DOLAR ‘İKİNCİ EL’E İTİBAR KAZANDIRDI

ÖZEL HABER (İHA) - İhlas Haber Ajansı | 29.11.2016 - 09:45, Güncelleme: 29.11.2016 - 09:45
 

DOLAR ‘İKİNCİ EL’E İTİBAR KAZANDIRDI

Son dönemlerde Dolar’da yaşanan artış, telefon piyasasını da vurmaya devam ediyor. Daha çok ikinci elin rağbet gördüğü telefon piyasasında uzun süreden beri durgunluk hakim. Telefon satıcıları, en ucuz telefonun Dolar’a bağlı olarak 4 ay içerisinde ortalama 250 TL fiyat artışı yaşadığını kaydetti.
ÖZEL HABER CANER KILIÇ  Doların giderek rekor yükselişler yaşaması ve neredeyse 3.5'a dayanması, telefon satıcılarını da etkiledi. Günde ortalama 20 satışın yapıldığı bir telefoncuda, fiyatların dolara bağlı olarak yükselmesi nedeni satış oranı yüzde 90 oranında düştü. Kimi esnafın dükkan kapattığı belirtildi. Vatandaşlar yeni telefon almakta zorlanırken, alım satım yapamayan telefon dükkanları ikinci el telefonlara yöneldi. Günü telefon aksesuarları satarak geçirmeye çalışanlar ise umduğunu bulamıyor. Çünkü Dolar telefonlarda olduğu kadar aksesuarlarını da vurdu.   ‘CEBİNDE PARASI OLAN İNSAN ÇOK AZ’ Dolardaki artışın satışlarına olumsuz yansıdığını belirten esnaflardan Özgür Teker, sıfır telefon satışlarının neredeyse durma noktasına geldiğini belirtti. Teker; “Doların yükselişinden dolayı piyasaya etkisi 2016 yılının başından itibaren devam ediyor. Tabi bu durum bizim işlerimizi de fazlasıyla etkiledi. Belki de bizim gibi birçok sektörü de etkilemiştir diye düşünüyorum. Alışverişler ne yazık ki dolar üzerinden yapılıyor. Bu yüzden fiyatlar da giderek yükseliyor. En düşük 500 TL’ye sattığımız telefon şimdi 750 TL’ye çıktı. Özellikle de asgari ücretli bir vatandaş, normal bir telefonu dahi alamıyor. Genelde yüksek model telefonlar satıyoruz. Onu da alanlar, cebinde parası olan insanlardır. Cebinde parası olan insan sayısı az. Parası olmayan insanlar daha çok olduğu için, biz de olmayana hitap etmeye çalışıyoruz ama ne yazık ki şu piyasada, doların böyle yükselişiyle daha fazla sıkıntı yaşanacak gibi görünüyor.” ifadelerine yer verdi.   DOLAR SADECE TELEFONLARI VURMADI “2016 yılının başından bu yana sıfır bir cep telefonun fiyatında ortalama 200 TL gibi bir fiyat fark etti.”diyerek açıklamalarını sürdüren Özgür Teker; “4-5 ay önce en ucuz telefon 500 TL dolaylarında iken şimdi 700’ün üstüne çıktı. Fiyatlar cep yakıyor. Çocuğuna telefon almak için gelen birçok anne baba, hiçbir şey alamadan çıkıp gider oldu. Bu yüzden artık bu anne babalar ikinci el ürünlere yönelmeye başladı. Dolar’ın yükselmesi sadece telefonlara değil tüm aksesuarlarına da vurdu. Şarj cihazları olsun, kulaklıklar olsun, kırılmaz camlar olsun, hepsi Dolar’dan etkilendi. Daha önceden 10 TL’ye sattığımız şarj cihazları şimdi 20 TL. 15 TL’ye sattığımız kulaklıklar 25 TL’ye ulaştı. Çünkü hemen hemen her ürünü dışarıdan Dolar endeksli alıyoruz. Gidişatımız hiç de iç açıcı değil.”   ESNAFLAR DÜKKAN KAPATIYOR Son bir yıldır çevresindeki bir çok esnafın dükkan kapattığına da dikkat çeken esnaf Özgür Teker son olarak şu ifadelere yer verdi; “Gerek Manisa’da gerekse başka illerde; örneğin İstanbul’da son iki ayda çok nokta yerlerde Bin 500, 2Bin kişi dükkan kapatmış. Bence bu, şuanda iyi halimiz. Daha da kötüye gideceğini düşünüyorum.”  
Son dönemlerde Dolar’da yaşanan artış, telefon piyasasını da vurmaya devam ediyor. Daha çok ikinci elin rağbet gördüğü telefon piyasasında uzun süreden beri durgunluk hakim. Telefon satıcıları, en ucuz telefonun Dolar’a bağlı olarak 4 ay içerisinde ortalama 250 TL fiyat artışı yaşadığını kaydetti.
ÖZEL HABER
CANER KILIÇ
 
Doların giderek rekor yükselişler yaşaması ve neredeyse 3.5'a dayanması, telefon satıcılarını da etkiledi. Günde ortalama 20 satışın yapıldığı bir telefoncuda, fiyatların dolara bağlı olarak yükselmesi nedeni satış oranı yüzde 90 oranında düştü. Kimi esnafın dükkan kapattığı belirtildi. Vatandaşlar yeni telefon almakta zorlanırken, alım satım yapamayan telefon dükkanları ikinci el telefonlara yöneldi. Günü telefon aksesuarları satarak geçirmeye çalışanlar ise umduğunu bulamıyor. Çünkü Dolar telefonlarda olduğu kadar aksesuarlarını da vurdu.
 
‘CEBİNDE PARASI OLAN İNSAN ÇOK AZ’
Dolardaki artışın satışlarına olumsuz yansıdığını belirten esnaflardan Özgür Teker, sıfır telefon satışlarının neredeyse durma noktasına geldiğini belirtti. Teker; “Doların yükselişinden dolayı piyasaya etkisi 2016 yılının başından itibaren devam ediyor. Tabi bu durum bizim işlerimizi de fazlasıyla etkiledi. Belki de bizim gibi birçok sektörü de etkilemiştir diye düşünüyorum. Alışverişler ne yazık ki dolar üzerinden yapılıyor. Bu yüzden fiyatlar da giderek yükseliyor. En düşük 500 TL’ye sattığımız telefon şimdi 750 TL’ye çıktı. Özellikle de asgari ücretli bir vatandaş, normal bir telefonu dahi alamıyor. Genelde yüksek model telefonlar satıyoruz. Onu da alanlar, cebinde parası olan insanlardır. Cebinde parası olan insan sayısı az. Parası olmayan insanlar daha çok olduğu için, biz de olmayana hitap etmeye çalışıyoruz ama ne yazık ki şu piyasada, doların böyle yükselişiyle daha fazla sıkıntı yaşanacak gibi görünüyor.” ifadelerine yer verdi.
 
DOLAR SADECE TELEFONLARI VURMADI
“2016 yılının başından bu yana sıfır bir cep telefonun fiyatında ortalama 200 TL gibi bir fiyat fark etti.”diyerek açıklamalarını sürdüren Özgür Teker; “4-5 ay önce en ucuz telefon 500 TL dolaylarında iken şimdi 700’ün üstüne çıktı. Fiyatlar cep yakıyor. Çocuğuna telefon almak için gelen birçok anne baba, hiçbir şey alamadan çıkıp gider oldu. Bu yüzden artık bu anne babalar ikinci el ürünlere yönelmeye başladı. Dolar’ın yükselmesi sadece telefonlara değil tüm aksesuarlarına da vurdu. Şarj cihazları olsun, kulaklıklar olsun, kırılmaz camlar olsun, hepsi Dolar’dan etkilendi. Daha önceden 10 TL’ye sattığımız şarj cihazları şimdi 20 TL. 15 TL’ye sattığımız kulaklıklar 25 TL’ye ulaştı. Çünkü hemen hemen her ürünü dışarıdan Dolar endeksli alıyoruz. Gidişatımız hiç de iç açıcı değil.”
 
ESNAFLAR DÜKKAN KAPATIYOR

Son bir yıldır çevresindeki bir çok esnafın dükkan kapattığına da dikkat çeken esnaf Özgür Teker son olarak şu ifadelere yer verdi; “Gerek Manisa’da gerekse başka illerde; örneğin İstanbul’da son iki ayda çok nokta yerlerde Bin 500, 2Bin kişi dükkan kapatmış. Bence bu, şuanda iyi halimiz. Daha da kötüye gideceğini düşünüyorum.”
 
Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve manisadenge.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.