HİPER TANSİYON VE BESLENME DE NASIL BİR TEDAVİ UYGULANIYOR?

SAĞLIK (İHA) - İhlas Haber Ajansı | 13.04.2017 - 12:27, Güncelleme: 13.04.2017 - 12:27
 

HİPER TANSİYON VE BESLENME DE NASIL BİR TEDAVİ UYGULANIYOR?

Hipertansiyon, normal olan kan basıncının yüksek olarak tespit edilmesidir. Normal tansiyonun oranı 120 - 80 mm Hg olmalıdır. 130 – 85’in üzerine çıktığı zaman tehlike çanları çalmaya başlar.
Bu değerler 140 – 90’nı aştığı zaman hastaya ‘Hipertansiyon’ teşhisi konulur. Teşhisi koymamız için en az iki günde yapılan farklı iki ölçümde 140 – 90 üzeri tespit edilmesi gerekiyor. Tansiyon ölçümünden önce hastanın muhakkak 5 dakika dinlemesi gerekir. Ölçümden önce hastanın kahve içmemesi, alkol ve sigara kullanmamış olması önemlidir. Ölçümün, bu esaslara dikkat edilerek yapılması lazımdır. Sadece bir ölçümde yüksek çıkan tansiyon oranı hastanın hipertansiyon olduğu anlamına gelmez. Yaşadıklarına bağlı olarak ya da beslenme şekline göre günlük bir yükselme olmuş da olabilir. Bu yüzden yalnızca takiple hastanın ‘Hipertansiyon’ olup olmadığına karar veririz. Nasıl bir tedavi uygulanıyor? Yüksek tansiyon tespit ettiğimiz kişilerde öncelikle yaşam tarzı değişikliği istiyoruz. Aşırı alkol tüketiminden uzak durulması, aşırı tuz tüketiminin kısıtlanması, ağır fiziksel egzersizlerin yapılmaması gibi… Eğer hasta diyabet hastasıysa aşırı şeker tüketiminden kaçınmasını önererek kilo kontrolünü dengede tutması gerektiğini söylüyoruz. Açıkçası hemen ilaç tedavisine başlamıyoruz. Hasta bu kurallara uyduğu halde tansiyonu hala düşmüyorsa o zaman tansiyon ilaçlarına başlıyoruz. Kişinin başka bir hastalığı varsa ilaç tedavisine daha erken başlayabiliyoruz. Fakat hastanın başka yandaş bir rahatsızlığı yoksa ve ılımlı bir hipertansiyonu varsa ilaçsız tedavi de yapabiliyoruz. Risk faktörleri nelerdir? Yaş faktörü bizim için çok önemlidir. 50 yaşından önce daha çok erkeklerde tansiyon yüksekliği görülürken 50-55 yaş arasında bu oran eşitlenmektedir. Yani kadın-erkek oranı aynı düzeye gelmektedir. 55 yaşından sonra kadınlarda daha sık tansiyon hastalığı görülür. Bir diğer faktör de kalıtımdır. Ailede hipertansiyon varsa yine risk artmaktadır. Diğer önemli bir neden ise obezitedir. Aşırı alkol ve tuz tüketimi de tetikleyen faktörlerdendir. Sofra tuzunu günlük olarak 4-6 gram arasında tüketmeliyiz. Fakat maalesef fastfood ve konserve gıdalarda çok yüksek oranda tuz var. Hipertansiyon hastası tuzu az kullanmalıdır. Hipertansiyon belirtileri nelerdir? En sık belirtisi baş dönmesidir. Bunun dışında enseden başlayarak başa doğru yayılan baş ağrısı, bazı hastalarda göğüs ağrısı. Bazı hastalarda ise hiçbir belirti vermeyebiliyor. Tesadüfen ortaya çıkabiliyor. O yüzden ara ara tansiyon ölçümü yaptırmak gerekiyor.    
Hipertansiyon, normal olan kan basıncının yüksek olarak tespit edilmesidir. Normal tansiyonun oranı 120 - 80 mm Hg olmalıdır. 130 – 85’in üzerine çıktığı zaman tehlike çanları çalmaya başlar.
Bu değerler 140 – 90’nı aştığı zaman hastaya ‘Hipertansiyon’ teşhisi konulur. Teşhisi koymamız için en az iki günde yapılan farklı iki ölçümde 140 – 90 üzeri tespit edilmesi gerekiyor. Tansiyon ölçümünden önce hastanın muhakkak 5 dakika dinlemesi gerekir. Ölçümden önce hastanın kahve içmemesi, alkol ve sigara kullanmamış olması önemlidir. Ölçümün, bu esaslara dikkat edilerek yapılması lazımdır. Sadece bir ölçümde yüksek çıkan tansiyon oranı hastanın hipertansiyon olduğu anlamına gelmez. Yaşadıklarına bağlı olarak ya da beslenme şekline göre günlük bir yükselme olmuş da olabilir. Bu yüzden yalnızca takiple hastanın ‘Hipertansiyon’ olup olmadığına karar veririz.

Nasıl bir tedavi uygulanıyor?
Yüksek tansiyon tespit ettiğimiz kişilerde öncelikle yaşam tarzı değişikliği istiyoruz. Aşırı alkol tüketiminden uzak durulması, aşırı tuz tüketiminin kısıtlanması, ağır fiziksel egzersizlerin yapılmaması gibi… Eğer hasta diyabet hastasıysa aşırı şeker tüketiminden kaçınmasını önererek kilo kontrolünü dengede tutması gerektiğini söylüyoruz. Açıkçası hemen ilaç tedavisine başlamıyoruz. Hasta bu kurallara uyduğu halde tansiyonu hala düşmüyorsa o zaman tansiyon ilaçlarına başlıyoruz. Kişinin başka bir hastalığı varsa ilaç tedavisine daha erken başlayabiliyoruz. Fakat hastanın başka yandaş bir rahatsızlığı yoksa ve ılımlı bir hipertansiyonu varsa ilaçsız tedavi de yapabiliyoruz.



Risk faktörleri nelerdir?
Yaş faktörü bizim için çok önemlidir. 50 yaşından önce daha çok erkeklerde tansiyon yüksekliği görülürken 50-55 yaş arasında bu oran eşitlenmektedir. Yani kadın-erkek oranı aynı düzeye gelmektedir. 55 yaşından sonra kadınlarda daha sık tansiyon hastalığı görülür. Bir diğer faktör de kalıtımdır. Ailede hipertansiyon varsa yine risk artmaktadır. Diğer önemli bir neden ise obezitedir. Aşırı alkol ve tuz tüketimi de tetikleyen faktörlerdendir. Sofra tuzunu günlük olarak 4-6 gram arasında tüketmeliyiz. Fakat maalesef fastfood ve konserve gıdalarda çok yüksek oranda tuz var. Hipertansiyon hastası tuzu az kullanmalıdır.

Hipertansiyon belirtileri nelerdir?
En sık belirtisi baş dönmesidir. Bunun dışında enseden başlayarak başa doğru yayılan baş ağrısı, bazı hastalarda göğüs ağrısı. Bazı hastalarda ise hiçbir belirti vermeyebiliyor. Tesadüfen ortaya çıkabiliyor. O yüzden ara ara tansiyon ölçümü yaptırmak gerekiyor.
 
 
Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve manisadenge.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.