MİLYONLUK YATIRIM YERİNDE ÇÜRÜYOR

ÖZEL HABER (İHA) - İhlas Haber Ajansı | 25.09.2017 - 08:47, Güncelleme: 25.09.2017 - 08:47
 

MİLYONLUK YATIRIM YERİNDE ÇÜRÜYOR

Türkiye’nin ilk solucan üretim havuzu 2012’de Gülbahçe muhtarı olan Vicdan Günsav’ın girişimleri neticesinde Birleşmiş milletler Kalkınma fonu desteği ile; ‘Ege Hayata Artı Vakfı’ tarafından 130 metre uzunluğunda, 6 metre derinliğinde, 4 bin ton su tutulma kapasiteli yağmur suyu hasat havuzu ve Solucan Gübre üretim havuzu yapıldı. Aradan 5 yıl geçti, milyonluk yatırım kaderine terk edildi. Tesisin 2012’de yapılan yatırımdan eser bile kalmadı.
HABER TURAN IŞIK MUHTAR GİTTİ YATIRIM ÇÖKTÜ Duruma tepki gösteren  mahalle halkı  Türkiye’nin İlk solucan üretim tesisinin çürümeye terk edilmesinin bir kayıp olduğundan şikayet ederek, tesisin neden üretime alınmadığını sordu. İlk planlamalara göre tesiste solucan gübresi üretilip, tarım alanlarında kullanılacak ve mahallenin kalkınması amacıyla ticareti yapılacaktı. Ancak dönemin mahalle muhtarı  Vicdan Günsav’ın muhtarlığı bırakmasının ardından, Solucan gübresi tesisi ile; ne ilgilenen oldu, nede aktif edilmesi için girişimde bulunan. 5 yıl önce yapılan solucan gübresi havuzunda su tutulmadığı için kaplamalar güneşten çürüdü, havuzda çökmeler oldu. Tesisten geriye sadece etrafını çevreleyen tel örgüler kaldı.   GÜLBAHÇE HALKI TESİSİN HİZMETE ALINMASINI TALEP ETTİ Gülbahçe halkı 5 yıldır neden tesisle ilgilenilmediğini ve hizmete alınmadığını sorarak, milyonluk tesisin çürümeye terk edilmesine anlam veremediklerine dikkat çekti.  Gülbahçe halkı hem tesisin yeniden yapılması ve üretime geçilmesini, hem de mahalleye belediye hizmetlerinin yeniden getirilmesini talep etti. SOLUCAN GÜBRESİ ÜRETİCİLİĞİ EN REVAÇTA TİCARET ŞEKLİ Devletin de  verdiği teşvikler arasında bulunan solucan gübresi üreticiliği, son yıllarda girişimcilerin ilk tercih ettiği ticaret şekli oldu. Peki girişimcilerin ticarete atılmak için TKDK ve bankaların kapısını aşındırdığı solucan gübresi işletmeciliği neden karlı? Solucan gübresinin bitkiye ve verimine katkısı ne? Denge okuyucuları için araştırdı. Solucan gübresi yaklaşık 40 yıldır başta ABD olmak üzere, birçok Avrupa ülkesi tarımsal işletmeleri tarafından üretiliyor ve kullanılıyor. Solucan gübresi; Kırmızı Californiya solucanı adıyla bilinen Lumbricus rubellis ve Eisenia foetida toprak solucanı türlerinin organik olarak yetiştirilmiş büyükbaş hayvanların dışkıları ve organik bitkisel materyallerin fiziksel ve kimyasal yapılarını değiştirmeleri temeline dayanarak , ürettikleri bir toprak düzenleyici ve bitki besleme materyali. Bu değişimde 1 m3 hacimlik hammadde içerisinde yaklaşık 250.000 adet solucan; üç ay süresince işlem yapıyor. Solucan gübresi; içerdiği yüksek düzeyde toprak ve bitki için yararlı simbiyotik(rhizobium) ve asimbiyotik (serbest ve azot fiske eden bakteriler ve mikoriza mantarları) bakteriler ile toprağın mikroflora ve mikrofaunasmasında canlılık kazandırıyor. Solucanlar sindirim sistemleri içinde sentezledikleri antibiyotik nitelikli yapılar, aminoasit ve vitaminleri dışkılarına karıştırarak ortaya çıkan gübrenin biyolojik aktivitesini arttırıyor. Böylece bu gübreyle beslenen bitkilerin sağlıklı ve hızlı gelişmelerini sağlıyor.  Sözü edilen bu biyolojik stimulatörler diğer hayvansal gübrelere oranla 100 kat daha fazla.    
Türkiye’nin ilk solucan üretim havuzu 2012’de Gülbahçe muhtarı olan Vicdan Günsav’ın girişimleri neticesinde Birleşmiş milletler Kalkınma fonu desteği ile; ‘Ege Hayata Artı Vakfı’ tarafından 130 metre uzunluğunda, 6 metre derinliğinde, 4 bin ton su tutulma kapasiteli yağmur suyu hasat havuzu ve Solucan Gübre üretim havuzu yapıldı. Aradan 5 yıl geçti, milyonluk yatırım kaderine terk edildi. Tesisin 2012’de yapılan yatırımdan eser bile kalmadı.
HABER
TURAN IŞIK

MUHTAR GİTTİ YATIRIM ÇÖKTÜ

Duruma tepki gösteren  mahalle halkı  Türkiye’nin İlk solucan üretim tesisinin çürümeye terk edilmesinin bir kayıp olduğundan şikayet ederek, tesisin neden üretime alınmadığını sordu. İlk planlamalara göre tesiste solucan gübresi üretilip, tarım alanlarında kullanılacak ve mahallenin kalkınması amacıyla ticareti yapılacaktı. Ancak dönemin mahalle muhtarı  Vicdan Günsav’ın muhtarlığı bırakmasının ardından, Solucan gübresi tesisi ile; ne ilgilenen oldu, nede aktif edilmesi için girişimde bulunan. 5 yıl önce yapılan solucan gübresi havuzunda su tutulmadığı için kaplamalar güneşten çürüdü, havuzda çökmeler oldu. Tesisten geriye sadece etrafını çevreleyen tel örgüler kaldı.  

GÜLBAHÇE HALKI TESİSİN HİZMETE ALINMASINI TALEP ETTİ
Gülbahçe halkı 5 yıldır neden tesisle ilgilenilmediğini ve hizmete alınmadığını sorarak, milyonluk tesisin çürümeye terk edilmesine anlam veremediklerine dikkat çekti.  Gülbahçe halkı hem tesisin yeniden yapılması ve üretime geçilmesini, hem de mahalleye belediye hizmetlerinin yeniden getirilmesini talep etti.

SOLUCAN GÜBRESİ ÜRETİCİLİĞİ EN REVAÇTA TİCARET ŞEKLİ
Devletin de  verdiği teşvikler arasında bulunan solucan gübresi üreticiliği, son yıllarda girişimcilerin ilk tercih ettiği ticaret şekli oldu. Peki girişimcilerin ticarete atılmak için TKDK ve bankaların kapısını aşındırdığı solucan gübresi işletmeciliği neden karlı? Solucan gübresinin bitkiye ve verimine katkısı ne? Denge okuyucuları için araştırdı. Solucan gübresi yaklaşık 40 yıldır başta ABD olmak üzere, birçok Avrupa ülkesi tarımsal işletmeleri tarafından üretiliyor ve kullanılıyor. Solucan gübresi; Kırmızı Californiya solucanı adıyla bilinen Lumbricus rubellis ve Eisenia foetida toprak solucanı türlerinin organik olarak yetiştirilmiş büyükbaş hayvanların dışkıları ve organik bitkisel materyallerin fiziksel ve kimyasal yapılarını değiştirmeleri temeline dayanarak , ürettikleri bir toprak düzenleyici ve bitki besleme materyali. Bu değişimde 1 m3 hacimlik hammadde içerisinde yaklaşık 250.000 adet solucan; üç ay süresince işlem yapıyor. Solucan gübresi; içerdiği yüksek düzeyde toprak ve bitki için yararlı simbiyotik(rhizobium) ve asimbiyotik (serbest ve azot fiske eden bakteriler ve mikoriza mantarları) bakteriler ile toprağın mikroflora ve mikrofaunasmasında canlılık kazandırıyor. Solucanlar sindirim sistemleri içinde sentezledikleri antibiyotik nitelikli yapılar, aminoasit ve vitaminleri dışkılarına karıştırarak ortaya çıkan gübrenin biyolojik aktivitesini arttırıyor. Böylece bu gübreyle beslenen bitkilerin sağlıklı ve hızlı gelişmelerini sağlıyor.  Sözü edilen bu biyolojik stimulatörler diğer hayvansal gübrelere oranla 100 kat daha fazla.
 
 
Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve manisadenge.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.