FABRİKALARIN REDDETTİĞİ ÜRÜNLER ÇİFTÇİYİ ZORA SOKTU

YEREL 25.08.2024 - 13:14, Güncelleme: 25.08.2024 - 13:14
 

FABRİKALARIN REDDETTİĞİ ÜRÜNLER ÇİFTÇİYİ ZORA SOKTU

Manisa’nın Salihli ilçesindeki Poyrazdamları Mahallesi’nde domates üreticileri, ürünlerinin fabrikalar tarafından reddedilmesi üzerine isyan etti. Domates üreticilerinin yanına giderek destek olan Salihli Ziraat Odası Başkanı Cem Yalvaç, "Sözün bittiği yerdeyiz. Tarım Bakanlığımız destek olmazsa çiftçi biter, üretim biter. Tek derdimiz üretmek ve ürünü ekmek" açıklamasında bulundu.
Manisa’nın Salihli ilçesindeki Poyrazdamları Mahallesi’nde domates üreticileri, ürünlerinin fabrikalar tarafından reddedilmesi ve tarım politikalarının yetersizliği nedeniyle çıkmaza girdi. 4 ay boyunca yetiştirdikleri ürünlerinin fabrikalar tarafından ret yemesi sonucu çiftçilerin uğradığı zarar da büyük oldu. Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan destek beklediklerini ifade eden çiftçileri böyle giderse tarımla uğraşmayacaklarını dile getirdiler. BAŞKAN YALVAÇ'TAN DESTEK ÇAĞRISI Tarım ve Orman Bakanlığı'nın destek vermemesi halinde çiftçi ve üretimin bitme noktasına geldiğini ifade eden Salihli Ziraat Odası Başkanı Cem Yalvaç, "Bu domatesler 90-100 gün önce fidandı, tarlaya dikildi, gübresi, ilaçlaması yapıldı. Toplandıktan sonra fabrika fabrika gezdi ama reddedildi. Tarım Bakanlığımızdan destek olmazsa çiftçi biter, üretim biter. Biz tekrar 'Köylü, milletinin efendisidir' olmak istiyoruz" açıklamasında bulundu. "SÖZÜN BİTTİĞİ YERDEYİZ" 4 ay boyunca yetiştirdikleri ürünlerin fabrikalar tarafından kabul edilmediğini ve bunun kendilerini zor duruma soktuğunu ifade eden çiftçi Ferit Turanlı, "Ürünümüz iki gün boyunca fabrika fabrika gezdikten sonra reddedildi. Eğer ekmemiz istenmiyorsa neden baştan söylemiyorlar? Üretiyorsak ya alsınlar ya da pazar bulsunlar. Tarımda doğru bir ekim politikası olmadığı için çiftçiler olarak zarar ediyoruz ve mağdur oluyoruz. Tek üründe değil, bütün ürünlerde zarar ediyoruz. Sözün bittiği yerdeyiz." diyerek isyan etti. "BÖYLE GİDERSE ÇİFTÇİLİK YAPMAYACAĞIM" 4 aylık emeğinin heba olduğunu ve hayal kırıklığına uğradığını söyleyen çiftçi Ali Özdinç, "Nisanın 20'sinde başlayan serüvenimiz, iki gündür fabrika fabrika gezen kamyonumuzun ret yemesiyle sona erdi. Ben 30 yaşındayım, böyle giderse seneye çiftçilik yapmayacağım, bırakıp fabrikada işçi olacağım. Rezilliğimizi görün, dört ayımı verdim bu mala, dört ay emek harcadım" ifadesinde bulundu. "SESİMİZİ DUYAN YOK" Domateslerin renk tutmadığı gerekçesiyle reddedildiğini dile getiren bir çiftçi, "Bu domatesin başka nasıl bir rengi olabilir acaba? Nasıl bir renk olacaktı da alacaktı fabrikalar? Bütün bölgeler Bursa, Aydın, Maraş, Manisa ayakta ama sesimizi duyan yok. Sesimizi neden duyuramıyoruz? Onu da anlamış değiliz. Bu ürünlerin maliyetleri nasıl ödenecek? Malımızı rezil etmek için mi ektik? Tarlamızı, traktörümüzü satarak ödesek üretime nasıl devam edeceğiz? Önümüzdeki yıl ne yapacağımızı ve ne ekeceğimizi bilmiyoruz." açıklamasında bulundu. Belgin Koçak
Manisa’nın Salihli ilçesindeki Poyrazdamları Mahallesi’nde domates üreticileri, ürünlerinin fabrikalar tarafından reddedilmesi üzerine isyan etti. Domates üreticilerinin yanına giderek destek olan Salihli Ziraat Odası Başkanı Cem Yalvaç, "Sözün bittiği yerdeyiz. Tarım Bakanlığımız destek olmazsa çiftçi biter, üretim biter. Tek derdimiz üretmek ve ürünü ekmek" açıklamasında bulundu.

Manisa’nın Salihli ilçesindeki Poyrazdamları Mahallesi’nde domates üreticileri, ürünlerinin fabrikalar tarafından reddedilmesi ve tarım politikalarının yetersizliği nedeniyle çıkmaza girdi. 4 ay boyunca yetiştirdikleri ürünlerinin fabrikalar tarafından ret yemesi sonucu çiftçilerin uğradığı zarar da büyük oldu. Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan destek beklediklerini ifade eden çiftçileri böyle giderse tarımla uğraşmayacaklarını dile getirdiler.

BAŞKAN YALVAÇ'TAN DESTEK ÇAĞRISI

Tarım ve Orman Bakanlığı'nın destek vermemesi halinde çiftçi ve üretimin bitme noktasına geldiğini ifade eden Salihli Ziraat Odası Başkanı Cem Yalvaç, "Bu domatesler 90-100 gün önce fidandı, tarlaya dikildi, gübresi, ilaçlaması yapıldı. Toplandıktan sonra fabrika fabrika gezdi ama reddedildi. Tarım Bakanlığımızdan destek olmazsa çiftçi biter, üretim biter. Biz tekrar 'Köylü, milletinin efendisidir' olmak istiyoruz" açıklamasında bulundu.

"SÖZÜN BİTTİĞİ YERDEYİZ"

4 ay boyunca yetiştirdikleri ürünlerin fabrikalar tarafından kabul edilmediğini ve bunun kendilerini zor duruma soktuğunu ifade eden çiftçi Ferit Turanlı, "Ürünümüz iki gün boyunca fabrika fabrika gezdikten sonra reddedildi. Eğer ekmemiz istenmiyorsa neden baştan söylemiyorlar? Üretiyorsak ya alsınlar ya da pazar bulsunlar. Tarımda doğru bir ekim politikası olmadığı için çiftçiler olarak zarar ediyoruz ve mağdur oluyoruz. Tek üründe değil, bütün ürünlerde zarar ediyoruz. Sözün bittiği yerdeyiz." diyerek isyan etti.

"BÖYLE GİDERSE ÇİFTÇİLİK YAPMAYACAĞIM"

4 aylık emeğinin heba olduğunu ve hayal kırıklığına uğradığını söyleyen çiftçi Ali Özdinç, "Nisanın 20'sinde başlayan serüvenimiz, iki gündür fabrika fabrika gezen kamyonumuzun ret yemesiyle sona erdi. Ben 30 yaşındayım, böyle giderse seneye çiftçilik yapmayacağım, bırakıp fabrikada işçi olacağım. Rezilliğimizi görün, dört ayımı verdim bu mala, dört ay emek harcadım" ifadesinde bulundu.

"SESİMİZİ DUYAN YOK"

Domateslerin renk tutmadığı gerekçesiyle reddedildiğini dile getiren bir çiftçi, "Bu domatesin başka nasıl bir rengi olabilir acaba? Nasıl bir renk olacaktı da alacaktı fabrikalar? Bütün bölgeler Bursa, Aydın, Maraş, Manisa ayakta ama sesimizi duyan yok. Sesimizi neden duyuramıyoruz? Onu da anlamış değiliz. Bu ürünlerin maliyetleri nasıl ödenecek? Malımızı rezil etmek için mi ektik? Tarlamızı, traktörümüzü satarak ödesek üretime nasıl devam edeceğiz? Önümüzdeki yıl ne yapacağımızı ve ne ekeceğimizi bilmiyoruz." açıklamasında bulundu. Belgin Koçak

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve siteye yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.