İYİ PARTİLİ ÖZKAYA: ÜZÜMÜNÜ BEKLETEN KAZANACAK

MANİSA GÜNDEMİ 26.09.2023 - 11:30, Güncelleme: 26.09.2023 - 11:30
 

İYİ PARTİLİ ÖZKAYA: ÜZÜMÜNÜ BEKLETEN KAZANACAK

İYİ Parti İl Başkan Yardımcısı, Ekonomi Politikaları Başkanı, İYİ Tarım Komisyonu Üyesi, Şehzadeler Belediyesi Grup Başkanvekili ve ziraat mühendisi Şenol Özkaya, Sultaniye Çekirdeksiz kuru üzüme dış ülkelerden talep oldukça yoğun olduğunu, ihracatın giderek hızlanacağını dile getirdi. Özkaya, “Buradan üreticilere sesleniyorum; üzümünüze sahip çıkın, ihtiyacınız kadar satış yapınız.” dedi.
İYİ Parti İl Başkan Yardımcısı Şenol Özkaya, üzüm üreticisine ürünlerini satarken sabırlı olmaları konusunda uyarılarda bulundu. Dış ülkelerden Sultaniye Çekirdeksiz kuru üzüme talebin fazla olduğunu söyleyen İYİ Partili Özkaya, ihracatın her geçen gün artarak devam edeceğini söyledi.  “REKOLTE İHRACATI KARŞILAYACAK DÜZEYDE DEĞİL” İYİ Partili Özkaya, “Sadece bizim ülkemizde değil, üzüm üreticisi ülkelerde de büyük miktarda verim düşüklüğü var. Üreticimizin maliyetleri bir önceki yıla göre %100 artmışken, birde verimi %50 düştüğü bir ürünün fiyatı ne olursa olsun, üretici bu yıl zarar etmektedir. Bu yıl TMO müdahale alım fiyatı açıklamadı çünkü rekolte ihracatı karşılayacak düzeyde değil. Geçen sezon ürün fazla olduğu için, TMO müdahale alımı yaparak, fiyatın aşağıya düşmesini engellemek amacıyla 100 bin ton civarında kuru üzüm alımı yaptı. Aldığı bu ürünü sezon içinde işletmelere sattı. İşletmeler 2023-2024 sezonuna girerken ellerinde TMO’dan aldıkları kuru üzüm vardı, ilk etapta işletmeler ihtiyaçların TMO’dan aldıkları ürün ile karşıladılar. Yeni sezonda rekoltenin düşük olduğu kesinleşince, işletmeler arasında ürün almak için tatlı bir rekabet olacağını tahmin ediyoruz. Bu sezon işletmelere, yurtdışından yoğun bir şekilde yeni müşteriler gelip, çekirdeksiz kuru üzüm almak ve bağlantı yapmak istediklerini biliyoruz.” dedi. “ÜZÜMÜNÜZE SAHİP ÇIKIN” İYİ Partili Özkaya, “Buradan üreticilere sesleniyorum; üzümünüze sahip çıkın, üzüme talep çok olacak, ihtiyacınız kadar satış yapınız, ürününüzü emanete vermeyiniz.  TARİŞ bir referans fiyatı belirledi sonra bu fiyatı güncellendi. Şuanda 7 numara için 50,00 TL/kg fiyatı baz alıyor ama TARİŞ ancak ortaklarından ve borcu olanlara öncelik gösteriyor. TARİŞ gibi kooperatifler bundan sonra daha da aktif olmalı ve daha şeffaf hareket etmelidir. 7 numara fiyat verilirken 8, 9 ve 10 numara içinde referans fiyatını belirtmelidir. Son olarak belirtmek istiyorum ki, bu yıl için çekirdeksiz kuru üzümde arz yetersiz, talebin yoğun olduğu bir yıl yaşıyoruz. 9 numara üzümün fiyatı 3 dolara civarında olacağı bekleniyor.” açıklamasında bulundu. MUSA AKAR
İYİ Parti İl Başkan Yardımcısı, Ekonomi Politikaları Başkanı, İYİ Tarım Komisyonu Üyesi, Şehzadeler Belediyesi Grup Başkanvekili ve ziraat mühendisi Şenol Özkaya, Sultaniye Çekirdeksiz kuru üzüme dış ülkelerden talep oldukça yoğun olduğunu, ihracatın giderek hızlanacağını dile getirdi. Özkaya, “Buradan üreticilere sesleniyorum; üzümünüze sahip çıkın, ihtiyacınız kadar satış yapınız.” dedi.

İYİ Parti İl Başkan Yardımcısı Şenol Özkaya, üzüm üreticisine ürünlerini satarken sabırlı olmaları konusunda uyarılarda bulundu. Dış ülkelerden Sultaniye Çekirdeksiz kuru üzüme talebin fazla olduğunu söyleyen İYİ Partili Özkaya, ihracatın her geçen gün artarak devam edeceğini söyledi. 

“REKOLTE İHRACATI KARŞILAYACAK DÜZEYDE DEĞİL”

İYİ Partili Özkaya, “Sadece bizim ülkemizde değil, üzüm üreticisi ülkelerde de büyük miktarda verim düşüklüğü var. Üreticimizin maliyetleri bir önceki yıla göre %100 artmışken, birde verimi %50 düştüğü bir ürünün fiyatı ne olursa olsun, üretici bu yıl zarar etmektedir. Bu yıl TMO müdahale alım fiyatı açıklamadı çünkü rekolte ihracatı karşılayacak düzeyde değil. Geçen sezon ürün fazla olduğu için, TMO müdahale alımı yaparak, fiyatın aşağıya düşmesini engellemek amacıyla 100 bin ton civarında kuru üzüm alımı yaptı. Aldığı bu ürünü sezon içinde işletmelere sattı. İşletmeler 2023-2024 sezonuna girerken ellerinde TMO’dan aldıkları kuru üzüm vardı, ilk etapta işletmeler ihtiyaçların TMO’dan aldıkları ürün ile karşıladılar. Yeni sezonda rekoltenin düşük olduğu kesinleşince, işletmeler arasında ürün almak için tatlı bir rekabet olacağını tahmin ediyoruz. Bu sezon işletmelere, yurtdışından yoğun bir şekilde yeni müşteriler gelip, çekirdeksiz kuru üzüm almak ve bağlantı yapmak istediklerini biliyoruz.” dedi.

“ÜZÜMÜNÜZE SAHİP ÇIKIN”

İYİ Partili Özkaya, “Buradan üreticilere sesleniyorum; üzümünüze sahip çıkın, üzüme talep çok olacak, ihtiyacınız kadar satış yapınız, ürününüzü emanete vermeyiniz.  TARİŞ bir referans fiyatı belirledi sonra bu fiyatı güncellendi. Şuanda 7 numara için 50,00 TL/kg fiyatı baz alıyor ama TARİŞ ancak ortaklarından ve borcu olanlara öncelik gösteriyor. TARİŞ gibi kooperatifler bundan sonra daha da aktif olmalı ve daha şeffaf hareket etmelidir. 7 numara fiyat verilirken 8, 9 ve 10 numara içinde referans fiyatını belirtmelidir. Son olarak belirtmek istiyorum ki, bu yıl için çekirdeksiz kuru üzümde arz yetersiz, talebin yoğun olduğu bir yıl yaşıyoruz. 9 numara üzümün fiyatı 3 dolara civarında olacağı bekleniyor.” açıklamasında bulundu. MUSA AKAR

Manisa HABERİ

Habere ifade bırak !
Haberle İlişkili Haber
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve manisadenge.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.