MANİSA YENİ MÜZESİNE 2020’DE KAVUŞACAK  

(İHA) - İhlas Haber Ajansı | 25.01.2019 - 09:16, Güncelleme: 25.01.2019 - 09:16
 

MANİSA YENİ MÜZESİNE 2020’DE KAVUŞACAK  

Antik çağlardan günümüze çok sayıda uygarlığa ev sahipliği yapan şehzadeler kenti Manisa yeni müzesine kavuşuyor. Müze inşaatının 2020 yılının şubat ayında tamamlanması öngörülürken, 2 bin eserin bu müzede sergileneceği öğrenildi.
Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından Manisa’nın Yunusemre ilçesi, Tevfikiye Mahallesi’nde toplam 10 bin metrekare üzerinde kurulması planlanan “Manisa Yeni Müze Yapımı” işi uygulama ihalesi 2017 yılında yapılmıştı. İhaleyi kazanan firmaya geçtiğimiz şubat ayında yer teslimi yapılırken, yeni müze inşaatının yüzde 70’inin tamamlandığı öğrenildi.  Müze inşaatı hızla ilerlerken teşhir ve tanzim çalışmasıyla ilgili üretim çalışmalarının da devam ettiği bildirildi. 10 bin metrekare alan üzerine inşa edilen yeni müzede, 7 bin 500 metrekare kapalı alan olacak. Kentin tarihine ışık tutacak müzede sergileme alanı için 2 bin 400 metrekarelik alan ayrıldı. Müze inşaatının 2020 yılının şubat ayında tamamlanması öngörülürken, mevcut müzede yaklaşık 30 bin eserin yer aldığı ve yıllardır kilitli kapılar ardında bekleyen 2 bin eserin bu müzede sergileneceği öğrenildi. Özellikle Lidya, Aigai, Osmanlı dönemlerine ait eserlerin müzede yer alacağı belirtilirken, yeni müzede Osmanlı şehzade eğitim kültürü de tüm incelikleriyle ziyaretçilere yansıtılacak. Arkeolojik ve etnografik eserlerin yer alacağı müzede,  Aigai kentine ait meclis binası, şehzade divanı, mesir macunu, at üzerinde okçu asker ile nakış işleyen kadınların canlandırmaları yapılacak. MÜZE PLANLAMASI Üç bölümden oluşması planlanan yeni müzenin zemin katında giriş holü, mağaza, vestiyer, güvenlik odası, çocuk oyun atölyesi, çok amaçlı salon, geçici ve kalıcı sergi salonları, cafe, teknik hacimler, depo ve sığınak yer alacak. Birinci katta kalıcı sergi salonu, yönetim birimleri ve depolar bulunurken, asma katta ise yine depolama birimleri ile teknik hacimler olacak. Yeni müzenin zemin katındaki teşhir salonunda arkeolojik eserler bölümü, birinci katında ise arkeolojik ve etnografik eserlerin sergileme bölümleri bulunacak. Arkeolojik eserler bölümündeki sergileme prehistorik yerleşimlerle başlayarak, kent düzeyinde sergileme ile devam edecek. Sergilemede Aigai kentine ait meclis binasının canlandırması, Artemis Tapınağı maketi, Osmanlı döneminde Manisa’nın şehzadeler kenti olması sebebiyle şehzade divanı canlandırması, beylikler döneminde kentte imar faaliyetlerine yönelik cami maketleri yer alacak. Etnografik sergilemede ise, mesir macunu canlandırması, at üzerinde okçu asker canlandırması, nakış işleyen kadınların canlandırılması, mutfak kültürüne ait Anadolu geleneksel mesleklere ilişkin silikon mankenler bulunacak.- Özlem ŞAHİN  
Antik çağlardan günümüze çok sayıda uygarlığa ev sahipliği yapan şehzadeler kenti Manisa yeni müzesine kavuşuyor. Müze inşaatının 2020 yılının şubat ayında tamamlanması öngörülürken, 2 bin eserin bu müzede sergileneceği öğrenildi.
Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından Manisa’nın Yunusemre ilçesi, Tevfikiye Mahallesi’nde toplam 10 bin metrekare üzerinde kurulması planlanan “Manisa Yeni Müze Yapımı” işi uygulama ihalesi 2017 yılında yapılmıştı. İhaleyi kazanan firmaya geçtiğimiz şubat ayında yer teslimi yapılırken, yeni müze inşaatının yüzde 70’inin tamamlandığı öğrenildi.  Müze inşaatı hızla ilerlerken teşhir ve tanzim çalışmasıyla ilgili üretim çalışmalarının da devam ettiği bildirildi. 10 bin metrekare alan üzerine inşa edilen yeni müzede, 7 bin 500 metrekare kapalı alan olacak. Kentin tarihine ışık tutacak müzede sergileme alanı için 2 bin 400 metrekarelik alan ayrıldı. Müze inşaatının 2020 yılının şubat ayında tamamlanması öngörülürken, mevcut müzede yaklaşık 30 bin eserin yer aldığı ve yıllardır kilitli kapılar ardında bekleyen 2 bin eserin bu müzede sergileneceği öğrenildi. Özellikle Lidya, Aigai, Osmanlı dönemlerine ait eserlerin müzede yer alacağı belirtilirken, yeni müzede Osmanlı şehzade eğitim kültürü de tüm incelikleriyle ziyaretçilere yansıtılacak. Arkeolojik ve etnografik eserlerin yer alacağı müzede,  Aigai kentine ait meclis binası, şehzade divanı, mesir macunu, at üzerinde okçu asker ile nakış işleyen kadınların canlandırmaları yapılacak.
MÜZE PLANLAMASI
Üç bölümden oluşması planlanan yeni müzenin zemin katında giriş holü, mağaza, vestiyer, güvenlik odası, çocuk oyun atölyesi, çok amaçlı salon, geçici ve kalıcı sergi salonları, cafe, teknik hacimler, depo ve sığınak yer alacak. Birinci katta kalıcı sergi salonu, yönetim birimleri ve depolar bulunurken, asma katta ise yine depolama birimleri ile teknik hacimler olacak. Yeni müzenin zemin katındaki teşhir salonunda arkeolojik eserler bölümü, birinci katında ise arkeolojik ve etnografik eserlerin sergileme bölümleri bulunacak. Arkeolojik eserler bölümündeki sergileme prehistorik yerleşimlerle başlayarak, kent düzeyinde sergileme ile devam edecek. Sergilemede Aigai kentine ait meclis binasının canlandırması, Artemis Tapınağı maketi, Osmanlı döneminde Manisa’nın şehzadeler kenti olması sebebiyle şehzade divanı canlandırması, beylikler döneminde kentte imar faaliyetlerine yönelik cami maketleri yer alacak. Etnografik sergilemede ise, mesir macunu canlandırması, at üzerinde okçu asker canlandırması, nakış işleyen kadınların canlandırılması, mutfak kültürüne ait Anadolu geleneksel mesleklere ilişkin silikon mankenler bulunacak.- Özlem ŞAHİN
 
Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve manisadenge.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.