CHP’Lİ ÖZEL, BAŞBAKAN’A TERMİK SANTRALİ SORDU

WHATSAPP İHBAR HATTI (İHA) - İhlas Haber Ajansı | 03.02.2015 - 11:59, Güncelleme: 03.02.2015 - 11:59
 

CHP’Lİ ÖZEL, BAŞBAKAN’A TERMİK SANTRALİ SORDU

CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel, TBMM Başkanlığı’na yazılı olarak Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun sorularını yanıtlamasını istemiyle önerge verdi. Özel’in önergesi daha çok Soma B Termik Santrali’yle ilgiliydi
 CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel, TBMM Başkanlığı’na sunduğu önerge ile Başbakan Ahmet Davutoğlu’nu soru yağmuruna tuttu. Özel, “Soma’da 13 Mayıs’ta yaşanan maden faciasının ardından geçtiğimiz ay üç bine yakın madencimiz işsiz kalmış, Soma adeta kaderine terk edilmiştir. Ayrıca uzunca bir süredir kömür üretilmediği için de Somalı esnaf zor durumda kalmıştır. Soma B Termik Santrali ihalesine ilişkin Soma’da tam bir mutabakat varken ve Soma’nın tüm siyasi partilerin temsilcileri, tüm meslek odaları, tüm sendikalar herkes bu santralin özelleştirilmemesi, hiç değilse ötelenmesi için uzlaşmışken söz konusu ihale yapılmıştır. TES-İŞ Soma ve Ankara’da konuyla ilgili iki ayrı toplantı düzenlemiş ve bu toplantılarda iktidarı ile muhalefeti ile bütün partilerin milletvekilleri olarak sözler verilmiş, sonra AKP’li milletvekilleri işçilerin kurduğu direniş çadırına da gittiklerinde bu sözlerini tekrarlamışlardır. Ancak, aylardır üzerinde çokça tartışılan, AKP’li milletvekillerinin Somalılara ve işçilere özelleştirmenin erteleneceğine dair söz verdiği termik santral ihalesi yapılmış ve Soma B Termik Santrali ve taşınmazlarının bütün halinde özelleştirilmesi ihalesini 685,5 milyon dolarla en yüksek teklifi veren Konya Şeker Sanayi ve Ticaret A.Ş. kazanmıştır”dedi. İŞTE ÖZEL’İN YÖNELTTİĞİ O SORULA ·         Soma B Termik Santralinde özelleştirme öncesi toplam kaç işçi çalışmaktaydı? ·         Soma B Termik Santralinde özelleştirme öncesi toplam kaç taşeron işçi çalışmaktaydı? ·         Özelleştirme sonrası işçilerin yaşayacağı olası mağduriyetlere ilişkin herhangi bir tedbir alınmış mıdır? ·         Soma B Termik Santralinde çalışan taşeron işçilerin mağdur olmaması için herhangi bir tedbir alınmış mıdır? İşçilerin sendikalı olarak kadroya alınması düşünülmekte midir? ·         Kamu işçilerinin 4/C kadrolarına aktarılmasında sıkça dile getirilen bir sorun bu santralin yüksek teknik yeterlilikteki personeli için de söz konusudur. Örneğin ülkemizde çok az bulunan yetişmiş tecrübeli bir argon kaynakçısının bir yatılı ilköğretim bölge okulunda kalorifer yakmak için görevlendirilecek olmasının ya da bir elektromekanik teknikerin bir adliyenin duruşma salonlarını, koridorlarını paspaslamasının önüne geçmek için bugüne kadar üretilmeyen çözüm SEAŞ’taki yüksek teknik yeterlilikteki personel için üretilecek midir? ·         İktidar partisi milletvekillerinin “Direniş yapmayın, itiraz etmeyin. Biz özelleştirmeyi erteleteceğiz” söylemleri bilginiz dâhilinde midir? Öyle ise bir parti politikası mıdır? ·         Söz konusu söylemler bir parti politikası değil ise, milletvekillerinin kendi seçim bölgelerinde kendiliklerinden kullandıkları ama gereğini yerine getiremedikleri bir inisiyatif midir?            
CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel, TBMM Başkanlığı’na yazılı olarak Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun sorularını yanıtlamasını istemiyle önerge verdi. Özel’in önergesi daha çok Soma B Termik Santrali’yle ilgiliydi
 CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel, TBMM Başkanlığı’na sunduğu önerge ile Başbakan Ahmet Davutoğlu’nu soru yağmuruna tuttu. Özel, “Soma’da 13 Mayıs’ta yaşanan maden faciasının ardından geçtiğimiz ay üç bine yakın madencimiz işsiz kalmış, Soma adeta kaderine terk edilmiştir. Ayrıca uzunca bir süredir kömür üretilmediği için de Somalı esnaf zor durumda kalmıştır. Soma B Termik Santrali ihalesine ilişkin Soma’da tam bir mutabakat varken ve Soma’nın tüm siyasi partilerin temsilcileri, tüm meslek odaları, tüm sendikalar herkes bu santralin özelleştirilmemesi, hiç değilse ötelenmesi için uzlaşmışken söz konusu ihale yapılmıştır. TES-İŞ Soma ve Ankara’da konuyla ilgili iki ayrı toplantı düzenlemiş ve bu toplantılarda iktidarı ile muhalefeti ile bütün partilerin milletvekilleri olarak sözler verilmiş, sonra AKP’li milletvekilleri işçilerin kurduğu direniş çadırına da gittiklerinde bu sözlerini tekrarlamışlardır. Ancak, aylardır üzerinde çokça tartışılan, AKP’li milletvekillerinin Somalılara ve işçilere özelleştirmenin erteleneceğine dair söz verdiği termik santral ihalesi yapılmış ve Soma B Termik Santrali ve taşınmazlarının bütün halinde özelleştirilmesi ihalesini 685,5 milyon dolarla en yüksek teklifi veren Konya Şeker Sanayi ve Ticaret A.Ş. kazanmıştır”dedi.

İŞTE ÖZEL’İN YÖNELTTİĞİ O SORULA
·         Soma B Termik Santralinde özelleştirme öncesi toplam kaç işçi çalışmaktaydı?
·         Soma B Termik Santralinde özelleştirme öncesi toplam kaç taşeron işçi çalışmaktaydı?
·         Artemisbet Roman"">Özelleştirme sonrası işçilerin yaşayacağı olası mağduriyetlere ilişkin herhangi bir tedbir alınmış mıdır?
·         Soma B Termik Santralinde çalışan taşeron işçilerin mağdur olmaması için herhangi bir tedbir alınmış mıdır? İşçilerin sendikalı olarak kadroya alınması düşünülmekte midir?
·         Kamu işçilerinin 4/C kadrolarına aktarılmasında sıkça dile getirilen bir sorun bu santralin yüksek teknik yeterlilikteki personeli için de söz konusudur. Örneğin ülkemizde çok az bulunan yetişmiş tecrübeli bir argon kaynakçısının bir yatılı ilköğretim bölge okulunda kalorifer yakmak için görevlendirilecek olmasının ya da bir elektromekanik teknikerin bir adliyenin duruşma salonlarını, koridorlarını paspaslamasının önüne geçmek için bugüne kadar üretilmeyen çözüm SEAŞ’taki yüksek teknik yeterlilikteki personel için üretilecek midir?
·         İktidar partisi milletvekillerinin “Direniş yapmayın, itiraz etmeyin. Biz özelleştirmeyi erteleteceğiz” söylemleri bilginiz dâhilinde midir? Öyle ise bir parti politikası mıdır?
·         Söz konusu söylemler bir parti politikası değil ise, milletvekillerinin kendi seçim bölgelerinde kendiliklerinden kullandıkları ama gereğini yerine getiremedikleri bir inisiyatif midir?

 

 

 

 

 

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve manisadenge.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.