ÇOCUKLARINIZIN HAREKETLERİNİ İYİ ANALİZ EDİYOR MUSUNUZ ?

SAĞLIK (İHA) - İhlas Haber Ajansı | 29.07.2016 - 17:32, Güncelleme: 29.07.2016 - 17:32
 

ÇOCUKLARINIZIN HAREKETLERİNİ İYİ ANALİZ EDİYOR MUSUNUZ ?

Türkiye İstatistik Kurumu’nun yapmış olduğu açıklamalara göre Türkiye nüfusunun %24’ü 0-14 yaş grubundan oluşuyor. Yani 78 milyon 741 binlik nüfustan 18 milyon 886 bini çocuklardan meydana gelmekte. Ülke nüfusunda çocukların payı bu kadar büyük olunca, geleceğe sağlıklı ve zeki çocukların kazandırılması için neler yapılmalı; Çocuk Psikiyatri Uzmanı Dr. Birsen Şentürk Pilan’dan görüşlerini aldık.
Toplum arasında öğrenme güçlüğü olarak bilinen disleksi sorunu çocuklarda erken dönemde  fark edilmez ise; büyük travmalara yol açan bir hastalık türü olarak zaman içerisinde gelişiyor.     DİSLEKSİ NEYİ İFADE EDİYOR?   Bir bireyin normal zeka yapısında ya da üstünde olma durumudur. Disleksi bireylerde zeka geriliğinin yarattığı algılama problemi kadar ileri zekanın da oluşturduğu sorunları kapsıyor.  Hastalık ile ilgili olarak ise ; “Disleksi yaygınlığı çocuklarda %3 ile %30 oranında değişir. Hastalarımıza disleksiyi özel öğrenme güçlüğü olarak ifade ederiz. Disleksi hastalığı çocuklarda beklenen akademik performansın altında olmasıdır. Çocuk; okuma, yazma, uyuma, konuşma, akıl yürütme gibi konularda beklenenin altında olmasıdır” dedi.   DİSLEKSİ NASIL OLUŞUR ?   Beynimizin fonksiyonlarında oluşan bu hastalık genetik midir yoksa sonradan mı meydana gelir? Disleksi hastalığı doğuştan gelen gelişimsel veya travmaya bağlı olarak gerçekleşir. Doğuştan gelen disleksi doğum öncesi, doğum sırası ve doğum sonrasında gerçekleşen komplikasyonlara bağlı olarak gelişir. Yani; “ Doğum öncesinde yetersiz ve dengesiz beslenme, gebelik sırasında geçirilen enfeksiyonlar ve bilinçsiz ilaç kullanımı etkili olabilir. Uzun ve zor doğumun ardından doğum sırasında disleksi oluşabilir ya da doğum sonrasında bebeğin nefes almasının gecikmesi ve ateşli hastalıklar disleksi hastalığının başlangıcı olabilir. Kalıtsal etmenlere bağlı olarak da disleksi hastalığı ortaya çıkabilir ama en çok doğum öncesi, doğum sırası ve sonrası esnalarında beyinde hasar meydana geliyor” dedi Çocuk Psikiyatri Uzmanı Dr. Birsen Şentürk Pilan.   NASIL FARK EDİLİR ?   Disleksi hastalığı okul öncesi çağlarda başlar. 5-6 yaşından önce çocuk telaffuzda sıkıntı yaşıyor, kavramları geç algıyor ve dikkat dağınıklığı yaşıyorsa Çocuk Psikiyatri Uzmanı’na başvurmakta geç kalınmamalı dedi ve ekledi; “ Bu şekilde sorunları gözlemlenen çocukları aileleri bir an evvel doktora götürmezse okul döneminde yaşıtlarıyla uyum sağlayamazlar. Çocuk hayatı boyunca kendisini başarısız olarak göreceği için özgüven eksikliği yaşayacaktır.  Disleksi hastasının özel bir eğitim alması gerekir. Çocuğun hangi konuda yeteneği varsa o konuda yönlendirilmeli ve özgüvenini sağlamak gerekir.” Dedi. Disleksi hastalığının ilaçla bir tedavisi olmadığını ancak özel yönlendirmeler neticesinde rahatsızlık ile baş edileceğini belirtti. Ayrıca gazetemiz aracılığıyla okuyucularımıza son bir bilgi daha vermek isteyen Uzman Dr. Birsen Şentürk; “ Disleksi hastalığı olan çocuklarımızın gireceği sınavlara heyet raporu ile başvurduğunda devletimiz ek süre ve okutman desteği sağlayabiliyor.” bilgisini paylaştı.  
Türkiye İstatistik Kurumu’nun yapmış olduğu açıklamalara göre Türkiye nüfusunun %24’ü 0-14 yaş grubundan oluşuyor. Yani 78 milyon 741 binlik nüfustan 18 milyon 886 bini çocuklardan meydana gelmekte. Ülke nüfusunda çocukların payı bu kadar büyük olunca, geleceğe sağlıklı ve zeki çocukların kazandırılması için neler yapılmalı; Çocuk Psikiyatri Uzmanı Dr. Birsen Şentürk Pilan’dan görüşlerini aldık.
Toplum arasında öğrenme güçlüğü olarak bilinen disleksi sorunu çocuklarda erken dönemde  fark edilmez ise; büyük travmalara yol açan bir hastalık türü olarak zaman içerisinde gelişiyor.  
 
DİSLEKSİ NEYİ İFADE EDİYOR?
 
Bir bireyin normal zeka yapısında ya da üstünde olma durumudur. Disleksi bireylerde zeka geriliğinin yarattığı algılama problemi kadar ileri zekanın da oluşturduğu sorunları kapsıyor.  Hastalık ile ilgili olarak ise ; “Disleksi yaygınlığı çocuklarda %3 ile %30 oranında değişir. Hastalarımıza disleksiyi özel öğrenme güçlüğü olarak ifade ederiz. Disleksi hastalığı çocuklarda beklenen akademik performansın altında olmasıdır. Çocuk; okuma, yazma, uyuma, konuşma, akıl yürütme gibi konularda beklenenin altında olmasıdır” dedi.
 
DİSLEKSİ NASIL OLUŞUR ?
 
Beynimizin fonksiyonlarında oluşan bu hastalık genetik midir yoksa sonradan mı meydana gelir? Disleksi hastalığı doğuştan gelen gelişimsel veya travmaya bağlı olarak gerçekleşir. Doğuştan gelen disleksi doğum öncesi, doğum sırası ve doğum sonrasında gerçekleşen komplikasyonlara bağlı olarak gelişir. Yani; “ Doğum öncesinde yetersiz ve dengesiz beslenme, gebelik sırasında geçirilen enfeksiyonlar ve bilinçsiz ilaç kullanımı etkili olabilir. Uzun ve zor doğumun ardından doğum sırasında disleksi oluşabilir ya da doğum sonrasında bebeğin nefes almasının gecikmesi ve ateşli hastalıklar disleksi hastalığının başlangıcı olabilir. Kalıtsal etmenlere bağlı olarak da disleksi hastalığı ortaya çıkabilir ama en çok doğum öncesi, doğum sırası ve sonrası esnalarında beyinde hasar meydana geliyor” dedi Çocuk Psikiyatri Uzmanı Dr. Birsen Şentürk Pilan.
 
NASIL FARK EDİLİR ?
 
Disleksi hastalığı okul öncesi çağlarda başlar. 5-6 yaşından önce çocuk telaffuzda sıkıntı yaşıyor, kavramları geç algıyor ve dikkat dağınıklığı yaşıyorsa Çocuk Psikiyatri Uzmanı’na başvurmakta geç kalınmamalı dedi ve ekledi; “ Bu şekilde sorunları gözlemlenen çocukları aileleri bir an evvel doktora götürmezse okul döneminde yaşıtlarıyla uyum sağlayamazlar. Çocuk hayatı boyunca kendisini başarısız olarak göreceği için özgüven eksikliği yaşayacaktır.  Disleksi hastasının özel bir eğitim alması gerekir. Çocuğun hangi konuda yeteneği varsa o konuda yönlendirilmeli ve özgüvenini sağlamak gerekir.” Dedi. Disleksi hastalığının ilaçla bir tedavisi olmadığını ancak özel yönlendirmeler neticesinde rahatsızlık ile baş edileceğini belirtti. Ayrıca gazetemiz aracılığıyla okuyucularımıza son bir bilgi daha vermek isteyen Uzman Dr. Birsen Şentürk; “ Disleksi hastalığı olan çocuklarımızın gireceği sınavlara heyet raporu ile başvurduğunda devletimiz ek süre ve okutman desteği sağlayabiliyor.” bilgisini paylaştı.
 
Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve manisadenge.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.