İstifa Eden de Tazminat Alabilecek! İşte Şartlar

ULUSAL HABERLER (İHA) - İhlas Haber Ajansı | 23.11.2018 - 10:10, Güncelleme: 23.11.2018 - 10:10
 

İstifa Eden de Tazminat Alabilecek! İşte Şartlar

Türkiye'de 10 işçiden yalnızca 1'i kıdem tazminatı alabiliyor. Yeni Ekonomi Planı'nda sorunu çözmek için Kıdem Tazminatı Fonu kurulması öngörülüyor. Fon kurulursa işçi istifa etse de kıdem tazminatına hak kazanabilir
Yeni Ekonomi Planı'nda kıdem tazminatı fonunun sosyal tarafların mutabakatıyla fona dönüştürülmesi bir hedef olarak yer alınca konu yeniden gündeme geldi. Peki, fonun detayları neler, kıdem tazminatı fona dönüşürse işçi ve işverenler bundan nasıl etkilenecek?   MUTABAKAT ŞART Öncelikle şunu ifade etmek gerekir ki, kıdem tazminatının fona dönüştürülmesi sosyal tarafların mutabakatıyla gerçekleştirilmesi hedefleniyor. İşçi tarafı daha önce pek çok kez kazanılmış haklardan geri adım atılmaması gerektiğini vurgulayamamıştı. İşverenler içinse, sistemin sürdürülebilir olması için önemli olan şu anki uygulamadan daha yüksek oranda bir maliyet yaratılmaması. Bu nedenle hassas dengenin sağlanarak fonun hayata geçmesi çalışma hayatı için çok önemli.   UZUN SÜREDİR GÜNDEMDE Akşam'da yer alan habere göre, kıdem tazminatında yeni bir düzenleme yapılıp, sistemin işlemeyen veya aksayan kısımlarında düzeltmeye gidilmesi uzun süredir kamuoyunun gündeminde.   MEVCUT SİSTEM NASIL İŞLİYOR? Kıdem tazminatı bugün 1475 sayılı Kanunun 14. maddesi uyarınca uygulanıyor. En az az bir yıl çalışması olan işçi, tazminata hak kazanıyor. Kıdem tazminatının mevcut yapısındaki işleyişte iki sorun bulunuyor. İlk sorun bir yıllık çalışmanın tespiti. İşverenler bir yılın sonunda kıdem tazminatı hak edildiği için işçilere "giriş-çıkış" yaparak kanuna karşı hileye başvuruyorlar. Özellikle taşeron şirketlerde bu duruma çok sık rastlanıyor. Yargıtay'ın bu konuda verdiği kararlarla işçinin hakkı korunuyor. Ancak konu mahkemeye taşındığı için süreç uzuyor.   İŞTEN ÇIKIŞ TÜRÜ ÖNEMLİ Kıdem tazminatına hak kazanabilmek için işçinin iş sözleşmesini kendisinin feshetmemesi gerekiyor. Yani istifa eden işçi kıdem tazminatı alamıyor. Bu durumun istisnası erkek işçiler için askere gitmek nedeniyle, kadın işçiler için evlendikten sonra bir yıl içerisinde istifa etmek. Ayrıca 08.09.1999 ve öncesi tarihlerde ilk kez sigortalı olan kişiler 15 yıl, 3 bin 600 gün koşulunu yerine getirdiklerinde SGK'dan yazı alıp istifa ederek kıdem tazminatlarını alabiliyorlar. Bazen de işveren çoğu kez farklı nedenlerle yıldırdığı işçiyi istifaya zorlayabiliyor.  
Türkiye'de 10 işçiden yalnızca 1'i kıdem tazminatı alabiliyor. Yeni Ekonomi Planı'nda sorunu çözmek için Kıdem Tazminatı Fonu kurulması öngörülüyor. Fon kurulursa işçi istifa etse de kıdem tazminatına hak kazanabilir
Yeni Ekonomi Planı'nda kıdem tazminatı fonunun sosyal tarafların mutabakatıyla fona dönüştürülmesi bir hedef olarak yer alınca konu yeniden gündeme geldi. Peki, fonun detayları neler, kıdem tazminatı fona dönüşürse işçi ve işverenler bundan nasıl etkilenecek?
 
MUTABAKAT ŞART
Öncelikle şunu ifade etmek gerekir ki, kıdem tazminatının fona dönüştürülmesi sosyal tarafların mutabakatıyla gerçekleştirilmesi hedefleniyor. İşçi tarafı daha önce pek çok kez kazanılmış haklardan geri adım atılmaması gerektiğini vurgulayamamıştı. İşverenler içinse, sistemin sürdürülebilir olması için önemli olan şu anki uygulamadan daha yüksek oranda bir maliyet yaratılmaması. Bu nedenle hassas dengenin sağlanarak fonun hayata geçmesi çalışma hayatı için çok önemli.
 
UZUN SÜREDİR GÜNDEMDE
Akşam'da yer alan habere göre, kıdem tazminatında yeni bir düzenleme yapılıp, sistemin işlemeyen veya aksayan kısımlarında düzeltmeye gidilmesi uzun süredir kamuoyunun gündeminde.
 
MEVCUT SİSTEM NASIL İŞLİYOR?
Kıdem tazminatı bugün 1475 sayılı Kanunun 14. maddesi uyarınca uygulanıyor. En az az bir yıl çalışması olan işçi, tazminata hak kazanıyor. Kıdem tazminatının mevcut yapısındaki işleyişte iki sorun bulunuyor. İlk sorun bir yıllık çalışmanın tespiti. İşverenler bir yılın sonunda kıdem tazminatı hak edildiği için işçilere "giriş-çıkış" yaparak kanuna karşı hileye başvuruyorlar. Özellikle taşeron şirketlerde bu duruma çok sık rastlanıyor. Yargıtay'ın bu konuda verdiği kararlarla işçinin hakkı korunuyor. Ancak konu mahkemeye taşındığı için süreç uzuyor.
 
İŞTEN ÇIKIŞ TÜRÜ ÖNEMLİ
Kıdem tazminatına hak kazanabilmek için işçinin iş sözleşmesini kendisinin feshetmemesi gerekiyor. Yani istifa eden işçi kıdem tazminatı alamıyor. Bu durumun istisnası erkek işçiler için askere gitmek nedeniyle, kadın işçiler için evlendikten sonra bir yıl içerisinde istifa etmek. Ayrıca 08.09.1999 ve öncesi tarihlerde ilk kez sigortalı olan kişiler 15 yıl, 3 bin 600 gün koşulunu yerine getirdiklerinde SGK'dan yazı alıp istifa ederek kıdem tazminatlarını alabiliyorlar. Bazen de işveren çoğu kez farklı nedenlerle yıldırdığı işçiyi istifaya zorlayabiliyor.
 
Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve manisadenge.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.