YILDA 15 BİN ÇOCUK KALP HASTASI OLARAK DOĞUYOR

SAĞLIK (İHA) - İhlas Haber Ajansı | 08.04.2017 - 10:56, Güncelleme: 08.04.2017 - 10:56
 

YILDA 15 BİN ÇOCUK KALP HASTASI OLARAK DOĞUYOR

Prof. Dr. Cemşit Karakurt, "Her yeni doğan bin çocuktan 10'unda kalp hastalığı görülmektedir" dedi.
Çocuklarda görülen kalp hastalıkların içerisinde en sık görülenin Konjenital kalp hastalığı olduğunu belirten Prof. Dr. Cemşit Karakurt,“Konjenital kalp hastalığının üçte birini ciddi kalp problemleri oluşturmaktadır. Ülkemizde Her yeni doğan bin çocuktan 10'unda kalp hastalığı görülmektedir. Yani, 15 bin civarında kalp hastalığı olan bebek doğmaktadır ve 5 bin bebekte ciddi kalp problemleri gözükmektedir” ifadelerini kullandı.   "Göğüs ağrısı kalp hastalıkları belirtisi olabilir" Çocuklarda görülen Kalp hastalıklarının belirtilerine değinen Prof. Dr. Karakurt, "Bebeklik döneminde morarma, sık nefes alıp verme, beslenme problemleri, sık alt solunum yolu enfeksiyonu geçirme, çocuklarda ise oyun oynarken veya koşarken çabuk yorulma, morarma, bayılma, çarpıntı, efor sonrası göğüs ağrısı kalp hastalıkları belirtisi olabilmektedir. Çocuklarda bu belirtiler varsa, kalp hastalığı olup olmadığı araştırılması gerekmektedir" dedi.   "ERKEN TANI ALMAZSA BEBEKLERİN BÜYÜK BİR KISMI KAYBEDİLİYOR" Kalp hastalıklarında erken teşhisin tedavinin planlanması için çok önemli olduğuna değinen Karakurt, "Bazı kalp hastalıkları erken tanı ve uygun tedavi yöntemi yapıldığı zaman sonuçları çok iyi olabilmektedir. Hastalık geç tanı aldığı zaman olumsuzlukla karşılaşmaktayız. Hastalık erken tanı almazsa bebeklerin büyük bir kısmı kaybediliyor. Çocuklarda ise erken tanı almazsa, bazı nedenlerden dolayı ameliyat şansını kaybedebiliyor. Bunun için ailelerin şüphelendiği durumlar varsa, pediatrik kardiyoloji bölümüne başvurması gerekmektedir" şeklinde konuştu.   "ERİŞKİN HASTALARDAN ÇOK FARKLIDIR" Çocuklarda görülen kalp hastalıklarının tedavisine değinen Karakurt, "Çocuklarda görülen kalp hastalıkları erişkin hastalardan çok farklıdır. Doğuştan ve sonradan kazanılan kalp hastalıkları açısından çok geniş bir alanı kapsamaktadır. Tedavi yöntemini kabaca özetleyecek olursak, bazı hastalarımıza ilaç tedavisi uyguluyoruz. Bazı hastalarımızı kalp kateterizasyonu gibi yöntemlerle, bazı hastalar ise açık kalp ameliyatıyla tedavi gerektirmektedir. Bazı hastalarımıza ise her iki yöntemin bir arada kullanılması  gerekmektedir" diye konuştu.    
Prof. Dr. Cemşit Karakurt, "Her yeni doğan bin çocuktan 10'unda kalp hastalığı görülmektedir" dedi.
Çocuklarda görülen kalp hastalıkların içerisinde en sık görülenin Konjenital kalp hastalığı olduğunu belirten Prof. Dr. Cemşit Karakurt,“Konjenital kalp hastalığının üçte birini ciddi kalp problemleri oluşturmaktadır. Ülkemizde Her yeni doğan bin çocuktan 10'unda kalp hastalığı görülmektedir. Yani, 15 bin civarında kalp hastalığı olan bebek doğmaktadır ve 5 bin bebekte ciddi kalp problemleri gözükmektedir” ifadelerini kullandı.
 
"Göğüs ağrısı kalp hastalıkları belirtisi olabilir"
Çocuklarda görülen Kalp hastalıklarının belirtilerine değinen Prof. Dr. Karakurt, "Bebeklik döneminde morarma, sık nefes alıp verme, beslenme problemleri, sık alt solunum yolu enfeksiyonu geçirme, çocuklarda ise oyun oynarken veya koşarken çabuk yorulma, morarma, bayılma, çarpıntı, efor sonrası göğüs ağrısı kalp hastalıkları belirtisi olabilmektedir. Çocuklarda bu belirtiler varsa, kalp hastalığı olup olmadığı araştırılması gerekmektedir" dedi.
 
"ERKEN TANI ALMAZSA BEBEKLERİN BÜYÜK BİR KISMI KAYBEDİLİYOR"
Kalp hastalıklarında erken teşhisin tedavinin planlanması için çok önemli olduğuna değinen Karakurt, "Bazı kalp hastalıkları erken tanı ve uygun tedavi yöntemi yapıldığı zaman sonuçları çok iyi olabilmektedir. Hastalık geç tanı aldığı zaman olumsuzlukla karşılaşmaktayız. Hastalık erken tanı almazsa bebeklerin büyük bir kısmı kaybediliyor. Çocuklarda ise erken tanı almazsa, bazı nedenlerden dolayı ameliyat şansını kaybedebiliyor. Bunun için ailelerin şüphelendiği durumlar varsa, pediatrik kardiyoloji bölümüne başvurması gerekmektedir" şeklinde konuştu.
 
"ERİŞKİN HASTALARDAN ÇOK FARKLIDIR"
Çocuklarda görülen kalp hastalıklarının tedavisine değinen Karakurt, "Çocuklarda görülen kalp hastalıkları erişkin hastalardan çok farklıdır. Doğuştan ve sonradan kazanılan kalp hastalıkları açısından çok geniş bir alanı kapsamaktadır. Tedavi yöntemini kabaca özetleyecek olursak, bazı hastalarımıza ilaç tedavisi uyguluyoruz. Bazı hastalarımızı kalp kateterizasyonu gibi yöntemlerle, bazı hastalar ise açık kalp ameliyatıyla tedavi gerektirmektedir. Bazı hastalarımıza ise her iki yöntemin bir arada kullanılması  gerekmektedir" diye konuştu.



 
 
Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve manisadenge.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.