BİTKİSEL ÜRÜN DEYİP GEÇMEYİN

SAĞLIK (İHA) - İhlas Haber Ajansı | 14.05.2012 - 18:04, Güncelleme: 14.05.2012 - 18:04
 

BİTKİSEL ÜRÜN DEYİP GEÇMEYİN

Ege Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Farmakognozi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Bijen Kıvçak, ''Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'ndan besleyici madde izni ile üretilen gıda desteği ürünler, Sağlık Bakanlığı'nın denetiminden de geçtikten sonra piyasaya sürülmeli'' dedi. Kıvçak, geleneksel tıbbi bitkiler yönetmeliği çerçevesinde bitkisel ürünlerin eczanelerde ruhsatlı olarak satıldığını hatırlattı.
 29. Bölge Manisa Eczacı Odası, 14 Mayıs Eczacılık Bayramı nedeniyle basın mensuplarıyla yemekte bir araya geldi. Sultan Kafe’de düzenlenen basın toplantısına Ege Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Farmakognozi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Bijen Kıvçak da katıldı. Kıvçak, bitkisel ürünlerle ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Geleneksel tıbbi bitkiler yönetmeliği çerçevesinde bitkisel ürünlerin eczanelerde ruhsatlı olarak satılmaya başladığını hatırlatan Kıvçak, besin takviyesi olarak adlandırılan ürünlerin Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın onayı ile piyasaya sürülmesinin bazı sakıncaları da beraberinde getirdiğini söyledi. Yeni anayasa çalışmaları kapsamında bu konunun düzenlenmesini talep ettiklerini dile getiren Kıvçak, ''Bizim en büyük zarar gördüğümüz ürün, maalesef Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'ndan geçerek, izinli sayılan gıda destekleridir. Bu ürünler kanunda belirtilen gıda tüzüğüne göre çıktığı için, fonksiyonel besleyici madde olarak izni alınıyor. Oradaki komisyon da gıda desteklerine böyle izin veriyor. Dolayısıyla ürünün içindeki etken maddelerle ilgili bir tahlil ve analiz yapılmadığı için maalesef içerikleri tam incelenmiyor. Böyle olunca da o ürünlerden satın alan insanlarımız zarar görüyor, ölüm hadiseleri bile yaşanabiliyor. Tarım Bakanlığı onaylı ürünler nedeniyle, eczacılarımız da itibar kaybediyor. Gıda desteği adıyla izni alınan ve ruhsatlandırılan bu ilaçların artık Sağlık Bakanlığı'nın denetiminden geçirildikten sonra ürün haline getirilmesi yasal bir zorunluluk haline getirilmelidir'' diye konuştu. “Sağlık Bakanlığı onayı ile piyasaya sürülmeli” Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'ndan doğal, besleyici, gıda desteği olarak ruhsatlandırılarak izni alınan bazı ürünlerin, içine konulan etken maddeler sayesinde ilaç haline getirildiğini ileri süren Kıvçak, bunun da ciddi sağlık sorunlarını beraberinde getirdiğini savundu. Bunun önlenebilmesi, eczacıların da ürünleri gönül rahatlığı ile satabilmeleri için bu alanda yasal düzenleme ihtiyacı doğduğunu kaydeden Kıvçak sözlerine şöyle devam etti; “İlaç statüsü kazanan tüm ürünler, Sağlık Bakanlığı onaylı olarak ruhsatlandırılmalı ve bu şekilde piyasaya sürülmelidir. Bir gıda desteği doğal bitki, ilaç şekline döndüyse ürün mutlaka sağlık bakanlığının ilgili komisyonlarında gerekli tetkik ve incelemelerle analiz edilmelidir. Şu an Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı onayı ile çıkan çok sayıda ürün var. Bu ürünler de ilgili yönetmelik düzenlemesi ile Eczanelerde satılmaktadır. Ürünün içine farz edelim ki ısırgan otu koyuyorlar. Onu toz haline getirerek, bir kapsülün içinde sunuyorlar. Isırgan otunu yeseniz de kapsülü tüketseniz de aynı. Bizim için bu önemli değil. Ama standardize edilmiş ekstrelerinin, farmatik şekillerinin Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın izni ile ruhsatlandırılarak Eczanelerde satılmasına itirazımız var.''  
Ege Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Farmakognozi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Bijen Kıvçak, ''Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'ndan besleyici madde izni ile üretilen gıda desteği ürünler, Sağlık Bakanlığı'nın denetiminden de geçtikten sonra piyasaya sürülmeli'' dedi. Kıvçak, geleneksel tıbbi bitkiler yönetmeliği çerçevesinde bitkisel ürünlerin eczanelerde ruhsatlı olarak satıldığını hatırlattı.
 29. Bölge Manisa Eczacı Odası, 14 Mayıs Eczacılık Bayramı nedeniyle basın mensuplarıyla yemekte bir araya geldi. Sultan Kafe’de düzenlenen basın toplantısına Ege Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Farmakognozi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Bijen Kıvçak da katıldı. Kıvçak, bitkisel ürünlerle ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Geleneksel tıbbi bitkiler yönetmeliği çerçevesinde bitkisel ürünlerin eczanelerde ruhsatlı olarak satılmaya başladığını hatırlatan Kıvçak, besin takviyesi olarak adlandırılan ürünlerin Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın onayı ile piyasaya sürülmesinin bazı sakıncaları da beraberinde getirdiğini söyledi. Yeni anayasa çalışmaları kapsamında bu konunun düzenlenmesini talep ettiklerini dile getiren Kıvçak, ''Bizim en büyük zarar gördüğümüz ürün, maalesef Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'ndan geçerek, izinli sayılan gıda destekleridir. Bu ürünler kanunda belirtilen gıda tüzüğüne göre çıktığı için, fonksiyonel besleyici madde olarak izni alınıyor. Oradaki komisyon da gıda desteklerine böyle izin veriyor. Dolayısıyla ürünün içindeki etken maddelerle ilgili bir tahlil ve analiz yapılmadığı için maalesef içerikleri tam incelenmiyor. Böyle olunca da o ürünlerden satın alan insanlarımız zarar görüyor, ölüm hadiseleri bile yaşanabiliyor. Tarım Bakanlığı onaylı ürünler nedeniyle, eczacılarımız da itibar kaybediyor. Gıda desteği adıyla izni alınan ve ruhsatlandırılan bu ilaçların artık Sağlık Bakanlığı'nın denetiminden geçirildikten sonra ürün haline getirilmesi yasal bir zorunluluk haline getirilmelidir'' diye konuştu.

“Sağlık Bakanlığı onayı ile piyasaya sürülmeli”

Nakitbahis class="MsoNormal">Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'ndan doğal, besleyici, gıda desteği olarak ruhsatlandırılarak izni alınan bazı ürünlerin, içine konulan etken maddeler sayesinde ilaç haline getirildiğini ileri süren Kıvçak, bunun da ciddi sağlık sorunlarını beraberinde getirdiğini savundu. Bunun önlenebilmesi, eczacıların da ürünleri gönül rahatlığı ile satabilmeleri için bu alanda yasal düzenleme ihtiyacı doğduğunu kaydeden Kıvçak sözlerine şöyle devam etti; “İlaç statüsü kazanan tüm ürünler, Sağlık Bakanlığı onaylı olarak ruhsatlandırılmalı ve bu şekilde piyasaya sürülmelidir. Bir gıda desteği doğal bitki, ilaç şekline döndüyse ürün mutlaka sağlık bakanlığının ilgili komisyonlarında gerekli tetkik ve incelemelerle analiz edilmelidir. Şu an Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı onayı ile çıkan çok sayıda ürün var. Bu ürünler de ilgili yönetmelik düzenlemesi ile Eczanelerde satılmaktadır. Ürünün içine farz edelim ki ısırgan otu koyuyorlar. Onu toz haline getirerek, bir kapsülün içinde sunuyorlar. Isırgan otunu yeseniz de kapsülü tüketseniz de aynı. Bizim için bu önemli değil. Ama standardize edilmiş ekstrelerinin, farmatik şekillerinin Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın izni ile ruhsatlandırılarak Eczanelerde satılmasına itirazımız var.''

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve manisadenge.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.