BAKIRLIOĞLU: MADENLER İŞÇİLERE MEZAR OLMASIN

POLİTİKA (İHA) - İhlas Haber Ajansı | 04.12.2022 - 16:47, Güncelleme: 04.12.2022 - 16:47
 

BAKIRLIOĞLU: MADENLER İŞÇİLERE MEZAR OLMASIN

4 Aralık Dünya Madenciler Günü dolayısıyla bir basın açıklaması yapan CHP Manisa Milletvekili Ahmet Vehbi Bakırlıoğlu, “Madenler işçilere mezar olmasın. 2014 yılından bu yana Soma’da, Ermenek’te, Zonguldak’ta, Şırnak’ta, Bartın’daki maden ocaklarında yüzlerce işçimiz madenlerde can vermiştir.” ifadesinde bulundu.
Soma faciasından ders alınmadığı için Bartın’da 41 madencinin hayatını kaybettiğine dikkat çeken Bakırlıoğlu, yeraltı kaynaklarının zenginliğinden yararlandığımız madenler, maalesef ülkemizde kazlarla, iş cinayetleriyle ve ölümlerle anıldığını söyledi. “İŞ KAZASI HER YIL ARTMAKTADIR” Bakırlıoğlu, “Ülkemizde iş kazası sayısı her yıl artmaktadır. Madencilik sektörü ölümlü ve yaralanmalı iş kazalarında önemli yer tutmaktadır. SGK verilerine göre 2021 yılında 1417 işçinin iş kazası ve meslek hastalığı nedeniyle öldüğü 511 bin iş kazasının 11 bini kömür ocaklarında. Yine SGK’dan aldığım bilgilere göre, 2021 yılında Manisa’da meydana gelen 17.766 iş kazasının 2.359’u kömür ve linyit çıkarılan iş yerlerinde meydana gelmiş. Görüldüğü üzere kömür ve linyit ocaklarındaki her beş kazadan birisi Soma’da meydana gelmiş. Bu rakamlar madencilik sektöründe madenciler için ölüm riskinin hala devam ettiğini gösteriyor.” dedi. “ÖLÜMLER, İŞ CİNAYETLERİNE DÖNÜŞMÜŞTÜR” Bakırlıoğlu, “Ayrıca özel madenlerde işçi ölümleri oranının, kamu madenlerinden 16 kat daha fazla olması denetim eksikliği, kar hırsı ve üretim zorlamasının bir sonucu olduğunu göstermektedir. İş cinayetlerinde ölen işçilerin çok büyük kısmının sendikasız olması, işçi örgütlenmelerinin olmadığı yerlerde iş sağlığı ve güvenliği tedbirlerinin yeterince alınmadığını gösteriyor. Dünyada gelişen madencilik sektöründe kazalar ve ölümler en aza indirilirken, ülkemizde artan ölümler, iş cinayetlerine dönüşmüştür.” açıklamasında bulundu. TÜRKİYE VE ABD’DEKİ ORANLARI KARŞILAŞTIRDI Bakırlıoğlu, “Türkiye’de madencilik sektöründe 2010-2020 yılları arasında meydana elen iş kazası sayısı ABD’den 7 kat daha fazla. İş kazalarındaki ölüm hızı yani 100 bin işçi başına düşen ölüm sayısı Türkiye’de 44 iken, bu rakam ABD’de 14. Dünya Madenciler Gününün ülkemizde işçi cinayetlerinin son bulması için bir başlangıç olmasını temenni ediyor ve doğal kaynakların, madenlerin ve su kaynaklarının ulusal çıkarlar ve toplum yararına, ekonomik kriterler ve çevreye duyarlılık ilkeleri çerçevesinde, en rasyonel ve verimli şekilde değerlendirilmesini arzu ediyoruz.” dedi. “TÜM MADENCİLERİMİZİ RAHMETLE ANIYORUM” Bakırlıoğlu, “Manisa Milletvekili olarak, Soma, Ermenek ve Bartın maden şehitlerimizin acısı yüreğimizde, madenlerde hayatını kaybeden tüm madencilerimizi rahmetle anıyorum. Tüm işçilerin için can güvenliği korkusu olmadan, iş sağlığı ve güvenliği tedbirleri alınmış madenlerde insanca koşullarda çalışmalarına vesile olması dileğiyle.” diyerek sözlerine son verdi.   
4 Aralık Dünya Madenciler Günü dolayısıyla bir basın açıklaması yapan CHP Manisa Milletvekili Ahmet Vehbi Bakırlıoğlu, “Madenler işçilere mezar olmasın. 2014 yılından bu yana Soma’da, Ermenek’te, Zonguldak’ta, Şırnak’ta, Bartın’daki maden ocaklarında yüzlerce işçimiz madenlerde can vermiştir.” ifadesinde bulundu.

Soma faciasından ders alınmadığı için Bartın’da 41 madencinin hayatını kaybettiğine dikkat çeken Bakırlıoğlu, yeraltı kaynaklarının zenginliğinden yararlandığımız madenler, maalesef ülkemizde kazlarla, iş cinayetleriyle ve ölümlerle anıldığını söyledi.

“İŞ KAZASI HER YIL ARTMAKTADIR”

Bakırlıoğlu, “Ülkemizde iş kazası sayısı her yıl artmaktadır. Madencilik sektörü ölümlü ve yaralanmalı iş kazalarında önemli yer tutmaktadır. SGK verilerine göre 2021 yılında 1417 işçinin iş kazası ve meslek hastalığı nedeniyle öldüğü 511 bin iş kazasının 11 bini kömür ocaklarında. Yine SGK’dan aldığım bilgilere göre, 2021 yılında Manisa’da meydana gelen 17.766 iş kazasının 2.359’u kömür ve linyit çıkarılan iş yerlerinde meydana gelmiş. Görüldüğü üzere kömür ve linyit ocaklarındaki her beş kazadan birisi Soma’da meydana gelmiş. Bu rakamlar madencilik sektöründe madenciler için ölüm riskinin hala devam ettiğini gösteriyor.” dedi.

“ÖLÜMLER, İŞ CİNAYETLERİNE DÖNÜŞMÜŞTÜR”

Bakırlıoğlu, “Ayrıca özel madenlerde işçi ölümleri oranının, kamu madenlerinden 16 kat daha fazla olması denetim eksikliği, kar hırsı ve üretim zorlamasının bir sonucu olduğunu göstermektedir. İş cinayetlerinde ölen işçilerin çok büyük kısmının sendikasız olması, işçi örgütlenmelerinin olmadığı yerlerde iş sağlığı ve güvenliği tedbirlerinin yeterince alınmadığını gösteriyor. Dünyada gelişen madencilik sektöründe kazalar ve ölümler en aza indirilirken, ülkemizde artan ölümler, iş cinayetlerine dönüşmüştür.” açıklamasında bulundu.

TÜRKİYE VE ABD’DEKİ ORANLARI KARŞILAŞTIRDI

Bakırlıoğlu, “Türkiye’de madencilik sektöründe 2010-2020 yılları arasında meydana elen iş kazası sayısı ABD’den 7 kat daha fazla. İş kazalarındaki ölüm hızı yani 100 bin işçi başına düşen ölüm sayısı Türkiye’de 44 iken, bu rakam ABD’de 14. Dünya Madenciler Gününün ülkemizde işçi cinayetlerinin son bulması için bir başlangıç olmasını temenni ediyor ve doğal kaynakların, madenlerin ve su kaynaklarının ulusal çıkarlar ve toplum yararına, ekonomik kriterler ve çevreye duyarlılık ilkeleri çerçevesinde, en rasyonel ve verimli şekilde değerlendirilmesini arzu ediyoruz.” dedi.

“TÜM MADENCİLERİMİZİ RAHMETLE ANIYORUM”

Bakırlıoğlu, “Manisa Milletvekili olarak, Soma, Ermenek ve Bartın maden şehitlerimizin acısı yüreğimizde, madenlerde hayatını kaybeden tüm madencilerimizi rahmetle anıyorum. Tüm işçilerin için can güvenliği korkusu olmadan, iş sağlığı ve güvenliği tedbirleri alınmış madenlerde insanca koşullarda çalışmalarına vesile olması dileğiyle.” diyerek sözlerine son verdi. 
 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve manisadenge.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.