DÜNYADA 2 MİLYAR İNSAN BU DERTTEN MUZDARİP

SAĞLIK (İHA) - İhlas Haber Ajansı | 05.01.2012 - 11:55, Güncelleme: 05.01.2012 - 11:55
 

DÜNYADA 2 MİLYAR İNSAN BU DERTTEN MUZDARİP

Verem Savaşı Eğitim ve Propaganda Haftası’nda tüberküloz (verem) hakkında bilgi veren İl Sağlık Müdürü Dr. Ziya Tay dünyada hala ciddi bir halk sağlığı sorunu olduğunu dile getirdi.
 İl Sağlık Müdürü Dr Ziya Tay, Verem Savaşı Eğitim ve Propaganda Haftası’nda yaptığı açıklamada tüberkülozun insanlık tarihi kadar eski bir hastalık olduğunu dile getirdi. Tüm dünyada hala en önemli halk sağlığı olduğunu kaydeden Dr. Tay, dünya nüfusunun üçte birinin tüberkiloz mikrobu ile enfekte olduğunu anlattı. Sağlık İl Müdürü Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre her yıl dünyada yaklaşık 9 milyon kişinin verem hastalığına yakalandığını, 2010 yılında 1,5 milyon insanın bu hastalıktan öldüğünü ifade etti. Açıklamasında Türkiye istatistiklerine de değinen Dr. Tay “Ülkemizde 2010 yılında Verem Savaş Dispanserlerine Milanobet (VSD) kayıtlı toplam tüberküloz vaka sayısı 16.551, yeni vaka sayısı 15.183’tür. Bu hastaların %60’ı erkek, %40’ı kadındır. Hastaların yaklaşık %65’inde akciğer tüberkülozu varken, %35’inde akciğer dışındaki organlarda (Lenf bezleri, plevra, kemik, böbrek, beyin vb.)  tutulma görülmektedir. Tedavi başarısı konusunda Türkiye DSÖ Avrupa Bölgesinde yer alan 53 ülke arasında 3. sırada yer almaktadır” dedi. Sağlık İl Müdürü hastalığın belirtilerini ise şöyle sıraladı: Halsizlik, iştahsızlık, kilo kaybı, ateş, gece terlemesi, çocuklarda kilo alamama. Akciğer tüberkilozunda; öksürük, balgam, öksürükle kan tükürme, göğüs-sırt-yan ağrısı, nefes darlığı. Verem hastalığının tedavisinde, ortalama 6 ila 8 aylık bir tedavi süresi ile %95-99 iyileşme sağlandığına vurgu yapan Dr. Tay ilaç tedavisine başlandıktan 15-20 gün sonra ise bulaştırıcılığın tamamen ortadan kalktığını söyledi. 
Verem Savaşı Eğitim ve Propaganda Haftası’nda tüberküloz (verem) hakkında bilgi veren İl Sağlık Müdürü Dr. Ziya Tay dünyada hala ciddi bir halk sağlığı sorunu olduğunu dile getirdi.
 İl Sağlık Müdürü Dr Ziya Tay, Verem Savaşı Eğitim ve Propaganda Haftası’nda yaptığı açıklamada tüberkülozun insanlık tarihi kadar eski bir hastalık olduğunu dile getirdi. Tüm dünyada hala en önemli halk sağlığı olduğunu kaydeden Dr. Tay, dünya nüfusunun üçte birinin tüberkiloz mikrobu ile enfekte olduğunu anlattı. Sağlık İl Müdürü Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre her yıl dünyada yaklaşık 9 milyon kişinin verem hastalığına yakalandığını, 2010 yılında 1,5 milyon insanın bu hastalıktan öldüğünü ifade etti. Açıklamasında Türkiye istatistiklerine de değinen Dr. Tay “Ülkemizde 2010 yılında Verem Savaş Dispanserlerine Milanobet (VSD) kayıtlı toplam tüberküloz vaka sayısı 16.551, yeni vaka sayısı 15.183’tür. Bu hastaların %60’ı erkek, %40’ı kadındır. Hastaların yaklaşık %65’inde akciğer tüberkülozu varken, %35’inde akciğer dışındaki organlarda (Lenf bezleri, plevra, kemik, böbrek, beyin vb.)  tutulma görülmektedir. Tedavi başarısı konusunda Türkiye DSÖ Avrupa Bölgesinde yer alan 53 ülke arasında 3. sırada yer almaktadır” dedi.

Sağlık İl Müdürü hastalığın belirtilerini ise şöyle sıraladı: Halsizlik, iştahsızlık, kilo kaybı, ateş, gece terlemesi, çocuklarda kilo alamama. Akciğer tüberkilozunda; öksürük, balgam, öksürükle kan tükürme, göğüs-sırt-yan ağrısı, nefes darlığı. Verem hastalığının tedavisinde, ortalama 6 ila 8 aylık bir tedavi süresi ile %95-99 iyileşme sağlandığına vurgu yapan Dr. Tay ilaç tedavisine başlandıktan 15-20 gün sonra ise bulaştırıcılığın tamamen ortadan kalktığını söyledi. 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve manisadenge.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.