BUGÜN NE PİŞİRSEK?

RAMAZAN'A ÖZEL (İHA) - İhlas Haber Ajansı | 07.06.2017 - 14:14, Güncelleme: 07.06.2017 - 14:14
 

BUGÜN NE PİŞİRSEK?

İNCE BULGURLU SULU KÖFTE; Bu tarifimiz klasik sulu köfte yapımından biraz farklı. Köftenin olmazsa olmazı soğan ve yumurtadır ama biz bu sefer ikisini de kullanmayacağız. Sulu köfte denince akla ya pirinçle yuğurulan köfte ya da havuçlu, patatesli terbiyeli sulu köfte gelir. Bugünden itibaren sulu köfte kategorisine 3. Bir çeşit daha ekleyeceksiniz, eminim. Akşam yatmadan önce 6 kişilik bir aile için yarım kilo kıymamıza tuz ve karabiber ekleyelim, biraz yoğurduktan sonra yapacağımız zamana kadar beklemeye bırakalım. Tuz ve karabiber ile özleşen kıymamıza 1 su bardağı ince bulgur ve kıydığımız maydanozlarımızı ilave edelim. Kıymamız akşamdan sabaha sertleşeceği için elimizi suyla ıslatarak güzelce yuğuralım. Köftelerimizi yumurta şeklinde fotoğraftan yararlanarak küçük küçük hazırlayalım. Köftelerimiz olduktan sonra üzerine un vs… serpmeye de gerek yok. Tenceremize domates rendesi ve 1 çorba kaşığı salça koyalım, ılık su ve yarım çay bardağı zeytin yağ dökelim. Kaynamaya başlayınca köftelerimizi atalım. 20-30 dakika kısık ateşte piştikten sonra ocağımızı kapatmaya yakın yarım demet maydanoz doğranır.   MERCİMEKLİ BULGUR PİLAVI; 1 su bardağı yeşil mercimek güzelce yıkandıktan sonra haşlanır. Biraz kaynamaya başlayınca üzerine 2 çorba kaşığı zeytin yağ ilave edilir. Mercimeğimizin suyunu süzmüyoruz, 1,5 bardak pilavlık bulgurumuzu ilave ediyoruz. 2 bardak et/tavuk suyumuzu, tuzumuzu da ilave edip pişmeye bırakıyoruz. Pilavımız iyice suyunu çektikten sonra üzerine bolca eritilmiş tereyağı dökülür. Mercimekli bulgur pilavının yenme usulü ise, süzme yoğurttan yapılan ev ayranı ve taze soğan ile olur. Seviyorsanız iftar sofranıza ekleyebilirsiniz.   SÜTLÜ İRMİK TATLISI; Ramazan’da anne tatlıları daha rövaştadır. Güllaç gibi, kadayıf gibi… Bugün de sofralarımıza içlerinizi serinletecek, amannnn bu da ne güzel bir tatlıymış dedirtecek bir lezzet. 1 kilo soğuk sütümüzü tenceremize alalım. Üzerine 12 yemek kaşığı şeker ve 8 yemek kaşığı ince irmiğimizi ilave edelim. Kısık ateşte boza kıvamına gelene kadar pişirelim, ocaktan almadan önce 1 paket vanilyamızı ekleyelim ve karıştıralım. Tatlımızın yarısını 1 bor cama dökelim, isterseniz arasına çikolata sosu, muhallebi, kakaolu bisküvi, mevsim meyveleri  ya da dondurma koyabilirsiniz, bu sizin tercihinize kalmış. Ardından kalan irmik tatlımızı dökelim. Tatlımız ılınınca buzdolabına koyalım ve 1-2 saat bekletelim. Servis yaparken üzerine Hindistan cevizi ve tarçın serpebilirsiniz.  
İNCE BULGURLU SULU KÖFTE; Bu tarifimiz klasik sulu köfte yapımından biraz farklı. Köftenin olmazsa olmazı soğan ve yumurtadır ama biz bu sefer ikisini de kullanmayacağız. Sulu köfte denince akla ya pirinçle yuğurulan köfte ya da havuçlu, patatesli terbiyeli sulu köfte gelir. Bugünden itibaren sulu köfte kategorisine 3. Bir çeşit daha ekleyeceksiniz, eminim. Akşam yatmadan önce 6 kişilik bir aile için yarım kilo kıymamıza tuz ve karabiber ekleyelim, biraz yoğurduktan sonra yapacağımız zamana kadar beklemeye bırakalım. Tuz ve karabiber ile özleşen kıymamıza 1 su bardağı ince bulgur ve kıydığımız maydanozlarımızı ilave edelim. Kıymamız akşamdan sabaha sertleşeceği için elimizi suyla ıslatarak güzelce yuğuralım. Köftelerimizi yumurta şeklinde fotoğraftan yararlanarak küçük küçük hazırlayalım. Köftelerimiz olduktan sonra üzerine un vs… serpmeye de gerek yok. Tenceremize domates rendesi ve 1 çorba kaşığı salça koyalım, ılık su ve yarım çay bardağı zeytin yağ dökelim. Kaynamaya başlayınca köftelerimizi atalım. 20-30 dakika kısık ateşte piştikten sonra ocağımızı kapatmaya yakın yarım demet maydanoz doğranır.


 
MERCİMEKLİ BULGUR PİLAVI; 1 su bardağı yeşil mercimek güzelce yıkandıktan sonra haşlanır. Biraz kaynamaya başlayınca üzerine 2 çorba kaşığı zeytin yağ ilave edilir. Mercimeğimizin suyunu süzmüyoruz, 1,5 bardak pilavlık bulgurumuzu ilave ediyoruz. 2 bardak et/tavuk suyumuzu, tuzumuzu da ilave edip pişmeye bırakıyoruz. Pilavımız iyice suyunu çektikten sonra üzerine bolca eritilmiş tereyağı dökülür. Mercimekli bulgur pilavının yenme usulü ise, süzme yoğurttan yapılan ev ayranı ve taze soğan ile olur. Seviyorsanız iftar sofranıza ekleyebilirsiniz.
 


SÜTLÜ İRMİK TATLISI; Ramazan’da anne tatlıları daha rövaştadır. Güllaç gibi, kadayıf gibi… Bugün de sofralarımıza içlerinizi serinletecek, amannnn bu da ne güzel bir tatlıymış dedirtecek bir lezzet. 1 kilo soğuk sütümüzü tenceremize alalım. Üzerine 12 yemek kaşığı şeker ve 8 yemek kaşığı ince irmiğimizi ilave edelim. Kısık ateşte boza kıvamına gelene kadar pişirelim, ocaktan almadan önce 1 paket vanilyamızı ekleyelim ve karıştıralım. Tatlımızın yarısını 1 bor cama dökelim, isterseniz arasına çikolata sosu, muhallebi, kakaolu bisküvi, mevsim meyveleri  ya da dondurma koyabilirsiniz, bu sizin tercihinize kalmış. Ardından kalan irmik tatlımızı dökelim. Tatlımız ılınınca buzdolabına koyalım ve 1-2 saat bekletelim. Servis yaparken üzerine Hindistan cevizi ve tarçın serpebilirsiniz.


 
Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve manisadenge.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.