DEKAR BAŞI SULAMA ÜCRETLERİNE DEV ZAM! CHP'Lİ ÖZALPER İSYAN ETTİ

SİYASET 04.06.2024 - 12:45, Güncelleme: 04.06.2024 - 13:10
 

DEKAR BAŞI SULAMA ÜCRETLERİNE DEV ZAM! CHP'Lİ ÖZALPER İSYAN ETTİ

CHP Manisa İl Başkanı İlksen Özalper, Salihli'de çiftçilerin tarımsal sulama ücretlerindeki artışa ilişkin açıklama yaptı. Başkan Özalper, "Geçtiğimiz yıl 100 TL'si devlet desteği kapsamında toplamda 200 TL olan dekar başı sulama ücreti bu yıl destek olmadan 351 TL'ye yükseltildi. Çiftçinin bu rakamlarla tarlasını sulayamayacak, üretime büyük bir darbe vuruluyor"
Manisa'nın Salihli ilçesinde Sağ Sahil Sulama Birliği, çiftçilerden aldığı dekar başına sulama ücretini 351 TL'ye çıkardı. Çiftçiler sulama ücretine yapılan zamma isyan ederken, CHP Manisa İl Başkanı İlksen Özalper de üreticilerin sorununu gündeme taşıdı. "ÇİFTÇİ DESTEKLENMEZSE TARIMSAL ÜRETİM DURACAK" Çiftçilerin büyük ekonomik zorluklarla üretim yaptığını söyleyen Başkan Özalper, "Manisa, birçok farklı ürünün yetiştiği, tarım alanında Türkiye'nin en verimli topraklarının bulunduğu şehirlerden biri. Böyle bir şehirde tarımsal üretimin destek üstüne destek alması gerekirken çiftçilere her gün farklı bir zorluk çıkarılıyor. Mazot, gübre, ilaç fiyatları altında ezilen, tarım kredilerini ödeyemeyen çiftçilerin bu ekonomik zorluğa dayanacak gücü kalmadı. Çiftçilere bir darbe de Sağ Sahil Sulama Birliği'nden geldi" dedi. "ZAM KARARI GERİ ALINMAZSA SULAMA YAPILAMAYACAK" CHP Manisa İl Başkanı İlksen Özalper son olarak şu ifadeleri kullandı, "Salihli'de çiftçiler Haziran ayı başından itibaren tarımsal sulama faaliyetine başlıyor. Bu sulama için Sağ Sahil Sulama Birliği'ne dekar başına belirlenen bir ücret, çiftçiler tarafından ödeniyor. Bu ücret geçtiğimiz yıl 200 TL'ydi ve yüzde 50'si, yani 100 TL'si devlet tarafından karşılanıyordu. Bu yıl çiftçilerden dekar başına sulamada istenilen bedel 351 TL ve hiçbir devlet desteği uygulanmıyor. Ayrıca ödeme peşin verilmediği takdirde çiftçiye su verilmeyeceği de söylenmiş. Bölgedeki çiftçilerimizle görüştüğümüzde zaten borç içinde olan çiftçiler, bu ödemeyi peşin yapamayacaklarını ve fahiş bir zamla karşı karşıya olduklarını söyledi. Bazı çiftçiler tarlalarını ve bağlarını sulamamayı bile düşünüyor. Salihli gibi tarım kenti bir bölgede çiftçiye bu yaşatılanlar zulümdür. Tarımsal üretim durursa dünya durur. Sağ Sahil Sulama Birliği'nin bu kararını bir an önce geri alması ve çiftçilerle ortak bir yol bulunması için konunun takipçisi olacağız" Hüseyin Güntaç Fömlu
CHP Manisa İl Başkanı İlksen Özalper, Salihli'de çiftçilerin tarımsal sulama ücretlerindeki artışa ilişkin açıklama yaptı. Başkan Özalper, "Geçtiğimiz yıl 100 TL'si devlet desteği kapsamında toplamda 200 TL olan dekar başı sulama ücreti bu yıl destek olmadan 351 TL'ye yükseltildi. Çiftçinin bu rakamlarla tarlasını sulayamayacak, üretime büyük bir darbe vuruluyor"

Manisa'nın Salihli ilçesinde Sağ Sahil Sulama Birliği, çiftçilerden aldığı dekar başına sulama ücretini 351 TL'ye çıkardı. Çiftçiler sulama ücretine yapılan zamma isyan ederken, CHP Manisa İl Başkanı İlksen Özalper de üreticilerin sorununu gündeme taşıdı.

"ÇİFTÇİ DESTEKLENMEZSE TARIMSAL ÜRETİM DURACAK"

Çiftçilerin büyük ekonomik zorluklarla üretim yaptığını söyleyen Başkan Özalper, "Manisa, birçok farklı ürünün yetiştiği, tarım alanında Türkiye'nin en verimli topraklarının bulunduğu şehirlerden biri. Böyle bir şehirde tarımsal üretimin destek üstüne destek alması gerekirken çiftçilere her gün farklı bir zorluk çıkarılıyor. Mazot, gübre, ilaç fiyatları altında ezilen, tarım kredilerini ödeyemeyen çiftçilerin bu ekonomik zorluğa dayanacak gücü kalmadı. Çiftçilere bir darbe de Sağ Sahil Sulama Birliği'nden geldi" dedi.

"ZAM KARARI GERİ ALINMAZSA SULAMA YAPILAMAYACAK"

CHP Manisa İl Başkanı İlksen Özalper son olarak şu ifadeleri kullandı, "Salihli'de çiftçiler Haziran ayı başından itibaren tarımsal sulama faaliyetine başlıyor. Bu sulama için Sağ Sahil Sulama Birliği'ne dekar başına belirlenen bir ücret, çiftçiler tarafından ödeniyor. Bu ücret geçtiğimiz yıl 200 TL'ydi ve yüzde 50'si, yani 100 TL'si devlet tarafından karşılanıyordu. Bu yıl çiftçilerden dekar başına sulamada istenilen bedel 351 TL ve hiçbir devlet desteği uygulanmıyor. Ayrıca ödeme peşin verilmediği takdirde çiftçiye su verilmeyeceği de söylenmiş. Bölgedeki çiftçilerimizle görüştüğümüzde zaten borç içinde olan çiftçiler, bu ödemeyi peşin yapamayacaklarını ve fahiş bir zamla karşı karşıya olduklarını söyledi. Bazı çiftçiler tarlalarını ve bağlarını sulamamayı bile düşünüyor. Salihli gibi tarım kenti bir bölgede çiftçiye bu yaşatılanlar zulümdür. Tarımsal üretim durursa dünya durur. Sağ Sahil Sulama Birliği'nin bu kararını bir an önce geri alması ve çiftçilerle ortak bir yol bulunması için konunun takipçisi olacağız" Hüseyin Güntaç Fömlu

Manisa HABERİ

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve manisadenge.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.