ÇANTALARI KENDİLERİNDEN AĞIR!

ÖZEL HABER (İHA) - İhlas Haber Ajansı | 03.10.2017 - 14:45, Güncelleme: 03.10.2017 - 14:45
 

ÇANTALARI KENDİLERİNDEN AĞIR!

Uzmanlar, sırt çantalarındaki ağırlığın bilinçsiz kullanımla birlikte kas-iskelet sistemi problemlerine neden olduğunu belirterek, öğrencilere ve velilerine ‘ağır sırt çantası’ uyarısı yapıyor. Veliler de bu konu hakkında Milli Eğitim’e sitem ediyor.
HABER CANER KILIÇ Eğitim öğretim döneminin başlamasıyla Türkiye genelinde 17 milyonu aşkın öğrenci her gün sırt çantalarıyla birlikte okulun yolunu tutuyor. Öğrencilerin, okullarında kitap ve eşyalarını koyabilecekleri dolapları bulunmadığı için de sırt çantalarındaki ağırlık bilinçsiz kullanımla birlikte kas-iskelet sistemi problemlerine neden oluyor. Uzmanlar, sırt çantalarının yanlış seçimi ve bilinçsiz kullanımı nedeniyle öğrencilerin yüzde 30’unda kas-iskelet sistemi problemlerinin görüldüğünü ve duruş bozukluklarıyla omurga eğriliklerine neden olabildiğini söylüyor. Uzmanlar, çanta ağırlığının çocuğun kilosunun maksimum yüzde 15’i kadar olması gerektiğini, ağırlığın 12 yaşından küçükler için 4 kilogram, 12–15 yaş arası için 5 kilogram, daha üst yaşlarda da 8 kilogramı geçmemesi gerektiğini vurguluyor. VELİLER SİTEM EDİYOR Ancak, uzmanlar her ne kadar da öğrencilere ve velilerine ‘ağır sırt çantası’ uyarısı yaparak, olabilecek ağrıları ve rahatsızlıkları anlatsa da, bazı veliler de bu konu hakkında Milli Eğitim’e sitem ediyor. Manisa’da bazı öğrenci velileri, günlük ders müfredatı dolayısıyla çocuklarının okula fazla kitap, araç gereç götürmek zorunda kaldıklarını belirterek, bu durumun öğrencileri ağır sırt çantası taşımak zorunda bıraktığını belirtiyor. KENDİLERİNDEN AĞIR ÇANTA! Konuya ilişkin çözüm bulunması gerektiğini belirterek yetkililere seslenen öğrenci velileri şu sözlerle sitem ediyor; "Ufacık çocuklarımız, neredeyse her gün kendi ağırlığı kadar çantayı okula taşıyor, okuldan eve getiriyor. Biz anne babaları olarak çalıştığımız için çocuklarımıza taşıma konusunda yardımcı olamıyoruz. Ders müfredatları fazla kitap, defter, araç gereç götürmesine neden oluyor. Çocuklar boyu kadar çantayı taşıdıktan sonra sırt ağrısı çekiyor, yorgun ve bitkin düşüyor. Sağlık açısından da, gelişimleri açısından da önlem alınması gerekiyor. Umarım Milli Eğitim ve eğitimciler bu konu için gerekli adımları atarlar."    
Uzmanlar, sırt çantalarındaki ağırlığın bilinçsiz kullanımla birlikte kas-iskelet sistemi problemlerine neden olduğunu belirterek, öğrencilere ve velilerine ‘ağır sırt çantası’ uyarısı yapıyor. Veliler de bu konu hakkında Milli Eğitim’e sitem ediyor.
HABER
CANER KILIÇ


Eğitim öğretim döneminin başlamasıyla Türkiye genelinde 17 milyonu aşkın öğrenci her gün sırt çantalarıyla birlikte okulun yolunu tutuyor. Öğrencilerin, okullarında kitap ve eşyalarını koyabilecekleri dolapları bulunmadığı için de sırt çantalarındaki ağırlık bilinçsiz kullanımla birlikte kas-iskelet sistemi problemlerine neden oluyor. Uzmanlar, sırt çantalarının yanlış seçimi ve bilinçsiz kullanımı nedeniyle öğrencilerin yüzde 30’unda kas-iskelet sistemi problemlerinin görüldüğünü ve duruş bozukluklarıyla omurga eğriliklerine neden olabildiğini söylüyor. Uzmanlar, çanta ağırlığının çocuğun kilosunun maksimum yüzde 15’i kadar olması gerektiğini, ağırlığın 12 yaşından küçükler için 4 kilogram, 12–15 yaş arası için 5 kilogram, daha üst yaşlarda da 8 kilogramı geçmemesi gerektiğini vurguluyor.

VELİLER SİTEM EDİYOR
Ancak, uzmanlar her ne kadar da öğrencilere ve velilerine ‘ağır sırt çantası’ uyarısı yaparak, olabilecek ağrıları ve rahatsızlıkları anlatsa da, bazı veliler de bu konu hakkında Milli Eğitim’e sitem ediyor. Manisa’da bazı öğrenci velileri, günlük ders müfredatı dolayısıyla çocuklarının okula fazla kitap, araç gereç götürmek zorunda kaldıklarını belirterek, bu durumun öğrencileri ağır sırt çantası taşımak zorunda bıraktığını belirtiyor.

KENDİLERİNDEN AĞIR ÇANTA!
Konuya ilişkin çözüm bulunması gerektiğini belirterek yetkililere seslenen öğrenci velileri şu sözlerle sitem ediyor; "Ufacık çocuklarımız, neredeyse her gün kendi ağırlığı kadar çantayı okula taşıyor, okuldan eve getiriyor. Biz anne babaları olarak çalıştığımız için çocuklarımıza taşıma konusunda yardımcı olamıyoruz. Ders müfredatları fazla kitap, defter, araç gereç götürmesine neden oluyor. Çocuklar boyu kadar çantayı taşıdıktan sonra sırt ağrısı çekiyor, yorgun ve bitkin düşüyor. Sağlık açısından da, gelişimleri açısından da önlem alınması gerekiyor. Umarım Milli Eğitim ve eğitimciler bu konu için gerekli adımları atarlar."
 
 
Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve manisadenge.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.