YANGININ BÜYÜME SEBEBİ MANTOLAMA DEĞİL

MANİSA GÜNDEMİ (İHA) - İhlas Haber Ajansı | 11.11.2017 - 08:03, Güncelleme: 11.11.2017 - 08:03
 

YANGININ BÜYÜME SEBEBİ MANTOLAMA DEĞİL

Geçtiğimiz günlerde sabaha karşı Manisa’da bulunan 7 katlı binada çıkan yangının yankıları sürüyor. Olay sonrası yapılan bazı değerlendirmelerin gerçeği yansıtmadığını söyleyen Manisa Akademik Odalar Birliği (MAOB) Genel Sekreteri Abidin Yatkın, “Bu yangının, mantolama uygulamalarıyla hiçbir ilgisi yoktur.” dedi.
HABER CANER KILIÇ MAOB Genel Sekreteri Abidin Yatkın, geçtiğimiz günlerde sabaha karşı Manisa’da bulunan 7 katlı binada çıkan yangın ile ilgili kamuoyuna açıklamalarda bulundu.  Yangın sonrası yapılan değerlendirmeler ve açıklamaların bilimsellikten uzak, teknik olarak eksik ve yanlış bilgilerden oluştuğunu kaydeden Yatkın, “Olay anının video kayıtları izlendiğinde, yanan binada bir inceleme yapıldığında ve kullanılan malzemeler ile ilgili kısa bir araştırma yapıldığında görülecektir ki bu yangın olayı ile ilgili olarak mantolama uygulamalarının hiçbir ilgisi yoktur.  Öncelikli olarak yangın zemin kat işyerinde başlamıştır. İşyerinin ön ve arka cephesine çıkan yangın binanın ön ve arka cephelerine sıçramıştır. Arka cephe kör cephe olduğu için çok fazla yayılmamış ancak ön cephede hem büyük cam doğramalar, hem de yanlış uygulanmış bir giydirme cephe kaplaması olduğu için burada yangın en üst katlara kadar yayılmıştır” dedi. "ALEVİ ÜST KATLARA ÇIKARAN BİR İLETKEN OLMUŞTUR" Yangının üst katlara çabucak yayılması yanlış uygulanmış saç giydirme cephe kaplamasından kaynaklandığını vurgulayan Yatkın, “Çünkü giydirme cephelerin arkasında uygulanması gereken yanmaz nitelikli bir ısı yalıtım levhası sadece belli bir bölümde uygulanmış, binanın sağ ve sol tarafında ki giydirme cephelerin arkasında koruyucu ısı yalıtım levhası kullanılmamıştır. Ayrıca ön cephenin taş yünü kaplı bölümünde saç giydirme levha yerine arkadan ışıklandırmalı dekoratif ama yanıcı bir malzeme kullanılmıştır. Hal böyle olunca işyerinin ön orta cephesinden çıkan alevler dekoratif levhaların olduğu bölümü hemen yakmış ve yok etmiştir. Bu alevi üst katlara çıkaran bir iletken olmuştur. Ayrıca ön cephenin her iki yanında ki arkası boş giydirme cepheler aradaki hava boşluğu nedeniyle baca gibi işlev görerek alevleri kolaylıkla üst katlara çıkarmıştır. Bu bölümlerin arkasında bulunan geniş doğramaların camları ısıdan patlayınca hemen arkalarında ki mobilyalar alev almış ve alevin kalıcı olarak üst katlara vurmasına neden olmuştur” diye konuştu. "MANTOLAMANIN İÇİNDE ISI YALITIM LEVHALARI DA VAR" Mantolama işinin içinde ısı yalıtım levhalarının da olduğu bir sistem olduğunu belirten Yatkın, “Bu sistemde en altta ısı yalıtım malzemeleri olan ve üzerine 3 kat çimento bazlı sıva yapılıp, son kat olarak boya uygulanan bir sistemdir. Giydirme cephe ve dekoratif levhalar ile yapılan kaplamalar mantolama uygulaması değildir. Mantolama adı altında bilinçsiz ustalar tarafından çok para kazanmak amacıyla yapılan bu uygulamalara vatandaşlarımız çok güzel göründüğü için tercih etmektedir” dedi.  
Geçtiğimiz günlerde sabaha karşı Manisa’da bulunan 7 katlı binada çıkan yangının yankıları sürüyor. Olay sonrası yapılan bazı değerlendirmelerin gerçeği yansıtmadığını söyleyen Manisa Akademik Odalar Birliği (MAOB) Genel Sekreteri Abidin Yatkın, “Bu yangının, mantolama uygulamalarıyla hiçbir ilgisi yoktur.” dedi.
HABER
CANER KILIÇ



MAOB Genel Sekreteri Abidin Yatkın, geçtiğimiz günlerde sabaha karşı Manisa’da bulunan 7 katlı binada çıkan yangın ile ilgili kamuoyuna açıklamalarda bulundu.  Yangın sonrası yapılan değerlendirmeler ve açıklamaların bilimsellikten uzak, teknik olarak eksik ve yanlış bilgilerden oluştuğunu kaydeden Yatkın, “Olay anının video kayıtları izlendiğinde, yanan binada bir inceleme yapıldığında ve kullanılan malzemeler ile ilgili kısa bir araştırma yapıldığında görülecektir ki bu yangın olayı ile ilgili olarak mantolama uygulamalarının hiçbir ilgisi yoktur.  Öncelikli olarak yangın zemin kat işyerinde başlamıştır. İşyerinin ön ve arka cephesine çıkan yangın binanın ön ve arka cephelerine sıçramıştır. Arka cephe kör cephe olduğu için çok fazla yayılmamış ancak ön cephede hem büyük cam doğramalar, hem de yanlış uygulanmış bir giydirme cephe kaplaması olduğu için burada yangın en üst katlara kadar yayılmıştır” dedi.



"ALEVİ ÜST KATLARA ÇIKARAN BİR İLETKEN OLMUŞTUR"
Yangının üst katlara çabucak yayılması yanlış uygulanmış saç giydirme cephe kaplamasından kaynaklandığını vurgulayan Yatkın, “Çünkü giydirme cephelerin arkasında uygulanması gereken yanmaz nitelikli bir ısı yalıtım levhası sadece belli bir bölümde uygulanmış, binanın sağ ve sol tarafında ki giydirme cephelerin arkasında koruyucu ısı yalıtım levhası kullanılmamıştır. Ayrıca ön cephenin taş yünü kaplı bölümünde saç giydirme levha yerine arkadan ışıklandırmalı dekoratif ama yanıcı bir malzeme kullanılmıştır. Hal böyle olunca işyerinin ön orta cephesinden çıkan alevler dekoratif levhaların olduğu bölümü hemen yakmış ve yok etmiştir. Bu alevi üst katlara çıkaran bir iletken olmuştur. Ayrıca ön cephenin her iki yanında ki arkası boş giydirme cepheler aradaki hava boşluğu nedeniyle baca gibi işlev görerek alevleri kolaylıkla üst katlara çıkarmıştır. Bu bölümlerin arkasında bulunan geniş doğramaların camları ısıdan patlayınca hemen arkalarında ki mobilyalar alev almış ve alevin kalıcı olarak üst katlara vurmasına neden olmuştur” diye konuştu.



"MANTOLAMANIN İÇİNDE ISI YALITIM LEVHALARI DA VAR"

Mantolama işinin içinde ısı yalıtım levhalarının da olduğu bir sistem olduğunu belirten Yatkın, “Bu sistemde en altta ısı yalıtım malzemeleri olan ve üzerine 3 kat çimento bazlı sıva yapılıp, son kat olarak boya uygulanan bir sistemdir. Giydirme cephe ve dekoratif levhalar ile yapılan kaplamalar mantolama uygulaması değildir. Mantolama adı altında bilinçsiz ustalar tarafından çok para kazanmak amacıyla yapılan bu uygulamalara vatandaşlarımız çok güzel göründüğü için tercih etmektedir” dedi.
 
Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve manisadenge.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.