Öztürk: Üreticilerimiz tarım sigortasını ihmal etmemeli

ÇEVRE 01.06.2023 - 11:32, Güncelleme: 01.06.2023 - 11:32
 

Öztürk: Üreticilerimiz tarım sigortasını ihmal etmemeli

Manisa İl Tarım ve Orman Müdürü Metin Öztürk, son günlerde yaşanan olumsuz hava koşullarından kaynaklanan üretici mağduriyetlerini en aza indirmek noktasında çiftçilere Tarım Sigortası yaptırmaları konusunda tavsiyelerde bulundu. Öztürk, “Poliçelerini yaptıran üreticilerimiz, Tarsim sistemi sayesinde 2006 yılından bu yana mağduriyet yaşamamıştır.” dedi.
Manisa İl Tarım ve Orman Müdürü Metin Öztürk, çiftçiler için tarım sigortasının önemine vurgu yaptı. ÖZTÜRK’TEN İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ VURGUSU İl Müdürü Öztürk açıklamasında; “Günümüzde iklim değişikliğinin etkileri gözle görülür hal almış, bu durum küresel ve bölgesel anlamda bir takım olumsuzlar yaşatmaya başlamıştır. İklim değişikliğinden kaynaklanan olumsuzluklar, özellikle geçimini topraktan sağlayan insanımızın yaşam koşullarını etkilemiş, tarımsal üretim ve verimliliği tehdit eder hale gelmiştir. İklim değişikliğinin tarım üzerindeki olumsuz etkilerini azaltmak ve bu olumsuz durumlara uyum sağlayabilmek mümkündür. 14/06/2005 tarihli 5363 sayılı "Tarım Sigortaları Kanunu" kapsamında kurulan “Tarım Sigortaları Havuz İşletmesi” çiftçilerimizin ürünlerini oluşabilecek hasarlara karşı güvence altına almayı amaçlamaktadır. Doğal afetleri engellemek mümkün olamamakla birlikte gerekli tedbirleri alıp, riskleri en aza indirmek yaptırılacak olan poliçelerle mümkün olmaktadır.” dedi. “HASARLARI TARSİM BAŞARIYLA KARŞILAMIŞTIR” Öztürk, “Geçtiğimiz dönemlerde yaşanan şiddetli yağış, dolu ve öncesinde görülen don hadiseleri ilimizin bazı bölgelerinde ciddi hasarlar meydana getirmiş olmasına rağmen bu hasarları Tarsim başarıyla karşılamıştır. Bu durum Tarsim sisteminin vazgeçilmez bir sistem ve üreticilerimizin yegâne dayanağı olduğunu bir kez daha bizlere göstermiştir. Üreticilerimizin tarım sigortası yaptırabilmeleri için Bitkisel Ürün Sigortasında Çiftçi Kayıt Sistemi (Ç.K.S), Sera Sigortasında Örtü Altı Kayıt Sistemi (Ö.K.S), Su Ürünleri Sigortasında Su Ürünleri Kayıt Sistemi (S.K.S), Arıcılık Arılı Kovan Sigortasında Arıcılık Kayıt Sistemi (A.K.S),  ile Büyükbaş ve Küçükbaş Hayvanlar ile Kümes Hayvanları için Hayvancılık Bilgi Sistemi (HAYBİS) gibi kayıt sistemlerine kayıtlı olması ve bu kaydını her sene güncellemesi gerekmektedir.” dedi. “HASARSIZ VE BEREKETLİ BİR YIL DİLİYORUM” Öztürk, “Gerekli hükümleri yerine getirip zamanında poliçelerini yaptıran üreticilerimiz, Tarsim sistemi sayesinde 2006 yılından bu yana mağduriyet yaşamamıştır. Bu konuda gerek Tarsim yetkilileri gerekse İl ve İlçe Müdürlüklerinde görevli konu uzmanı personellerimiz her zaman üreticilerimizin yanında yer almıştır. Bizim üreticilerimizden tek isteğimiz bu konuda bilinçli olmaları ve yarını düşünerek hareket etmeleridir.  Geniş bir tarım alanına sahip ve üretim çeşitliliği fazla olan ilimizde, üreticilerimiz sadece çok yıllık değil tek yıllık ürünlerine de tarım sigortası yaptırmayı ihmal etmemelidir. Tüm çiftçi ve yetiştiricilerimize hasarsız ve bereketli bir yıl diliyorum” açıklamasında bulundu. Musa AKAR
Manisa İl Tarım ve Orman Müdürü Metin Öztürk, son günlerde yaşanan olumsuz hava koşullarından kaynaklanan üretici mağduriyetlerini en aza indirmek noktasında çiftçilere Tarım Sigortası yaptırmaları konusunda tavsiyelerde bulundu. Öztürk, “Poliçelerini yaptıran üreticilerimiz, Tarsim sistemi sayesinde 2006 yılından bu yana mağduriyet yaşamamıştır.” dedi.

Manisa İl Tarım ve Orman Müdürü Metin Öztürk, çiftçiler için tarım sigortasının önemine vurgu yaptı.

ÖZTÜRK’TEN İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ VURGUSU

İl Müdürü Öztürk açıklamasında; “Günümüzde iklim değişikliğinin etkileri gözle görülür hal almış, bu durum küresel ve bölgesel anlamda bir takım olumsuzlar yaşatmaya başlamıştır. İklim değişikliğinden kaynaklanan olumsuzluklar, özellikle geçimini topraktan sağlayan insanımızın yaşam koşullarını etkilemiş, tarımsal üretim ve verimliliği tehdit eder hale gelmiştir. İklim değişikliğinin tarım üzerindeki olumsuz etkilerini azaltmak ve bu olumsuz durumlara uyum sağlayabilmek mümkündür. 14/06/2005 tarihli 5363 sayılı "Tarım Sigortaları Kanunu" kapsamında kurulan “Tarım Sigortaları Havuz İşletmesi” çiftçilerimizin ürünlerini oluşabilecek hasarlara karşı güvence altına almayı amaçlamaktadır. Doğal afetleri engellemek mümkün olamamakla birlikte gerekli tedbirleri alıp, riskleri en aza indirmek yaptırılacak olan poliçelerle mümkün olmaktadır.” dedi.

“HASARLARI TARSİM BAŞARIYLA KARŞILAMIŞTIR”

Öztürk, “Geçtiğimiz dönemlerde yaşanan şiddetli yağış, dolu ve öncesinde görülen don hadiseleri ilimizin bazı bölgelerinde ciddi hasarlar meydana getirmiş olmasına rağmen bu hasarları Tarsim başarıyla karşılamıştır. Bu durum Tarsim sisteminin vazgeçilmez bir sistem ve üreticilerimizin yegâne dayanağı olduğunu bir kez daha bizlere göstermiştir. Üreticilerimizin tarım sigortası yaptırabilmeleri için Bitkisel Ürün Sigortasında Çiftçi Kayıt Sistemi (Ç.K.S), Sera Sigortasında Örtü Altı Kayıt Sistemi (Ö.K.S), Su Ürünleri Sigortasında Su Ürünleri Kayıt Sistemi (S.K.S), Arıcılık Arılı Kovan Sigortasında Arıcılık Kayıt Sistemi (A.K.S),  ile Büyükbaş ve Küçükbaş Hayvanlar ile Kümes Hayvanları için Hayvancılık Bilgi Sistemi (HAYBİS) gibi kayıt sistemlerine kayıtlı olması ve bu kaydını her sene güncellemesi gerekmektedir.” dedi.

“HASARSIZ VE BEREKETLİ BİR YIL DİLİYORUM”

Öztürk, “Gerekli hükümleri yerine getirip zamanında poliçelerini yaptıran üreticilerimiz, Tarsim sistemi sayesinde 2006 yılından bu yana mağduriyet yaşamamıştır. Bu konuda gerek Tarsim yetkilileri gerekse İl ve İlçe Müdürlüklerinde görevli konu uzmanı personellerimiz her zaman üreticilerimizin yanında yer almıştır. Bizim üreticilerimizden tek isteğimiz bu konuda bilinçli olmaları ve yarını düşünerek hareket etmeleridir.  Geniş bir tarım alanına sahip ve üretim çeşitliliği fazla olan ilimizde, üreticilerimiz sadece çok yıllık değil tek yıllık ürünlerine de tarım sigortası yaptırmayı ihmal etmemelidir. Tüm çiftçi ve yetiştiricilerimize hasarsız ve bereketli bir yıl diliyorum” açıklamasında bulundu. Musa AKAR

Manisa HABERİ

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve manisadenge.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.