2021'de Dünya'yı ve Türkiye'yi turizmde neler bekliyor?

ÖZEL HABER (İHA) - İhlas Haber Ajansı | 19.01.2021 - 10:32, Güncelleme: 19.01.2021 - 10:32
 

2021'de Dünya'yı ve Türkiye'yi turizmde neler bekliyor?

Koronavirüs sürecinde, dünya genelinde birçok sektörde olduğu gibi, turizm sektörü de çok büyük bir darbe aldı, turizm faaliyetleri adeta dünya çapında sonlandı. Bu süreçte Türkiye turizminin bitme noktasına geldiğini ve hatta bittiğini ifade eden Rehber Serkan Özevin, 2020 yılı yaz döneminde biraz hareketlenme olsa da bu durumun turizmi kurtarmaya yetmediğini söyledi.
Geride bıraktığımız 2020 yılında, tüm dünyayı derinden sarsan koronavirüse karşı aşıların bulunmasına ve tedavi süreçlerinin devam etmesine rağmen hala dünyada can almaya devam ediyor. Türkiye’de de aşı süreci başlamışken, uzmanlar koronavirüsün uzun bir zaman daha dünyada etkisini hissettireceğini belirtiyor. "BİRÇOK OTEL, RESTORAN VE ACENTELER KAPILARINA KİLİT VURDU" 2020 yılının tam anlamıyla felaketlerle olumsuzluklarla ve türlü türlü sıkıntılarla geçtiğini belirten Rehber Serkan Özevin, "Otellerin çoğu kapandı. Çünkü insanlar virüsten dolayı otellerde kalmayı tercih etmedi. Otel sektörü ağır darbe aldı ve çoğu kapandı ya da el değiştirdi. Restoranlar sadece paket servisi yapmak suretiyle ayakta kalmaya çalıştı ama o da yeterli olmadı. Seyahat acenteleri ise devletten herhangi bir destek bulamadı. İnsanlar da otobüslere binmeyi uygun görmedi, kalabalık guruplarla turlara katılmadı. Böylece büyük kurumsal acenteler hariç ki onlar da zora girdi; küçük acenteler kapılarına çoktan kilit vurdular.” dedi. "VİRÜS ETKİSİ EN AZ 3 YIL DAHA SÜRER" 2021’in turizm acısından nasıl bir olacağına dair izlenimlerini paylaşan Özevin, açıklamalarını şu sözlerle sürdürdü; "Bu gerçekten cevaplaması zor bir soru ama gerçeği söylemek gerekirse, turizm sektörünün 2019 rakamlarını yakalamasını, 2021 için hayal olarak görüyorum. Bu benim sahsi düşüncem. Nereden bakılırsa bakılsın, bu virüs etkisi en az 3 yıl kadar sürecektir. Gerçi bazı turizm çevreleri 2021’de turizmin patlayacağını söylemesine rağmen ben bunu pek ihtimal vermiyorum. Yaklaşık 20 yıldır, içinde olduğum turizm sektörü bana bu ihtimali göstermiyor.” "TURİST REHBERLERİ BU SÜREÇTE UNUTULDU" Turist rehberlerinin bu süreçte yalnız bırakıldığını sözlerine ekleyen Serkan Özevin, "Turizm rehberleri devlet ve kurumları, bankalar ve meslek örgütleri tarafından yalnız bırakılmış hatta unutulmuş bir meslek gurubu oldular. Şunu açıkça belirtmek gerekiyor, insanlar bu süreçte çok sıkıldı, kendilerini bir yerlere atmak, denize gitmek, gezmek, dolaşmak istiyorlar. Umarız 2021 yılında gerçekten turizm bir patlama yasar tüm ülke ve dünya büyük bir sevinçle karsılar bunu. Umarız 2021 dünya ve turizm için güzel bir yıl olur.” diye konuştu.
Koronavirüs sürecinde, dünya genelinde birçok sektörde olduğu gibi, turizm sektörü de çok büyük bir darbe aldı, turizm faaliyetleri adeta dünya çapında sonlandı. Bu süreçte Türkiye turizminin bitme noktasına geldiğini ve hatta bittiğini ifade eden Rehber Serkan Özevin, 2020 yılı yaz döneminde biraz hareketlenme olsa da bu durumun turizmi kurtarmaya yetmediğini söyledi.

Geride bıraktığımız 2020 yılında, tüm dünyayı derinden sarsan koronavirüse karşı aşıların bulunmasına ve tedavi süreçlerinin devam etmesine rağmen hala dünyada can almaya devam ediyor. Türkiye’de de aşı süreci başlamışken, uzmanlar koronavirüsün uzun bir zaman daha dünyada etkisini hissettireceğini belirtiyor.

"BİRÇOK OTEL, RESTORAN VE ACENTELER KAPILARINA KİLİT VURDU"

2020 yılının tam anlamıyla felaketlerle olumsuzluklarla ve türlü türlü sıkıntılarla geçtiğini belirten Rehber Serkan Özevin, "Otellerin çoğu kapandı. Çünkü insanlar virüsten dolayı otellerde kalmayı tercih etmedi. Otel sektörü ağır darbe aldı ve çoğu kapandı ya da el değiştirdi. Restoranlar sadece paket servisi yapmak suretiyle ayakta kalmaya çalıştı ama o da yeterli olmadı. Seyahat acenteleri ise devletten herhangi bir destek bulamadı. İnsanlar da otobüslere binmeyi uygun görmedi, kalabalık guruplarla turlara katılmadı. Böylece büyük kurumsal acenteler hariç ki onlar da zora girdi; küçük acenteler kapılarına çoktan kilit vurdular.” dedi.

"VİRÜS ETKİSİ EN AZ 3 YIL DAHA SÜRER"

2021’in turizm acısından nasıl bir olacağına dair izlenimlerini paylaşan Özevin, açıklamalarını şu sözlerle sürdürdü; "Bu gerçekten cevaplaması zor bir soru ama gerçeği söylemek gerekirse, turizm sektörünün 2019 rakamlarını yakalamasını, 2021 için hayal olarak görüyorum. Bu benim sahsi düşüncem. Nereden bakılırsa bakılsın, bu virüs etkisi en az 3 yıl kadar sürecektir. Gerçi bazı turizm çevreleri 2021’de turizmin patlayacağını söylemesine rağmen ben bunu pek ihtimal vermiyorum. Yaklaşık 20 yıldır, içinde olduğum turizm sektörü bana bu ihtimali göstermiyor.”

"TURİST REHBERLERİ BU SÜREÇTE UNUTULDU"

Turist rehberlerinin bu süreçte yalnız bırakıldığını sözlerine ekleyen Serkan Özevin, "Turizm rehberleri devlet ve kurumları, bankalar ve meslek örgütleri tarafından yalnız bırakılmış hatta unutulmuş bir meslek gurubu oldular. Şunu açıkça belirtmek gerekiyor, insanlar bu süreçte çok sıkıldı, kendilerini bir yerlere atmak, denize gitmek, gezmek, dolaşmak istiyorlar. Umarız 2021 yılında gerçekten turizm bir patlama yasar tüm ülke ve dünya büyük bir sevinçle karsılar bunu. Umarız 2021 dünya ve turizm için güzel bir yıl olur.” diye konuştu.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve manisadenge.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.