SAZIN SESİ TELİNDEN DEĞİL USTA ELLERİNDEN GELİYOR

ÖZEL HABER (İHA) - İhlas Haber Ajansı | 17.05.2017 - 12:44, Güncelleme: 17.05.2017 - 12:44
 

SAZIN SESİ TELİNDEN DEĞİL USTA ELLERİNDEN GELİYOR

Kendi atölyesinde el yapımı bağlama üretimi yapan Veli Farımaz, 15 yaşında başlayan bağlama merakını mesleğe dönüştürdü. Manisa’da, tek bağlama ustası olan Farımaz, tarihi yüzyıllar öncesine dayanan mesleğinin fabrikasyon üretime direndiğini söyledi.
HABER CANER KILIÇ Şehzadeler ilçesindeki 'Eşik Sazevi' isimli atölyesinde, 6 yıldır el emeği üretim yapan bağlama ustası 37 yaşındaki Veli Farımaz, tarihi yüzyıllar öncesine dayanan mesleğinin fabrikasyon üretime direndiğini söyledi. 15 yaşında başlayan bağlama merakını uzun yıllar sonra mesleğe dönüştüren Farımaz, yaptığı işin kalitesinin kendisi için en önemli nokta olduğunu kaydetti.   TOPLUMUN KÜLTÜR ELÇİLERİ Anadolu'nun en önemli kültürünün başında gelen bağlamanın, nesiller boyu devam etmesi için, atölyesinde el emeği ile bağlama ürettiğini belirten bağlama ustası Farımaz, şunları söyledi: "Manisa’daki bu atölyemde, 6 yıldır bağlamanın tüm ailesinin üretimini yapıyorum. Divan sazından curasına, kopuzuna kadar bütün bağlama çeşitlerini üretiyorum. Gençliğimde ben bu işi evimde hobi olarak yaptım. Ardından bu hobi ağır bastı ve iş yeri açtım. İlgi ve merak çok fazla. Bağlamanın tüm çeşitlerini A’dan Z’ye kadar kendim üretiyorum. Bizim yaptığımız bağlamalar tamamen el emeğidir. Bağlama yapımı; el becerisi ve ince işçilik gerektirir. Bağlama yapmak sabır işidir."   'YENİ ÇIRAKLAR YETİŞMİYOR' Bağlamaya şeklini vermenin ciddi bir ustalık istediğini ve zamanla gelişen bir yetenek olduğunu belirten Farımaz, kaliteli bir bağlama için ağaçların yaklaşık 5 yıl bekletilmiş olmasına dikkat ettiklerini söyledi. Bağlama imalatında Manisa’nın tek ustası olduğunu belirten Veli Farımaz, mesleğin unutulmaya yüz tuttuğuna dikkat çekerek, "Bizim kullandığımız malzemeler, dışarıdan aldığınız bağlamalarda kullanılan aletlerden farklıdır. Dışarıdan aldığınız sazın ahşabı bir senelik ağaçtır. Bizdekiler en az 5 sene bekletilmiş, seçilmiş ağaçlardır. İşçiliği ise 2.5-3 ay sürüyor. Bu yüzden fiyatları dışarıdan aldığınıza oranla yüksek olabiliyor. Fiyatlar 1.500 TL’den başlıyor, 3.000 TL’ye kadar. Artık bu iş benim mesleğim ve hayatımın merkezi olan bir şey. Zaten bu mesleğe bir kere başladığınızda bırakamıyorsunuz. Günümüzde çırak yetişmiyor. Ben yalnız çalışıyorum. Herkes doktor olmak istiyor! Sizin sadece bir ahşap parçası olarak gördüğünüz şey bizim için çok anlamlara dönüşebiliyor. Sizin derdinizi, duygularınızı seslerle anlatan birer enstrümanlara dönüşüyor."diye konuştu.  
Kendi atölyesinde el yapımı bağlama üretimi yapan Veli Farımaz, 15 yaşında başlayan bağlama merakını mesleğe dönüştürdü. Manisa’da, tek bağlama ustası olan Farımaz, tarihi yüzyıllar öncesine dayanan mesleğinin fabrikasyon üretime direndiğini söyledi.
HABER
CANER KILIÇ

Şehzadeler ilçesindeki 'Eşik Sazevi' isimli atölyesinde, 6 yıldır el emeği üretim yapan bağlama ustası 37 yaşındaki Veli Farımaz, tarihi yüzyıllar öncesine dayanan mesleğinin fabrikasyon üretime direndiğini söyledi. 15 yaşında başlayan bağlama merakını uzun yıllar sonra mesleğe dönüştüren Farımaz, yaptığı işin kalitesinin kendisi için en önemli nokta olduğunu kaydetti.
 
TOPLUMUN KÜLTÜR ELÇİLERİ
Anadolu'nun en önemli kültürünün başında gelen bağlamanın, nesiller boyu devam etmesi için, atölyesinde el emeği ile bağlama ürettiğini belirten bağlama ustası Farımaz, şunları söyledi: "Manisa’daki bu atölyemde, 6 yıldır bağlamanın tüm ailesinin üretimini yapıyorum. Divan sazından curasına, kopuzuna kadar bütün bağlama çeşitlerini üretiyorum. Gençliğimde ben bu işi evimde hobi olarak yaptım. Ardından bu hobi ağır bastı ve iş yeri açtım. İlgi ve merak çok fazla. Bağlamanın tüm çeşitlerini A’dan Z’ye kadar kendim üretiyorum. Bizim yaptığımız bağlamalar tamamen el emeğidir. Bağlama yapımı; el becerisi ve ince işçilik gerektirir. Bağlama yapmak sabır işidir."
 
'YENİ ÇIRAKLAR YETİŞMİYOR'
Bağlamaya şeklini vermenin ciddi bir ustalık istediğini ve zamanla gelişen bir yetenek olduğunu belirten Farımaz, kaliteli bir bağlama için ağaçların yaklaşık 5 yıl bekletilmiş olmasına dikkat ettiklerini söyledi. Bağlama imalatında Manisa’nın tek ustası olduğunu belirten Veli Farımaz, mesleğin unutulmaya yüz tuttuğuna dikkat çekerek, "Bizim kullandığımız malzemeler, dışarıdan aldığınız bağlamalarda kullanılan aletlerden farklıdır. Dışarıdan aldığınız sazın ahşabı bir senelik ağaçtır. Bizdekiler en az 5 sene bekletilmiş, seçilmiş ağaçlardır. İşçiliği ise 2.5-3 ay sürüyor. Bu yüzden fiyatları dışarıdan aldığınıza oranla yüksek olabiliyor. Fiyatlar 1.500 TL’den başlıyor, 3.000 TL’ye kadar. Artık bu iş benim mesleğim ve hayatımın merkezi olan bir şey. Zaten bu mesleğe bir kere başladığınızda bırakamıyorsunuz. Günümüzde çırak yetişmiyor. Ben yalnız çalışıyorum. Herkes doktor olmak istiyor! Sizin sadece bir ahşap parçası olarak gördüğünüz şey bizim için çok anlamlara dönüşebiliyor. Sizin derdinizi, duygularınızı seslerle anlatan birer enstrümanlara dönüşüyor."diye konuştu.
 
Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve manisadenge.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.