SAĞLIKLI VE DENGELİ BESLENME

SAĞLIK (İHA) - İhlas Haber Ajansı | 08.02.2017 - 10:30, Güncelleme: 08.02.2017 - 10:30
 

SAĞLIKLI VE DENGELİ BESLENME

Bireylerin sağlıklı büyüme ve gelişmesi için, besinleri günlük ne kadar tüketecekleri belirlenmiştir. Gereğinden az besin tüketilmesi vücut fonksiyonlarının bozulmasına büyüme ve gelişmenin durmasına sebep olur. Gereğinden fazla besin tüketilmesi metabolizmanın yavaşlamasına ve alınan besinlerin yağ olarak depolanmasına sebep olur. Bu yüzden dengeli beslenme vücut için oldukça önemlidir.
Dengeli Beslenen Bireylerde Görülen Özellikler;  Sağlam ve sağlıklı bir görünüş,  Hareketli ve esnek bir beden,  Sağlıklı pürüzsüz bir cilt ve parlak saçlar,  Normal vücut kütle indeksi,  Güçlü bir bağışıklık sistemi. Dengesiz Beslenen Bireylerde Görülen Özellikler;  Hareket etmekte zorluklar,  Sağlıksız bir görünüş (çok zayıf BKI veya çok şişman BKI)  Pürüzlü, kuru sağlıksız bir cilt yapısı. Sık sık görülen baş ağrıları  Yorgun bir görünüm. Dengeli beslenme nasıl olur? Dengeli beslenme; karbonhidrat, protein ve yağların yeteri kadar tüketilmesidir.   Karbonhidratlar; Basit ve kompleks olarak iki grupta incelenir. Karbonhidratlar sadece ekmek, pirinç ve makarnada değildir. Ekmek ve kahvaltı gevrekleri makarna ve pirinç grupları, şeker ve tatlılar, meyve ve meyve suları, süt ve süt ürünleri, kuru yemiş ve yağlı tohumlar da birer karbonhirat gruplarıdır. Ekmek tüketmeseniz bile bu gruplardan birini tükettiğiniz zaman ekmek tüketmiş oluyorsunuz. Lif yönünden zengin karbonhidratlar tam tahıllı ekmekler ve makarnalar, bulgur vb. iyi karhonhidrat grubundadır, kilo verimine yardımcı ve metabolizma hızlandırıcıdır. Karbonhdiratların günlük tüketim miktarı beslenmemizin %55-60’ını oluşturmalıdır.   Proteinler; Vücudun kas dokusunu ve hücrelerin onarımı için gerekli olan besin ögelerinden biridir. Hayvansal proteinler ve bitkisel proteinler olmak üzere ikiye ayrılır. Hayvansal kaynaklı proteinler iyi kalitede proteinlerdir.(yumurta, et, süt ve
Bireylerin sağlıklı büyüme ve gelişmesi için, besinleri günlük ne kadar tüketecekleri belirlenmiştir. Gereğinden az besin tüketilmesi vücut fonksiyonlarının bozulmasına büyüme ve gelişmenin durmasına sebep olur. Gereğinden fazla besin tüketilmesi metabolizmanın yavaşlamasına ve alınan besinlerin yağ olarak depolanmasına sebep olur. Bu yüzden dengeli beslenme vücut için oldukça önemlidir.

Dengeli Beslenen Bireylerde Görülen Özellikler;

 Sağlam ve sağlıklı bir görünüş,

 Hareketli ve esnek bir beden,

 Sağlıklı pürüzsüz bir cilt ve parlak saçlar,

 Normal vücut kütle indeksi,

 Güçlü bir bağışıklık sistemi.

Dengesiz Beslenen Bireylerde Görülen Özellikler;

 Hareket etmekte zorluklar,

 Sağlıksız bir görünüş (çok zayıf BKI veya çok şişman BKI)

 Pürüzlü, kuru sağlıksız bir cilt yapısı.

Sık sık görülen baş ağrıları

 Yorgun bir görünüm.

Dengeli beslenme nasıl olur?

Dengeli beslenme; karbonhidrat, protein ve yağların yeteri kadar tüketilmesidir.

 

Karbonhidratlar; Basit ve kompleks olarak iki grupta incelenir. Karbonhidratlar sadece ekmek, pirinç ve makarnada değildir. Ekmek ve kahvaltı gevrekleri makarna ve pirinç grupları, şeker ve tatlılar, meyve ve meyve suları, süt ve süt ürünleri, kuru yemiş ve yağlı tohumlar da birer karbonhirat gruplarıdır. Ekmek tüketmeseniz bile bu gruplardan birini tükettiğiniz zaman ekmek tüketmiş oluyorsunuz. Lif yönünden zengin karbonhidratlar tam tahıllı ekmekler ve makarnalar, bulgur vb. iyi karhonhidrat grubundadır, kilo verimine yardımcı ve metabolizma hızlandırıcıdır. Karbonhdiratların günlük tüketim miktarı beslenmemizin %55-60’ını oluşturmalıdır.

 

Proteinler; Vücudun kas dokusunu ve hücrelerin onarımı için gerekli olan besin ögelerinden biridir. Hayvansal proteinler ve bitkisel proteinler olmak üzere ikiye ayrılır. Hayvansal kaynaklı proteinler iyi kalitede proteinlerdir.(yumurta, et, süt ve

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve manisadenge.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.