Bu hasatalıkdan her yıl 100 bin kişi ölüyor

SAĞLIK (İHA) - İhlas Haber Ajansı | 19.10.2016 - 14:17, Güncelleme: 19.10.2016 - 14:17
 

Bu hasatalıkdan her yıl 100 bin kişi ölüyor

Türkiye'deki ölümlerin önemli bir sebebinin kronik hastalıklar ve kanserden kaynaklandığını belirten Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Prof. Gümüş, "Kanserden yılda 100 binin üzerinde kişi vefat ediyor" dedi.
Kronik hastalıklarla birlikte kansere sebep olan en önemli unsurun beslenme bozukluğu olduğuna işaret eden Sağlık Bakanlığı MüsteşarıProf. Dr. Eyüp Gümüş, bunu hareketsiz yaşam ve kanserojen maddelerin tüketilmesinin takip ettiğini anlattı. Kanserojen madde tüketiminin başında da sigara gibi tütün ürünlerinin kullanımının geldiğini vurgulayan Gümüş, Sağlık Bakanlığı olarak sağlıksız beslenme, hareketsiz yaşam ve sigaraya karşı yürüttükleri mücadelenin durmaksızın süreceğini aktardı. Prof. Dr. Gümüş, bu kapsamda gelecek yıl için de plan ve çalışmaların yapıldığını dile getirerek, şöyle devam etti: "Toplumu bilgilendirmek, beslenme, diyet poliklinikleri oluşturmak gibi çalışma ve projelerimiz sürüyor, bunu genişletmeye de devam edeceğiz. Vatandaşlarımızı hareketli yaşama teşvik etmek, bu anlamda toplumda farkındalık oluşturmak için 1 milyon bisiklet dağıtımı yaptık. Bunun bir süreci önümüzdeki yılda da devam edecek. İlk okuldan başlayan bilinçlendirme kampanyaları yapıyoruz. Milli Eğitim Bakanlığımız ile obeziteyle mücadelede, çocuklarımıza yönelik bir çalışma başlatıyoruz. Bu çalışmada, çocuklarımızın vücut kitle indekslerine bakılacak, sonuçlara göre çocuklarımızı programa alacağız. Aile hekimlerimize kendi gruplarını, takip ettikleri aileleri değerlendirmeleri için talimatlar veriyoruz. Sonuçta obeziteyle bir savaşa gireceğiz." "ERKEN TEŞHİS İÇİN GENETİK LABORATUVAR KURACAĞIZ" Kronik sorunların ve kanserin görülme oranının azaltılması için önemli bir diğer hususun da erken teşhis olduğuna dikkati çeken Gümüş, "Bununla ilgili kanserin erken tespit edilebilmesine olanak sağlayacak genetik laboratuvarlar kurmaya çalışıyoruz. Çünkü kanser ortaya çıkmadan önce kanda, dokuda belirti verebiliyor." dedi. Gümüş, bu anlamda izleyecekleri üçüncü basamağın da tedavi merkezlerinin, ülkenin her bölgesine iyi şekilde dağılımını sağlamak olduğuna değinerek, Türkiye'de 29 sağlık bölgesi bulunduğunu, buralarda da kanser tedavi merkezlerinin güçlü altyapılarını oluşturmaya çalıştıklarını kaydetti. Türkiye'deki ölümlerin önemli bir sebebinin kronik hastalıklar, içerisinde de kanser olduğuna dikkati çeken Gümüş, "Kanserden yılda 100 binin üzerinde kişi vefat ediyor. Vefatların 30 bine yakını sadece kadın. Bu çalışmalar tabii değişik kanserlere göre değişiyor. Bölgelere göre analizler yapıyoruz ama sonuçta bu Türkiye'nin ve tüm dünyanın önünde duran bir sorun" diye konuştu.   
Türkiye'deki ölümlerin önemli bir sebebinin kronik hastalıklar ve kanserden kaynaklandığını belirten Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Prof. Gümüş, "Kanserden yılda 100 binin üzerinde kişi vefat ediyor" dedi.
Kronik hastalıklarla birlikte kansere sebep olan en önemli unsurun beslenme bozukluğu olduğuna işaret eden Sağlık Bakanlığı MüsteşarıProf. Dr. Eyüp Gümüş, bunu hareketsiz yaşam ve kanserojen maddelerin tüketilmesinin takip ettiğini anlattı.
Kanserojen madde tüketiminin başında da sigara gibi tütün ürünlerinin kullanımının geldiğini vurgulayan Gümüş, Sağlık Bakanlığı olarak sağlıksız beslenme, hareketsiz yaşam ve sigaraya karşı yürüttükleri mücadelenin durmaksızın süreceğini aktardı.
Prof. Dr. Gümüş, bu kapsamda gelecek yıl için de plan ve çalışmaların yapıldığını dile getirerek, şöyle devam etti:
"Toplumu bilgilendirmek, beslenme, diyet poliklinikleri oluşturmak gibi çalışma ve projelerimiz sürüyor, bunu genişletmeye de devam edeceğiz. Vatandaşlarımızı hareketli yaşama teşvik etmek, bu anlamda toplumda farkındalık oluşturmak için 1 milyon bisiklet dağıtımı yaptık. Bunun bir süreci önümüzdeki yılda da devam edecek. İlk okuldan başlayan bilinçlendirme kampanyaları yapıyoruz. Milli Eğitim Bakanlığımız ile obeziteyle mücadelede, çocuklarımıza yönelik bir çalışma başlatıyoruz. Bu çalışmada, çocuklarımızın vücut kitle indekslerine bakılacak, sonuçlara göre çocuklarımızı programa alacağız. Aile hekimlerimize kendi gruplarını, takip ettikleri aileleri değerlendirmeleri için talimatlar veriyoruz. Sonuçta obeziteyle bir savaşa gireceğiz."

"ERKEN TEŞHİS İÇİN GENETİK LABORATUVAR KURACAĞIZ"

Kronik sorunların ve kanserin görülme oranının azaltılması için önemli bir diğer hususun da erken teşhis olduğuna dikkati çeken Gümüş, "Bununla ilgili kanserin erken tespit edilebilmesine olanak sağlayacak genetik laboratuvarlar kurmaya çalışıyoruz. Çünkü kanser ortaya çıkmadan önce kanda, dokuda belirti verebiliyor." dedi.
Gümüş, bu anlamda izleyecekleri üçüncü basamağın da tedavi merkezlerinin, ülkenin her bölgesine iyi şekilde dağılımını sağlamak olduğuna değinerek, Türkiye'de 29 sağlık bölgesi bulunduğunu, buralarda da kanser tedavi merkezlerinin güçlü altyapılarını oluşturmaya çalıştıklarını kaydetti.
Türkiye'deki ölümlerin önemli bir sebebinin kronik hastalıklar, içerisinde de kanser olduğuna dikkati çeken Gümüş, "Kanserden yılda 100 binin üzerinde kişi vefat ediyor. Vefatların 30 bine yakını sadece kadın. Bu çalışmalar tabii değişik kanserlere göre değişiyor. Bölgelere göre analizler yapıyoruz ama sonuçta bu Türkiye'nin ve tüm dünyanın önünde duran bir sorun" diye konuştu. 
 
Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve manisadenge.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.