TÜRKİYE AVRUPA’NIN ZAM ŞAMPİYONU OLDU

EKONOMİ (İHA) - İhlas Haber Ajansı | 28.02.2022 - 16:31, Güncelleme: 28.02.2022 - 16:31
 

TÜRKİYE AVRUPA’NIN ZAM ŞAMPİYONU OLDU

Avrupa İstatistik Ofisi (Eurostat) tarafından yayımlanan AB ülkelerindeki 2021 yılı enerji fiyatlarındaki artışları değerlendiren CHP Manisa Milletvekili Ahmet Vehbi Bakırlıoğlu, Türkiye’nin %89,6 ile Avrupa'da enerji fiyatları en çok artan ülke olduğunu belirtti.
CHP Manisa Milletvekili Ahmet Vehbi Bakırlıoğlu, Avrupa ülkelerindeki elektrik, doğalgaz ve akaryakıt fiyatlarındaki artış rakamlarını vererek, Türkiye ile karşılaştırdı. TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Üyesi CHP'li Bakırlrıoğlu'nun verdiği rakamlara göre; AB enerji enflasyonu ortalaması %27. Türkiye HICP endeksine göre %89,6 ile Avrupa'da enerji fiyatları en çok artan ülke. Türkiye'yi, %67 ile Belçika ve %58,4 ile Hollanda takip etmekte Almanya ve Fransa'da ise artışın %20'lerde olduğu görülmekte. CHP Manisa Milletvekili Ahmet Vehbi Bakırlıoğlu’nun açıklamasından öne çıkan başlıklar şu şekilde; EN FAZLA ARTIŞ DOĞALGAZDA “Enerjinin alt bileşenlerine bakıldığında ise en fazla artışın %40,7 ile doğalgazda yaşandığını görülmekte. Doğalgazdaki ortalama artışın ocak ayında bir önceki aya göre 13,5 puan arttığını görülüyor. Gazda önemli bir atış olduğu bir gerçek ancak iktidar temsilcilerinin aktardığı gibi %300'lük artışlar söz konusu değil. Belçika, Bulgaristan, Danimarka ve Yunanistan'daki artış uyumlandırılmış endekse göre %100'ün üzerinde. Türkiye %55,7’lik artışla AB ortalamasının 15 puan üstünde ve 11. sırada. “AKARYAKIT ZAMMI AB ORTALAMASININ NEREDEYSE 4 KATI” “Elektrikte AB ortalaması %23,7 Elektrik fiyatlarında en fazla artışın %110 ile Hollanda'da yaşandığını görmekteyiz. Hollanda'nın ardından %95,5’le Türkiye gelmekte. Akaryakıttaki AB ortalama artışı %26. Türkiye'deki artış ise %110. AB ortalamasının neredeyse 4 katı... İkinci sırada %35 ile Bulgaristan gelmekte. Sadece şubat ayında benzin ve motorine %20 zam gelmiş durumda. Sonuç itibarıyla Türkiye enerjide en fazla artışın yaşandığı bir ülke... AB'deki Ocak 2022 enflasyonu %5,6. Ülkemizde enflasyon TÜİK'in açıkladığına göre %48. “BU SAVAŞIN ZARARINI TÜRK HALKI ÇEKECEK” Bu rakamlar bugün için, önümüzdeki günlerde ne kadar zam gelecek bilemiyoruz. Dolar her arttığında benzine mazota zam geliyor, düştüğünde zamlar geri alınmıyor. Dolayısıyla halkımızın satın alma gücü günden güne erimekte. Özellikle enerji fiyatlarında son iki ayda yaşanan artışın henüz mal ve hizmetlere tam anlamıyla yansıtılmadığı, Ukrayna'daki çatışmanın ve belirsizliğin devam ettiği bir ortamda enflasyondaki artışın devam edeceği görülmekte. Petrol ve doğalgaz fiyatlarındaki her artış doğrudan bize yansıyacak. Bu savaşın zararını Türk halkı çekecek maalesef. Bu durumda "Kara Kış Fonu" kurulması yönünde yaptığımız çağrıların ne kadar doğru olduğu ortaya çıkmakta.”
Avrupa İstatistik Ofisi (Eurostat) tarafından yayımlanan AB ülkelerindeki 2021 yılı enerji fiyatlarındaki artışları değerlendiren CHP Manisa Milletvekili Ahmet Vehbi Bakırlıoğlu, Türkiye’nin %89,6 ile Avrupa'da enerji fiyatları en çok artan ülke olduğunu belirtti.

CHP Manisa Milletvekili Ahmet Vehbi Bakırlıoğlu, Avrupa ülkelerindeki elektrik, doğalgaz ve akaryakıt fiyatlarındaki artış rakamlarını vererek, Türkiye ile karşılaştırdı. TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Üyesi CHP'li Bakırlrıoğlu'nun verdiği rakamlara göre; AB enerji enflasyonu ortalaması %27. Türkiye HICP endeksine göre %89,6 ile Avrupa'da enerji fiyatları en çok artan ülke. Türkiye'yi, %67 ile Belçika ve %58,4 ile Hollanda takip etmekte Almanya ve Fransa'da ise artışın %20'lerde olduğu görülmekte. CHP Manisa Milletvekili Ahmet Vehbi Bakırlıoğlu’nun açıklamasından öne çıkan başlıklar şu şekilde;

EN FAZLA ARTIŞ DOĞALGAZDA

“Enerjinin alt bileşenlerine bakıldığında ise en fazla artışın %40,7 ile doğalgazda yaşandığını görülmekte. Doğalgazdaki ortalama artışın ocak ayında bir önceki aya göre 13,5 puan arttığını görülüyor. Gazda önemli bir atış olduğu bir gerçek ancak iktidar temsilcilerinin aktardığı gibi %300'lük artışlar söz konusu değil. Belçika, Bulgaristan, Danimarka ve Yunanistan'daki artış uyumlandırılmış endekse göre %100'ün üzerinde. Türkiye %55,7’lik artışla AB ortalamasının 15 puan üstünde ve 11. sırada.

“AKARYAKIT ZAMMI AB ORTALAMASININ NEREDEYSE 4 KATI”

“Elektrikte AB ortalaması %23,7 Elektrik fiyatlarında en fazla artışın %110 ile Hollanda'da yaşandığını görmekteyiz. Hollanda'nın ardından %95,5’le Türkiye gelmekte. Akaryakıttaki AB ortalama artışı %26. Türkiye'deki artış ise %110. AB ortalamasının neredeyse 4 katı... İkinci sırada %35 ile Bulgaristan gelmekte. Sadece şubat ayında benzin ve motorine %20 zam gelmiş durumda. Sonuç itibarıyla Türkiye enerjide en fazla artışın yaşandığı bir ülke... AB'deki Ocak 2022 enflasyonu %5,6. Ülkemizde enflasyon TÜİK'in açıkladığına göre %48.

“BU SAVAŞIN ZARARINI TÜRK HALKI ÇEKECEK”

Bu rakamlar bugün için, önümüzdeki günlerde ne kadar zam gelecek bilemiyoruz. Dolar her arttığında benzine mazota zam geliyor, düştüğünde zamlar geri alınmıyor. Dolayısıyla halkımızın satın alma gücü günden güne erimekte. Özellikle enerji fiyatlarında son iki ayda yaşanan artışın henüz mal ve hizmetlere tam anlamıyla yansıtılmadığı, Ukrayna'daki çatışmanın ve belirsizliğin devam ettiği bir ortamda enflasyondaki artışın devam edeceği görülmekte. Petrol ve doğalgaz fiyatlarındaki her artış doğrudan bize yansıyacak. Bu savaşın zararını Türk halkı çekecek maalesef. Bu durumda "Kara Kış Fonu" kurulması yönünde yaptığımız çağrıların ne kadar doğru olduğu ortaya çıkmakta.”

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve manisadenge.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.