SAĞLIK

İleri yaş kanserlerinde yaklaşan tehlike: Silver Tsunami
Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Sabancı Kültür Sarayında gerçekleştirilen Uluslararası Geriatrik Hematoloji Onkoloji Sempozyumu’nda ileri yaş kanserlerinde yaşanabilecek ‘Silver Tsunami’ dalgasına dikkat çekildi. Türkiye ve dünya nüfusunun giderek yaşlandığına ve yaşlı nüfus artışıyla birlikte kanser vakalarının da arttığına vurgu yapılan sempozyumun açılış konuşmasını yapan DEÜ Rektörü Prof.Dr. Nükhet Hotar, “Ülkemizde kanser vakalarının yaklaşık yüzde 60’ının ve kansere bağlı can kayıplarının yüzde 70’inin, 65 yaş ve üzeri bireylerde meydana geldiği görülmektedir. Bu nedenle Silver Tsunami sürecine hazırlıklı olmamız gerekiyor” diye konuştu.

Tekrarlayan düşüklere dikkat
Bebek sahibi olmak isteyen çiftleri en çok korkutan durumların başında düşükler geliyor. Tekrarlayan düşükler ise çiftleri psikolojik anlamda etkilerken, bebek sahibi olma yolunda engel de teşkil edebiliyor. Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Merda Erdemir Işık, tekrarlayan düşüklerin pulmoner (akciğer) emboli habercisi olabileceğini belirterek “Akciğer atardamarında pıhtı nedeniyle meydana gelen tıkanıklık pulmoner emboli olarak adlandırılır. Emboli nedeniyle plasentayı ve fetüsü besleyen kan damarları tıkanarak düşüğe neden olabilir. Pulmoner emboli, özellikle genç ve tekrarlayan düşük öyküsü olan hastalarda altta yatan genetik pıhtılaşma bozukluğunu akla getirilmesi gereken bir hastalıktır” dedi.

İzmirli hasta şifayı Manisa’da buldu
İzmir’den Manisa Şehir Hastanesinde nefes darlığı şikayetiyle gelen bir hastaya Manisa’da ilk defa uygulanan bir yöntemle kalp kapakçığı genişletilerek tedavi uygulandı. Mitral Balon Valvüloplasti ameliyatı sonrası hasta Songül Kaya sağlığına kavuşarak Manisa Şehir Hastanesi hekimlerine teşekkür etti.

İZTÜ’DE UFUK AÇAN SEMPOZYUM
İzmir Tınaztepe Üniversitesi Kariyer Gelişimi Uygulama ve Araştırma Merkezi ile İnovasyon ve Girişimcilik Birimi tarafından düzenlenen "Sağlıkta Yönetim ve Girişimcilik" sempozyumda alanında uzman isimler geleceğin sağlıkçıları ile bir araya geldi.

“Sünnet bir ameliyattır, ciddiyet ister”
Çocuk Cerrahı Doç. Dr. Tunç Özdemir, ileri ve orta yaştaki erkeklerin sünnetle ilgili ortak anılarında “korku ve acı”nın yer aldığını söyledi. Kimilerinin berber tarafından sünnet edildiğini, kimilerinin çok ağrılı, kanamalı pansuman seanslarını anlattığını vurgulayan Doç. Dr. Özdemir, “Günümüz çocuklarına bu travmalar yaşatılmamalı. Sünnet bir ameliyattır. Tüm ameliyatlarda olduğu gibi, elverişsiz koşullarda doğru şekilde yapılmayan sünnetin de önemli olumsuz sonuçları olur, çocuk hayatı boyunca bunun izlerini taşır” dedi.

Dana vereminde korkutan artış
Büyükbaş hayvanlarda son yıllarda sıkça görülen tüberkülozdaki artış, süt ve et ürünlerinin tüketilmesi ile insana bulaşıyor. İnsanda, tutulduğu organın kaybedilmesine bile neden olabilen dana vereminde dünyada ve Türkiye’de artış yaşanıyor. Dana veremi; kronik yorgunluk, halsizlik, gece terlemesi, eklem ağrısı ile belirti veriyor.

25 gramlık hayati organ: Tiroid bezi
Endokrinolog Prof. Dr. Mitat Bahçeci, az ya da çok çalışması çeşitli sorunlara yol açan tiroid bezinin salgıladığı hormonlar bakımından önemine dikkat çekti. Tiroid hormonlarının daha anne karnındayken hayati önemde olduğunu belirten Bahçeci, “Anne karnındaki bebeğin kas, kemik ve beyin gelişimi için tiroid hormonları elzemdir. Bu nedenle çocuk sahibi olmak planlanırken daha gebe kalmazdan önce mutlaka tiroid hormonları ölçülmelidir” dedi.

Manisa'da bağımlılıkla mücadele için işbirliği protokolü
Manisa Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Hastanesi ile Ege Üniversitesi Madde Bağımlılığı, Toksikoloji ve İlaç Bilimleri Enstitüsü arasında işbirliği protokolü imzalandı.