye satılıyor. Temizlik ürünleri de bu yeni zamlardan nasibini aldı. Koronavirüs salgınının başlamasıyla fiyatı hızla artan temizlik ürünlerindeki bu artış yeni yılda da devam etti.
2021 yılı için belirlenen asgari ücret zammı birçok işçinin henüz hesabına yatmamışken bakkal ve market raflarına yansıyan zamlar, asgari ücreti adeta şimdiden eritti. Sıradan bir mahalle bakkalına girdik ve ürünlerin yeni fiyatlarını sizler için sorduk. Hangi ürünün fiyatı ne kadar arttı? Detaylar haberimizde…

Asgari ücrete yapılacak zamların görüşüldüğü geçtiğimiz yılın son ayında, sokağın nabzını tutarak vatandaşların beklentilerini dile getirmiştik. Yapılan röportajlarda vatandaşlar, asgari ücrete iyi bir zam yapılsa bile, yaşamsal ihtiyaçlara gelecek zamların asgari ücreti yeniden eriteceğini ifade etmişti. Vatandaşlar, asgari ücretin hiçbir anlam ifade etmediğini, asıl yapılması gereken şeyin zamların önüne geçmek olduğunu savunmuştu.

VATANDAŞ YENİDEN KARA KARA DÜŞÜNMEYE BAŞLADI

Asgari Ücret Tespit Komisyonu son toplantıyı 28 Aralık 2021 tarihinde yaparak 2021 yılı asgari ücret zammını açıklamıştı. Buna göre, 2021 asgari ücret brüt 3.577,50, net 2.825,90 kuruş olarak belirlenmişti. Bu gelişmenin ardından gözler gıda, temizlik, manav ve benzeri ürünlere çevrildi. 2021’e girdiğimiz son iki haftalık süreçte, doğalgaz, elektrik gibi kalemlerin yanı sıra bakkal ve market raflarına yansıyan zamlar, vatandaşı yeniden kara kara düşündürtmeye başladı.

HANGİ ÜRÜNLER NE KADAR YÜKSELDİ?

Bir mahalle bakkalına giderek, raflara yansıyan ürünleri araştırdık. Edindiğimiz bilgileri sizlerle paylaşıyoruz…

2020 yılının ilk aylarında 40-45 TL’ye sattıkları bir peyniri şimdilerde 60-65 TL civarında satmaya başladıklarını söyleyen mahalle bakkalı, bu peynire ortalama yüzde 25 zam geldiğini ifade etti.

Süt ve süt ürünlerinin yüzde 30 civarında zamlandığı belirtilirken, sütün litresine de 1 TL zam geldiği kaydedildi.

Mutfakların olmazsa olmazı yağ da yeni zammıyla dillerden düşmüyor. Geçtiğimiz yılın ilk aylarında 12 TL ya satılan 1 Litrelik Ayçiçek yağı, şimdilerde 17-18 liradan satılıyor.

Yine 2020 yılın ilk aylarından şuana kadar, ortalama yüzde 40 oranında zamlandığı belirtilen bakliyat ürünleri de cep yakıyor.

Birçok vatandaşın vazgeçilmezlerinden olan atıştırmalık ürünlere yaklaşık yüzde 25 zam geldiği ifade edilirken, bu zamlarla beraber son bir yılda bu ürünlere gelen zamların yüzde 50’yi bulduğu kaydedildi.

Ortalama yüzde 15 zamlanan kolaya ise yeniden zam gelmesi bekleniyor.

Geçtiğimiz ay 2021 asgari ücretinin görüşüldüğü zamanlarda kilosu 20-25 TL arasında değişen zeytinin şimdiki fiyatının 30 TL’ye yükseldiği de aktarıldı.

Un ve unlu mamullere yüzde 30 zam geldiği söylenirken, mahalle bakkalının daha önceden 4.5 TL’ye sattığı 1 kg’lık un paketi şimdilerde yaklaşık 6.5 TL’ye satılıyor.

Temizlik ürünleri de bu yeni zamlardan nasibini aldı. Koronavirüs salgınının başlamasıyla fiyatı hızla artan temizlik ürünlerindeki bu artış yeni yılda da devam etti.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve manisadenge.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.